ΕΡΕΥΝΑ

Έρευνα: Οι γυναίκες καταλαβαίνουν καλύτερα τι θέλει ένας σκύλος

shutterstock

Αν έχεις ή είχες κάποια στιγμή στη ζωή σου σκύλο στο σπίτι, τότε έχεις ακούσει πολλά είδη σκυλίσιων γρυλισμάτων και γαβγισμάτων ανάλογα με το συναισθηματικό status του σκύλου σου. Πόσο ικανή είσαι να αναγνωρίσεις πώς γαβγίζει για να παίξει, πώς για να δηλώσει φόβο, πώς για να σου δείξει ότι θέλει βόλτα ή πότε κλαίει επειδή απαιτεί την προσοχή σου ή πονάει;  Μάλλον πολύ περισσότερο απ' όσο πίστευες.

Όλοι όσοι έχουν υπάρξει ιδιοκτήτες σκυλιών ξέρουν ότι είναι πολύ σημαντικό ο άνθρωπος να είσαι σε θέση να καταλάβει τις ανάγκες του σκύλου του από τα φωνητικά του μηνύματα και μια νέα έρευνα που διεξήχθη από Ούγγρους ερευνητές δείχνει ότι το γυναικείο φύλο είναι μακράν καλύτερο σε αυτό. 

 

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα κατέγραψαν τους ήχους που βγάζει ένα σκύλος σε τρεις διαφορετικές στιγμές της καθημερινότητάς του: όταν προφυλάσσει το φαγητό του, όταν νιώθει ότι απειλείται και όταν παίζει και τα έπαιξαν playback σε ανθρώπους οι οποίοι έπρεπε να αξιολογήσουν την συγκυρία.

Οι συμμετέχοντες κατάφεραν να ξεχωρίσουν το 81% των ήχων για παιχνίδι, το 60% των ήχων σχετικά με το φαγητό και το 50% των ήχων που εκπέμπει ένας σκύλος όταν νιώθει ότι απειλείται και φοβάται και μάντεψε ποιοι τα πήγαν καλύτερα στο τεστ.

Oι γυναίκες και ιδιοκτήτες σκύλων τόσο θηλυκών, όσο και αρσενικών, αποδείχθηκαν καλύτερες στη διαδικασία σημειώνοντας μεγαλύτερα σκορ σε σύγκριση με τους άντρες (γιατί αυτές είμαστε).

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτό, πιθανώς να συμβαίνει επειδή οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική ευαισθησία.

Η αποκωδικοποίηση όσων λέει και αισθάνεται ένας σκύλος είναι απαραίτητη προκειμένου να καταφέρεις να ζήσεις αρμονικά μαζί του. Σε περίπτωση που νιώθεις ότι δεν είσαι ακόμα τόσο δυνατή σε αυτό, προσπάθησε: α) να δώσεις ακόμα περισσότερη προσοχή στους διάφορους τύπους των γρυλισμάτων του σκύλου σου και β) να περνάς περισσότερο χρόνο μαζί του. Άλλωστε είστε συγκάτοικοι και το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να εξασφαλίσεις ότι η συγκατοίκησή σας θα πετύχει είναι να καταφέρεις να αναγνωρίζεις τις ανάγκες του.

Φυσικά υπάρχουν και αντιδράσεις με τις οποίες ποτέ δεν θα καταλάβουμε τι θέλει να πει ο ποιητής.