ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

“Εγώ είμαι ο άντρας εδώ μέσα και θα κάνεις ό,τι λέω εγώ”: Το βίντεο που πρέπει οπωσδήποτε να δεις

Πόσα και πόσα skip έχεις πατήσει κάθε φορά που πας να παρακολουθήσεις ένα βίντεο και σου πετάγεται κάτι στην οθόνη σου, το οποίο φυσικά δεν έχεις καμία όρεξη να παρακολουθήσεις; Πάρα πολλές και βάζουμε στοίχημα για αυτό.

Μία φράση είναι αρκετή για να σε κάνει να μην πατήσεις το κουμπάκι; Don’t skip, λοιπόν. Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο και είμαι βέβαιη πως (δυστυχώς) κάτι ή μάλλον κάποιον θα σου θυμίσει. Στενό σου άνθρωπο ή όχι. Δεν έχει σημασία.

 

Το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» δημιούργησε αυτό το συγκλονιστικό βίντεο με έναν και μόνο σκοπό: την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για το θέμα της έμφυλης βίας. Πρωταγωνιστής του σποτ είναι ο ηθοποιός Ερρίκος Λίτσης, ο οποίος πραγματικά κατάφερε με το ύφος και τον τόνο της φωνής του να μας καθηλώσει.

Το βίντεο ξεκινά με την ατάκα «Τι κοιτάς ρε χαμένη; Βλέπεις τίποτα παράξενο πάνω μου; Κάτω τα μάτια. Δε θέλω να με κοιτάς.» προϊδεάζοντάς μας για το τι θα επακολουθήσει. Σκοπός του πρωταγωνιστικού ρόλου είναι να δείξει μέσα σε λίγα μόλις λεπτά το προφίλ του άντρα που σκέφτεται και δρα με πατριαρχικό τρόπο, προσβάλλοντας διαρκώς τη σύζυγό του, υποτιμώντας την, φωνάζοντάς της και φυσικά θεωρώντας την κτήμα του.

«Εγώ είμαι ο άντρας εδώ μέσα και θα κάνεις ό,τι σου λέω εγώ»

«Πουθενά δε θα πας. Εδώ μέσα θα κάτσεις. Στο σπίτι σου. Στην κουζίνα σου»

«Τι με νοιάζουν οι φίλες σου; Η γυναίκα μου θα κάνει αυτό που θέλω εγώ»

 «Είσαι η γυναίκα μου και μπορώ να σου κάνω ό,τι θέλω»

Αυτές είναι μόνο μερικές ατάκες που ακούς κατά τη διάρκεια του βίντεο και σε πιάνει θλίψη. Θλίψη γιατί δυστυχώς υπάρχουν γυναίκες και επομένως παιδάκια που ίσως ακούν αυτά τα λόγια σε καθημερινή βάση. Ζουν με αυτά και φοβούμενοι τις αντιδράσεις δεν κάνουν τίποτα για αυτό. Απλά υπομένουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια, ο πρωταγωνιστής δε σταματά να απευθύνεται στον θεατή και με απόλυτο τρόπο να τον παροτρύνει να κάνει “skip” και να μην ανακατεύεται στην οικογένειά του. Κουμάντο άλλωστε εκεί κάνει μόνο εκείνος.

Το βίντεο κλείνει όπως θα έπρεπε. Με την ωμή αλήθεια. «Στην πραγματική ζωή, 9 στις 10 γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν “skip” στην έμφυλη βία». Θα την αφήσουμε να συμβαίνει και να ισχυροποιείται προσπερνώντας την;

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ποινικό αδίκημα. Κανένας δράστης δεν είναι παντοδύναμος. Κανένα θύμα δεν είναι αδύναμο.

* Αναζήτησε πληροφόρηση και υποστήριξη στο 15900. Μπορείς να μιλήσεις και πρέπει να μιλήσεις.