ΒΑΡΟΣ

Το κόλπο μιας διατροφολόγου αν θέλεις να μειώσεις τις ποσότητες φαγητού που τρως

Οι περισσότεροι πασχίζουμε να κάνουμε μια σωστή διατροφή ή νομίζουμε ότι τρώμε λίγο, αλλά η πραγματικότητα είναι ελαφρώς διαφορετική. Θα σου πω μια σκληρή αλήθεια. Τρως πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζεις. Ίσως σε αυτό να οφείλεται και το γεγονός ότι, τελευταία, δεν χάνεις όσο βάρος θα ήθελες. Πόσο όμως φαγητό θεωρείται πολύ και τι μπορείς να κάνεις στην πράξη για να το μειώσεις;

Αρχικά να σου πούμε ότι δεν φταις εξ’ ολοκλήρου εσύ που μπορεί να τρως περισσότερο απ’ όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός σου. Μέχρι και οι μερίδες που σερβίρονται στα εστιατόρια ή μπαίνουν σε πακέτα ντελίβερι είναι μεγαλύτερες σε σχέση με μία δεκαετία πίσω.

Φυσικά, αυτό δεν σε σταματά από το να τις καταναλώσεις, ειδικά από τη στιγμή που βλέπεις, οσφραίνεσαι, γεύεσαι τις πρώτες μπουκιές. Πώς όμως μπορείς να ελέγξεις τουλάχιστον το φαγητό που φτιάχνεις για εσένα την ίδια και να μην παρασύρεσαι όσον αφορά τις ποσότητες που ετοιμάζεις;

 

Δεδομένου ότι κάθε οργανισμός και μεταβολισμός έχει διαφορετικές ανάγκες, η διατροφολόγος Rhiannon Lambert έχει σκεφτεί ένα πολύ απλό και πρακτικό κόλπο για να καταλαβαίνεις πόσο φαγητό είναι σε εσένα προσωπικά αρκετό και συνεπώς να λαμβάνεις τις θερμίδες που πραγματικά έχεις ανάγκη που, κατά τη γνώμη της είναι το μυστικό για ένα υγιές βάρος.

Κι ενώ μπορείς να κάνεις διάφορες εκτιμήσεις και υπολογισμούς, ο πιο αξιόπιστος τρόπος να υπολογίσεις το φαγητό που χρειάζεσαι είναι με το να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου σαν μέτρο.

1. Όσον αφορά την πρωτεΐνη, η Lambert συμβουλεύει να καταναλώνεις δύο μερίδες ίσες με το μέγεθος της παλάμης σου, καθημερινά.

2. Για τα λιπαρά όπως έλαια και βούτυρα από ξηρούς καρπούς, προτείνει, για κάθε μερίδα φαγητού, να μην καταναλώνεις περισσότερο από την ποσότητα που θα χωρούσε ανάμεσα στον αντίχειρα και στο δείκτη σου.

3. Για τους υδατάνθρακες συστήνει να τρως ίση ποσότητα με αυτή που χωράει στην χούφτα σου και προτείνει να προτιμάς σύνθετους υδατάνθρακες, όπως προϊόντα ολικής άλεσης ή γλυκοπατάτες, αντί για απλούς, όπως λευκό ψωμί και μακαρόνια.

4. Με τα λαχανικά, ισχυρίζεται ότι, μπορείς να είσαι πιο γενναιόδωρη και δηλώνει πως η σωστή ποσότητα είναι αυτή που αντιστοιχεί σε δύο χούφτες σου και μάλιστα σε κάθε γεύμα.

Αν σου φαίνεται κάπως δύσκολο ή βαρετό να μετράς ποσότητες με τα χέρια σου, η Lambert λέει πως ακόμα ένας τρόπος να περιορίσεις φαγητό και θερμίδες είναι να προσπαθείς να τρως σε μικρότερα πιάτα, ένα τιπ που αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματικό για όσους τρώνε πολύ περισσότερο απ’ όσο αντέχει το, στην πραγματικότητα, μικρότερο στομάχι τους.