ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι το “hara hachi bu” και γιατί πρέπει να το αρχίσεις σήμερα

Πέρα από το να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά, μια ιδανική συνήθεια που μπορείς να υιοθετήσεις προκειμένου να χάσεις κιλά, αλλά και να ζήσεις περισσότερο, είναι το να τρως αργά.

Εύκολο να το λες, αλλά δύσκολο να το κάνεις. Το ξέρω από πρώτο χέρι, αφού όταν πεινάς, δεν μπορείς με τίποτα να αναγνωρίσεις πότε έχεις χορτάσει. Η ιαπωνική παράδοση θέλει το “hara hachi bu” να είναι η ιδανική συνθήκη για τις διατροφικές σου συνήθειες. (Οι Ιάπωνες έχουν και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, δεν είναι τίποτα τυχαίοι.)

Τι είναι λοιπόν το “Hara hachi bu”; Μεταφράζεται ως “φάε μέχρι να είσαι 80% χορτασμένος” και πρέπει να πετυχαίνει, αφού οι Ιάπωνες τρώνε 10 με 40% λιγοτερες θερμίδες από τους Αμερικάνους.

Αυτό που πρέπει να κάνεις ουσιαστικά είναι να τρως πολύ αργά και να σταματάς πριν νιώσεις ότι έχεις σκάσει. Επειδή ο εγκέφαλος θέλει περίπου 20 λεπτά για να συνεννοηθεί με το στομάχι (κι εμείς θέλουμε περίπου 7 με 9 για να φάμε μια σαλάτα), θυμήσου να μασάς περισσότερο τις μπουκιές σου και κυρίως να μην σκέφτεσαι ότι πρέπει να αδειάσει το πιάτο για να ολοκληρωθεί το γεύμα σου. Κατέβασε τα πιρούνια μόλις νιώσεις κατά 80% χορτασμένη.