ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όσα θα σου συμβούν αν κόψεις τη ζάχαρη

Η γλυκιά μας ζάχαρη, αυτή η λευκή, κρυσταλλική αμαρτία που ώρες ώρες αν δεν γευτείς παθαίνεις τρέλα και παράνοια, ο βασικός λόγος για τον οποίο πέφτεις με τα μούτρα στο μπακλαβά και το μπολ με τα σοκολατάκια, δεν είναι για να την κατεβάζεις με τις χούφτες. Πάνω από το όριο παχαίνει, χαλάει τα δόντια, προκαλεί υπερένταση, αυξάνει τις πιθανότητες για διαβήτη, επιβαρύνει την καρδιά. Αν περνάει από το μυαλό σου σοβαρά να αντιπαλέψεις την επιθυμία σου για ζάχαρη και να την κόψεις μαχαίρι (απ' όπου κόβεται, γιατί ως γνωστόν κρύβεται σε πολλά τρόφιμα, ακόμα και σε αλμυρά), δες τι σε περιμένει.

Θα έχεις λιγότερες ταχυκαρδίες

Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία με τη σειρά τους ερεθίζουν το νευρικό σύστημα αυξάνοντας την πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό. Μειώνοντάς την και εντέλει αποκλείοντας την από τις βασικές πηγές μέσω των οποίων την προσλάμβανες υποτριπλασιάζονται οι αρρυθμίες, ενώ παράλληλα μειώνονται οι τιμές της χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια.

Θα βγάζεις λιγότερα σπυράκια

Ως γνωστόν οι φλεγμονές αυξάνουν την ακμή. Αν πίνεις πολλά αναψυκτικά και βλέπεις το πρόσωπό σου μέσα στην κοκκινίλα, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσεις πως σ’ αυτό που πίνεις κολυμπάει ζάχαρη και πως αν συνεχίσεις έτσι, τα φας αρκετά ακόμα χρήματα στα concealer.

Ο διαβήτης θα είναι μικρότερη απειλή για σένα

Μια διατροφή με πολλή ζάχαρη σ’ ένα συκώτι με αρκετό λίπος και σ’ ένα πάγκρεας που θα μπορούσε να είναι και σε καλύτερη κατάσταση. Ως γνωστόν ο διαβήτης εξαρτάται από την παραγωγή ινσουλίνης που τοποθετείται στα συγκεκριμένα όργανα. Μέσω μιας μεγάλης μελέτης γύρω από την κατανάλωση ζάχαρης σε 175 χώρες, επιβεβαιώθηκε πως τρώγοντας 150 πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα αυξάνεται 11 φορές η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μάλλον ήρθε η ώρα να κόψεις τη granola (ναι έχει φουλ ζάχαρη).

Θα κοιμάσαι πιο εύκολα

Λιγότερη ζάχαρη ίσον λιγότερο ερεθισμένη κορτιζόλη ίσον μεγαλύτερη ηρεμία. Τα γλυκά μας προκαλούν υπερδιέγερση από τότε που είμαστε έμβρυα.

Θα έχεις πιο καθαρή μνήμη

Έχεις μια ζαλάδα μια θολούρα συχνά πυκνά; Η πολλή ζάχαρη εμποδίζει τη μάθηση και τη μνήμη γιατί επιδρά- φυσικά όχι με καλό τρόπο- στην επικοινωνία ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου. Κάπως έτσι, ο καφές ο σκέτος συμβάλλει στην πνευματική διαύγεια.

Θα χάσεις λίπος

Ε μην το συζητάς, αν αντί για τη μπάρα με τα ζαχαρωμένα αμύγδαλα τρως 5 ανάλατα αμυγδαλάκια, αν καταπολεμάς την υπογλυκαιμία (η οποία επίσης αναμένεται να μειωθεί) όχι με μια σοκολατίνα, αλλά με μία γενναιόδωρη κουταλιά μέλο, μέσα σε μερικούς μήνες, το λίπος σου θα κατέβει μερικά νουμεράκια. Εγγυημένο αυτό.