ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη

Μπορεί στο μυαλό σου η πρωτεΐνη να κάνει απευθείας αντιστοιχία με το κρέας ή με κάποιο shaker μετά την προπόνηση, αλλά η πρωτεΐνη σε καμία περίπτωση δεν είναι μόνο αυτά. Το βασικό συστατικό που ρυθμίζει το μεταβολισμό αποτελεί δομικό συστατικό των μυών και εμπλέκεται σε αναρίθμητες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Υπάρχει στα αυγά, στο τυρί και γενικώς στα γαλακτοκομικά, στα όσπρια, σε κάποια θαλασσινά και φυσικά στο κρέας. Αν δεν παίρνεις όση πρωτεΐνη χρειάζεται το σώμα σου, τότε βιώνεις κάποια ή και όλα από τα παρακάτω συμπτώματα έλλειψής του:

> Υποφέρεις συχνά από κατακρατήσεις και πρηξίματα.

> Δεν έχεις ενέργεια, αισθάνεσαι εξάντληση και καμιά φορά σου κόβεται η αναπνοή. Αναιμία ίσως το λένε.

> Πεινάς όλη την ώρα και νομίζεις ότι τρώγοντας υδατάνθρακες θα σου περάσει η λιγούρα. Αμ δε. Πρωτεΐνη χρειάζεσαι. Καλύτερα να φας τυρί παρά ψωμί.

> Γνωστές σε σένα και οι μεσημεριανές υπογλυκαιμίες. Η λαχτάρα σου για κάτι γλυκό ίσως οφείλεται στο ότι δεν καταναλώνεις πρωτεΐνη σε όλα τα γεύματα.

> Τα τραύματά σου επουλώνονται δύσκολα ή τραυματίζεσαι για πλάκα. Οι πρωτεΐνες ως γνωστόν συμβάλλουν στην αποκατάσταση των μυών.

> Πέφτουν τα μαλλάκια σου. Για την τριχόπτωση δεν φτάνει να κατηγορήσεις την έλλειψη σιδήρου. Μπορεί να φταίει το γεγονός ότι δεν τρως όση πρωτεΐνη χρειάζεται ο οργανισμός σου.

>Το ανοσοποιητικό σου είναι τρωτό. Λογικό, αφού δεν ακολουθείς τους κανόνες σωστής διατροφής.

> Το δέρμα σου είναι ξηρό. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές ουσίες που παράγουν τα κύτταρα του δέρματος. Όσο περισσότερες τρως τόσο πιο περισσότερο κολλαγόνο θα παράγεις και άρα η επιδερμίδα σου θα είναι ελαστική. Κάτι που ίσως δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή.