ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

5 υγιεινές τροφές που δεν πρέπει να τρως σε μεγάλες ποσότητες

Shutterstock

Αν η Ελλάδα κέρδιζε 1 ευρώ για κάθε μια από τις φορές που επαληθεύονταν η ορθότητα της διάσημης αρχαίας ρήσης «παν μέτρον άριστον», αυτή τη στιγμή δεν θα χρωστούσαμε σε κανέναν. Να λοιπόν άλλη μια φορά που το μέτρο λειτουργεί ως το καλύτερο κριτήριο ακόμα κι αν μιλάμε για τις πιο υγιεινές τροφές. Ποιος είπε ότι «όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο»;

Εδώ σου λέει και νερό να πιεις περισσότερο απ’ όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός σου τα νεφρά καταπονούνται αδυνατώντας να το διαχειριστούν, τα κύτταρα διογκώνονται, τα επίπεδα νατρίου και των ηλεκτρολυτών διαταράσσονται και γενικά άσ’ το καλύτερα.

Σκέψου τι μπορεί να συμβεί αν φας μεγάλες ποσότητες φαγητού. Και δεν εννοούμε να κατεβάσεις 3 τυλιχτά απ’ όλα, αλλά να το παρακάνεις με τροφές και ροφήματα που βρίσκονται στις απαρχές της υγιεινής διατροφής. Να ξεκαθαρίσουμε ότι το παρακάτω άρθρο δεν είναι δικαιολογία για να κόψεις από τη διατροφή σου τις παρακάτω τροφές και επιπλέον δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβουλές ενός γιατρού ή διατροφολόγου.

Να λοιπόν τι μπορεί να συμβεί αν φας πολύ από:

1. Μπρόκολο

Είναι ένα λαχανικό που περιέχει ένα σωρό αντιοξειδωτικά που, έχει βρεθεί ότι, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κι όμως. Η υπερκατανάλωση μπρόκολου μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό (δηλαδή να κάνει τον θυρεοειδή να υπολειτουργεί) που με τη σειρά του προκαλεί μείωση των καύσεων και του μεταβολικού ρυθμού, τάσεις υπνηλίας, κόπωση, δυσκοιλιότητα, τριχόπτωση κ.ά. Οk, δεν θα ακούσεις ποτέ κάποιον να λέει «έχω θυρεοειδή επειδή έτρωγα πολύ μπρόκολο», αλλά να πώς συμβαίνει: Το μπρόκολο περιέχει θειοκυανικά άλατα, τα οποία μπορεί να δυσκολέψουν το σώμα σου να απορροφήσει το ιώδιο και κάπου εκεί συμβαίνει η «ζημιά». Αν στο παρελθόν έχεις αντιμετωπίσει αρρυθμίες και προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα σου πρέπει να είσαι ακόμα πιο προσεκτική με το μπρόκολο.

 2. Τόνος

Shutterstock

 

Είναι πρώτης τάξεως πηγή Ω-3 λιπαρών, πρωτεΐνης, μαγνησίου, ψευδαργύρου και σιδήρου. Ωστόσο, είτε επιλέξεις να τον φας από κονσέρβα, είτε φρέσκο, αν τρως παραπάνω από δύο φορές την εβδομάδα, λαμβάνεις μεγάλη ποσότητα υδραργύρου στον οργανισμό σου. Ο υδράργυρος, όπως πιθανώς ήδη γνωρίζεις, είναι ένα μέταλλο που βλάπτει καρδιά, νεφρά και συκώτι. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό ΕΡΑ (Environmental Protection Agency), ο άνθρωπος δεν πρέπει να παίρνει πάνω από 0,1 mg υδραργύρου την ημέρα ανά κιλό σωματικού βάρους.

3. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Shutterstock

 

Όταν μιλάμε με όρους απώλειας βάρους ,οι τροφές που έρχονται πρώτες σε περιεκτικότητα φυτικών ινών (το συστατικό των υδατανθράκων που δεν χωνεύεται εύκολα από το πεπτικό σύστημα) είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές. Ενισχύουν την εντερική λειτουργία και σε κάνουν να νιώθεις χορτάτη για περισσότερο διάστημα αποτρέποντας το τσιμπολόγημα και τις ανεξέλεγκτες λιγούρες. Ωστόσο, φτάνοντας στο άλλο άκρο (δηλαδή να τρως τεράστιες ποσότητες από προϊόντα ολικής άλεσης, φυλλώδη λαχανικά, όσπρια κ.ά.) δεν είναι απίθανο, αντί να νιώθεις πιο ανάλαφρη, να νιώθεις πολύ πιο φουσκωμένη και με αυξημένη παραγωγή αερίων. Άβολο.

4. Φυλλώδη λαχανικά

Shutterstock

 

Λάχανο, μαρούλι, kale, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι. Ενώ πρόκειται για λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή τους αν λαμβάνεις αντιπηκτική αγωγή (π.χ. με βαρφαρίνη). Από τη μια λοιπόν η αντιπηκτική αγωγή έχει ως στόχο την μείωση της πηκτικότητας του αίματος, ώστε να εμποδίσει τον σχηματισμό θρόμβου στα αγγεία. Από την άλλη, αυτά τα λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ που μειώνουν την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής αγωγής. Επιπλέον, μέτρο στην κατανάλωση θέλει και το σπανάκι σε περιπτώσεις πέτρας στα νεφρά.

5. Καστανό ρύζι

Shutterstock

 

Κι ενώ αποτελεί πηγή φυτικών ινών, το καστανό ρύζι έχει υψηλές συγκεντρώσεις ανόργανου αρσενικού, ανάλογα πάντα με την περιοχή στην οποία έχει καλλιεργηθεί. Το αρσενικό εντοπίζεται στο νερό και στο έδαφος ως αποτέλεσμα της απορρόφησης λιπασμάτων με παρασιτοκτόνα. Το ρύζι απορροφά το αρσενικό ευκολότερα από πολλά άλλα φυτά, γι’ αυτό ο κίνδυνος από την κατανάλωσή του είναι συγκριτικά μεγαλύτερος. Η συχνή έκθεση έστω και σε μικροποσότητες αρσενικού έχει συνδεθεί με εμφάνιση διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, ασθενειών του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Για να περιορίσεις τον κίνδυνο φρόντιζε να πλένεις καλά το ρύζι πριν το μαγειρέψεις και να μην το τρως υπερβολικά συνέχεια.

Δεν είναι μόνο οι τροφές όμως. Και τα παρακάτω ροφήματα, σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα.