ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν τρως περισσότερα λαχανικά

Pexels

Η αλήθεια είναι πως τα φρούτα και τα λαχανικά δεν αρέσουν σε όλους (δεν καταλαβαίνω γιατί), αλλά άπαξ και τα βάλεις στη διατροφή σου θα δεις τέτοια διαφορά στην ψυχολογία, το σώμα και την επιδερμίδα σου που θα αναρωτηθείς γιατί τα απέφευγες τόσο καιρό.

Η συνιστώμενη, ημερήσια ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεις είναι περίπου δυόμιση κούπες, το οποίο δεν ακούγεται και υπερβολικό, αν θες τη γνώμη μου. Βέβαια, αν μπορείς να τρως και περισσότερα λαχανικά, τόσο το καλύτερο. Δεν υπάρχει κάτι που να λέγεται “υπερβολική κατανάλωση λαχανικών”.

Ακολουθούν πέντε λόγοι που ίσως βοηθήσουν στο να βελτιώσεις τη σχέση σου με τα λαχανικά.

1. Θα βελτιώσεις το πεπτικό σου σύστημα

Περισσότερα λαχανικά θα πει περισσότερες φυτικές ίνες, άρα το πεπτικό σου σύστημα θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και συχνά, εφόσον αυξήσεις την καθημερινή κατανάλωση σε λαχανικά. Ταυτόχρονα, βέβαια, θα πρέπει να αυξήσεις και το νερό που πίνεις, ώστε να αποφύγεις τη δυσκοιλιότητα.

2. Μπορεί να ζήσεις περισσότερο

Σύμφωνα με το CBS News, οι ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου, βρήκαν πως όταν τρως περισσότερες από πέντε μερίδες φρούτα ή λαχανικά την ημέρα, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, καρκίνου ή πρόωρου θανάτου. Αν όλοι τρώγαμε 10 μερίδες φρούτα ή λαχανικά τη μέρα (δηλαδή 800 γραμμάρια), 7.8 πρόωροι θάνατοι σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

3. Το δέρμα σου θα λάμπει περισσότερο από ποτέ

Άσε τις μάσκες και τις κρέμες. Σύμφωνα με το CNN, όταν τρως περισσότερα λαχανικά, ενισχύεις την υφή και την εμφάνιση της επιδερμίδας σου. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά, η βιταμίνη C και η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό ενυδατώνουν το δέρμα και μειώνουν τις ρυτίδες.


 

4. Δεν θα αρρωσταίνεις (συχνά)

Η βιταμίνη Α που περιέχει η γλυκοπατάτα, τα καρότα, το σπανάκι, η ντομάτα, το λάχανο και το καρπούζι, προστατεύει το σώμα σου από τις μολύνσεις. Επίσης τα λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C, βοηθούν τον οργανισμό σου να γιατρέψει τις πληγές και να διατηρήσει υγιή τα ούλα σου.

5. Δεν θα είσαι (τόσο) αγχωμένη

Τα λαχανικά είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στο να ξεσπάσεις πάνω τους το άγχος, από το οικογενειακό παγωτό. Η κατανάλωση λαχανικών όταν έχεις στρες μπορεί να βοηθήσει στην ανασύσταση του χαμένου μαγνησίου και της βιταμίνης C, πράγματα που χάνουμε όταν αγχωνόμαστε. Επίσης τα λαχανικά περιέχουν λιπαρά Ω3 και βιταμίνη Β, όπου και τα δύο έχει αποδειχθεί πως μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη.