ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν παραλείπεις ένα γεύμα

Πάλι ξεκίνησες την ημέρα σου χωρίς πρωινό ή "ξέχασες" να φας μέχρι τις 8 το βράδυ; Αν σου πω "δεν πειράζει", θα είναι ψέματα. Η συστηματική παράλειψη ενός γεύματος- πρωτίστως των 3 βασικών και δευτερευόντως των ενδιάμεσων επιδρούν στο σώμα σου συνήθως αρνητικά, αλλά όχι μόνο τέτοια. Όλα εξαρτώνται από την ηλικία, τη συνολική υγεία και τη γενικότερη διατροφή που ακολουθείς. Όσο δελεαστικό κι αν είναι το ότι τρώγοντας λιγότερο μπορεί να αδυνατίσεις, το αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνιμο, οπότε καλύτερα να ακολουθείς τον "χρυσό" κανόνα των 5 γευμάτων.

Θα χάσεις λίγο βάρος (αλλά όχι για πολύ)

Προφανώς κι αν πέσεις για ύπνο ούσα σε αφαγία από το μεσημέρι και ζυγιστείς την επόμενη, η ζυγαριά θα δείχνει κάτι που θα σου αρέσει και το παντελόνι θα εφαρμόσει πιο άνετα στην κοιλιά. Ωστόσο αυτό που θα ‘χει χαθεί δεν θα ‘ναι το περιττό λίπος, αλλά μυικός ιστός ή υγρά. Κοινώς, θα ξεφουσκώσεις, αλλά πλασματικά. Επίσης είναι προφανές πως την επόμενη φορά που θα φας, θα το κάνεις δίχως αύριο γιατί θα έχεις λιμάξει. Υπάρχει βέβαια κι εκείνη η περίφημη μελέτη της Βρετανικής Επιθεώρησης για τη Διατροφή (2013) σύμφωνα με την οποία όσοι τρέχουν και ιδρώνουν με άδειο στομάχι καίνε 20% περισσότερο λίπος, υπό την προϋπόθεση να έχουν φάει υγιεινά πριν κοιμηθούν και να τρώνε σωστά αμέσως μετά την προπόνηση.

Οι φλεγμονές θα μειωθούν

Έρευνα που έχει δημοσιευτεί στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ αναφέρει πως η νηστεία με λίγα γεύματα καταπραΰνει τις φλεγμονές. Αυτό όμως είναι κάτι που θα συστήσει ο ειδικός κατά περίπτωση, όχι εμείς.

Δεν έχεις ενέργεια

Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να τρώνε βασικό γεύμα μία φορά την ημέρα ταλαιπωρούνται από συμπτώματα κοπωσης, κακή ψυχολογία και διάφορα προβλήματα υγείας που συνοψίζονται στην έκφραση “δεν μπορώ να πάρω τα πόδια μου”. Όλο αυτό οφείλεται στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Κι επειδή όλο αυτό είναι ντόμινο, αν δεν έχεις ενέργεια, δεν θα πας για προπόνηση, δεν θα βγεις να διασκεδάσεις γιατί θα νιώθεις “πεσμένη” και γενικώς δεν θα περνάς καλά.

Aφήνεις τον οργανισμό σου εκτεθειμμένο

Όσοι έχουν την κακή συνήθεια να παραλείπουν το πρωινό- και ειδικά οι γυναίκες- είναι 20% πιο επιρρεπείς σε διαβήτη τύπου 2 αναφέρουν οι επιστημονικές έρευνες. Αντίστοιχα για τους άντρες η παράλειψη του πρωινού συνδέεται με καρδιολογικά προβλήματα. Ο οργανισμός μας πρέπει να τρέφεται ώστε να διατηρεί σε υγιή επίπεδα τη χοληστερόλη, την πιέση του αίματος και ορμόνες όπως η ινσουλίνη. Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο που όταν τρως ακατάστατα  και άρα λιγότερο σωστά απ’ ό,τι πρέπει, κολλάς τα μικρόβια των άλλων για πλάκα.