WOMEN TODAY

H Emma Watson ξέρει τι θα πει να είσαι είδωλο στα 25

Όταν ένας φίλος μου, με έφερε αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την φράση ''H Emma Watson είναι πολύ σέξι. Σου βγάζει αυτό που θες να της κάνεις ''βρώμικα'' πράγματα'', ήταν ίσως η πρώτη φορά που προσπάθησα να δω σε αυτήν κάτι παραπάνω από την Ερμιόνη Γκρέιντζερ - aka ο ρόλος που την έκανε διάσημη στις ταινίες Χάρι Πότερ. 

Η Emma Charlotte Duerre Watson γεννήθηκε πριν από ακριβώς 24 χρόνια στο Παρίσι, καρπός του έρωτα δύο Άγγλων δικηγόρων, της Jacqueline Luesby και του Chris Watson.

Κατά έναν περίεργο τρόπο, η επιμέλεια που δείχνει ως Ερμιόνη Γκρέιντζερ είχε και την πραγματική της διάσταση, αφού η Έμμα απέσπασε βραβεία γι’ αυτή της την ερμηνεία, όπως αυτό της ”Καλύτερης Νέας Ηθοποιού”, αλλά και ένα βραβείο Otto από το γερμανικό περιοδικό Bravo. Παράλληλα σκαρφάλωσε στην έκτη θέση της λίστας του Forbes με τους “Πιο άξιους νέους σταρ”. Φυσικά το κορίτσι δεν έμεινε εκεί, αλλά φρόντισε και την μόρφωσή του, αφού πήρε και πτυχίο στην αγγλική λογοτεχνία από το πανεπιστήμιο Brown.

Θα κάνω αυτό που θέλω. Θα είμαι αυτή που πραγματικά είμαι. Θα βρω τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, J. K Rowling, ήθελε την Έμμα για τον ρόλο της Ερμιόνης από το πρώτο κάστινγκ. Έπρεπε όμως να περάσει οκτώ, για να επιλεγεί τελικά για τον ρόλο αυτό. Κάπου στα άδυτα των χαριποτερικών μυστικών, βρίσκεται και η αγνή και άδολη αγάπη της 12χρονης τότε Έμμα, για τον συμπρωταγωνιστή της Tom Felton (τον ξανθό που έκανε τον Draco Malfoy!).

Όταν λοιπόν έπαψε να είναι το εκνευριστικό σπασικλάκι που είχε πάντα τη λύση και τριβόταν πότε στον Ρον και πότε στον Χάρι, περίπου το καλοκαίρι του 2011 δηλαδή, ενημερώθηκα και για τα φόντα που είχε για να διαπρέψει στον χώρο της μόδας. Ας διαγραφεί η προηγούμενη πρόταση: σε μια δεύτερη ανάγνωση, η Ερμιόνη Γκρέιντζερ είναι ένα τρομερό πρότυπο για τα έφηβα κορίτσια και όπως λέει και η ίδια η Έμμα, η ηρωίδα της ”τα σπάει”.

 

Το 2005, η Έμμα πόζαρε για το εξώφυλλο της εφηβικής Vogue και ήταν η νεότερη ηθοποιός (15 χρονών τότε) που το ”κατάφερε” αυτό. Τέσσερα χρόνια μετά, έγινε το πρόσωπο της Burberry, δουλειά για την οποία έλαβε εξαψήφια αμοιβή. Επίσης συμμετείχε ως σύμβουλος στο δημιουργικό της εταιρείας People Tree και η collection που κυκλοφόρησε, χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα ”The Times”, ως ”πολύ έξυπνη”.

Αγαπώ τη μόδα. Νομίζω πως είναι πολύ σημαντική επειδή έχει να κάνει με τον τρόπο που δείχνεις τον εαυτό σου στον κόσμο.

Σε άλλα νέα και αυτό που ουσιαστικά με ενδιαφέρει στα της Emma Watson, είναι το προφίλ της φεμινίστριας που ”εξάγει” με τεράστια επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Τον Ιούλιο του 2014 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα καλής θελήσεως της οργάνωσης UN Women, δηλαδή της ένωσης των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Μάλιστα η ομιλία που έδωσε περί του θέματος, τον Σεπτέμβριο στην Ουρουγουάη, ταρακούνησε το κοινό παγκοσμίως και την ανέδειξε σε trending topic για πολλές ημέρες. Δες τη για να τη θυμηθείς.

Η καμπάνια που εισήγαγε, με τίτλο HeforShe, ουσιαστικά καλεί τους άντρες να συμβάλουν στο να γίνει πραγματικότητα η ισότητα των φύλων και παράλληλα να πάψει ο όρος ”φεμινισμός” να σημαίνει ότι μισούμε τα αρσενικά.

Το γεγονός ότι σήμερα η Emma Watson γίνεται 25 χρονών και οι απόψεις της για τη γυναίκα, τη μόδα, την ομορφιά, τη ζωή, μπορούν να σε εμπνεύσουν πολύ περισσότερο από τις αμπελοφιλοσοφίες που αραδιάζουν σταφιδιασμένες κυρίες γεμάτες δήθεν εμπειρία και γνώση, δείχνει ότι μπορούμε από πολύ νωρίς να γίνουμε οι γυναίκες που θέλουμε να είμαστε. Δυναμικές και σέξι, χωρίς κανένα φύλο να μας αναγκάζει να γίνουμε περισσότερο ή λιγότερο γυναίκες απ’ όσο νιώθουμε.

Λέω συνέχεια στον εαυτό μου πως είμαι απλά ένας άνθρωπος με ατέλειες που δεν φτιάχτηκε για να μοιάζει με κούκλα.

ΥΓ1: Για να ”δικαιώσω” και τον κουλό φίλο μου που χρησιμοποίησα στον πρόλογο, να πω για την ιστορία, ότι η Emma Watson έφτασε στο νούμερο 72 στη λίστα με τις 100 πιο σέξι γυναίκες του πλανήτη του FHM.

ΥΓ2: Ελπίζω μια μέρα να σταματήσω να λέω Emma Stone, όταν στην πραγματικότητα θέλω να μιλήσω για την Emma Watson.