CELEBRITIES

Πέθανε η Ζωή Λάσκαρη

Η Ζωή Λάσκαρη, μία από τις εμβληματικές ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου άφησε την τελευταία της πνοή σήμερα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πέθανε στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη, ενώ κοιμόταν. 

Η Ζωή Λάσκαρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε την καριέρα της κερδίζοντας τον τίτλο της Σταρ Ελλάς, το 1959. Το πραγματικό της όνομα είναι Ζωή Κουρούκλη.Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ήταν –μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη– μια από τις εμπορικότερες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου.

O τίτλος της Σταρ Ελλάς αλλά και η κοινή καταγωγή της με τον Γιάννη Δαλιανίδη ήταν η αφορμή ώστε ο τελευταίος να την επιλέξει για πρωταγωνίστρια της ταινίας Ο Κατήφορος το 1961. Η τεράστια επιτυχία της ταινίας έκανε την Λάσκαρη μία από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής και μόνιμη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, υπογράφoντας αποκλειστικό συμβόλαιο με τη σημαντικότερη ελληνική εταιρία παραγωγής, τη Φίνος Φιλμ. Από τότε πρωταγωνίστησε σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, γράφοντας τη δική της ιστορία στη χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου.

Το 1966 η Ζωή Λάσκαρη έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στην Κύπρο με τα έργα Μιας πεντάρας νιάτα των Γιαλαμά-Πρετεντέρη, Η παγίδα του Pομπέρ Τομά και το Βαθιά γαλάζια θάλασσα του Ράτιγκαν.

Στο θέατρο, στο οποίο είχε αφιερωθεί αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Μιχάλη Κακογιάννη, Ανδρέα Βουτσινά, Μίνω Βολανάκη, Σταμάτη Φασουλή, Άντολφ Σαπίρο, Σταύρο Τσακίρη, Αθανασία Καραγιαννοπούλου, Γιώργο Ρεμούνδο, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Δημήτρη Νικολαΐδη, Κωστή Μιχαηλίδη, Κώστα Μπάκα, Αντώνη Αντωνίου, Γιάννη Δαλιανίδη.

Ήταν παντρεμένη με τον ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο και μητέρα της Μαρίας Ελένης Λυκουρέζου και της Μάρθας Κουτουμάνου.

Κεντρική Φωτογραφία: NDP Photo Agency