CELEBRITIES

Βασίλισσα Ελισάβετ: Υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος που δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα

Μπορεί ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα να ετοιμάζονται για το ταξίδι τους στη χώρα μας, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 7 Μαΐου ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Προκόπη Παυλόπουλου, τα βλέμματα, όμως, έχουν πέσει πάνω στη βασίλισσα Ελισσάβετ.

Ο λόγος; Το γεγονός πως αυτή είναι η πρώτη φορά που μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν στη χώρα μας. Και η απορία για ποιο λόγο η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει έρθει ποτέ στην χώρα μας, παρά την ελληνική καταγωγή του συζύγου της, βασιλιά Φιλίππου, είναι σαφώς εύλογη.

Για ποιο λόγο ενώ έχει ταξιδέψει σε 196 (!) χώρες δε μπήκε ποτέ στον κόπο να επισκεφτεί την Ελλάδα;

Να που ο λόγος είναι ιδιαιτέρως σοβαρός και… άκρως συναισθηματικός. Όπως έχει αναλύσει ο Hugo Vickers, ειδικευμένος ιστορικός στον θεσμό της βασιλείας, η Ελισάβετ δεν συγκαταλέγει την Ελλάδα στις μεγάλες της αγάπες. Κι αυτό, λόγω της απογοήτευσης του Φιλίππου για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο βασιλικός θεσμός στα ελληνικά εδάφη.

Όπως έχει γράψει η ιστορία, ήταν το 1922 –μετά τη Μικρασιατική καταστροφή- όταν η οικογένεια του βασιλιά Φιλίππου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα, εξορισμένη και ταπεινωμένη. Φτάνοντας στη Γαλλία, άλλαξαν το επώνυμό τους, με τον πατέρα του να κινδυνεύει να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα λόγω των ευθυνών που του αποδόθηκαν για το μέγεθος της καταστροφής.

Τότε, ο Φίλιππος ήταν μωρό, όμως η οικογένειά του ποτέ δεν ξέχασε και –κυρίως- ποτέ δεν ξεπέρασε τον διωγμό της από τα ελληνικά εδάφη. Μεγαλώνοντας, τα συναισθήματά του για την Ελλάδα μόνο όμορφα δεν ήταν, κάτι που φαίνεται πως επηρέασε πολύ την Ελισάβετ.

Έτσι λοιπόν, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως η βασίλισσα της Βρετανίας δεν έχει την Ελλάδα στην καρδιά της…