CELEBRITIES

Πέθανε ο Μάνος Ελευθερίου

ndp

Ο Μάνος Ελευθερίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, έχοντας προλάβει να μας χαρίσει περισσότερα από 400 τραγούδια, ποιήματα και λογοτεχνικά έργα μοναδικής αξίας.

Ο λογοτέχνης είχε υποβληθεί σε επέμβαση στον πνεύμονα την περασμένη Πέμπτη και την Κυριακή 22 Ιουλίου έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς. Η καταγωγή του ήταν από την Ερμούπολη της Σύρου αλλά μεγάλωσε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Συνοικισμός εκδόθηκε το 1962. Ήταν μόλις 24 ετών. Η πρώτη του ποιητική συλλογή δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση αλλά την ίδια περίοδο βρέθηκε στον δρόμο του το τραγούδι. Ξεκίνησε να γράφει στίχους για τον Χρήστο Λεοντί, τον Μίκη Θεοδωράκη και αργότερα για τον Σταύρο Κουγιουμτζή και τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

Έκτοτε υπέγραψε εκατοντάδες τραγούδια. Το 1994 εξέδωσε την πρώτη του νουβέλα και το πρώτο του μυθιστόρημα ήρθε το 2004. Το 2013 είχε βραβευτεί για τη συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.

«Όταν πεθάνεις, θα πας ακόμα πιο βαθιά από εκεί που σε βάζουν, αλλά έλα που εμένα δεν θα με βάλουν στο χώμα… Θα με πάνε στη Βουλγαρία για να με κάψουν. Είμαστε θεοκρατικό κράτος σαν την Περσία… το ιερατείο απαγορεύει το κάψιμο των νεκρών… εγώ όμως δεν θέλω να υπάρχει τίποτα απολύτως από μένα. Τίποτα. Θα υπάρχουν τα τραγούδια μου, να τα ακούει ο κόσμος. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου εάν θα αναφέρουν το όνομά μου ή όχι. Το σημαντικό, είναι ότι όταν αρέσει σε κάποιον ένα τραγούδι και το τραγουδάει, του δίνει χαρά. Αυτό είναι ο καλύτερος έπαινος για μένα…» είχε δηλώσει ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξη 1,5 χρόνο πριν.

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency