ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Σεξουαλική παρενόχληση: Οι γενναίες γυναίκες που μοιράστηκαν τα δικά τους βιώματα με αφορμή την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου

24ΜEDIA Creative Team Κωνσταντίνος Μπαντούνας

Το #MeToo ήταν το κίνημα που αναζωπυρώθηκε και γιγαντώθηκε στις ΗΠΑ μετά τις καταγγελίες κατά του Harvey Weinstein από ηθοποιούς στο Hollywood το 2017. Τρία χρόνια και κάτι αργότερα, ο Harvey Weintstein είναι καταδικασμένος ως βιαστής κι εμείς στην Ελλάδα ζούμε την αυγή του δικού μας αντίστοιχου κινήματος. Το δικό μας #MeToo ξεκίνησε όχι από τον χώρο του θεάματος αλλά από τον χώρο του αθλητισμού. Και το πρόσωπο που με θάρρος μίλησε πρώτο για την εμπειρία του ήταν η Σοφία Μπεκατώρου. Η σεξουαλική παρενόχληση και η σεξουαλική κακοποίηση έγιναν θέματα που πλέον έχουμε την ανάγκη να θίξουμε καθημερινά. Μέχρι ο κόσμος μας να γίνει περισσότερο ασφαλής. Επιμέλεια: Μαριλέλλα Αντωνοπούλου, Λία Παπαϊωάννου, Κλέλια Φατούρου

Η Σοφία Μπεκατώρου, Χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας, κατήγγειλε όχι μία όχι δύο αλλά τρεις φορές πώς ένας αθλητικός παράγοντας της ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας ασέλγησε σε βάρος της πριν από μία εικοσαετία. Κι αφού «πνίγηκαν» οι γνωστές φωνές που αναρωτιούνταν γιατί μίλησε για την εμπειρία της τώρα, βρέθηκε στην Εισαγγελία και προχώρησε στην επώνυμη καταγγελία της. Η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου θα πάρει τη νομική οδό που χρειάζεται και ο άνθρωπος που φέρεται να την βίασε, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις όποιες συνέπειες. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο τα αυτιά μας και να ακούσουμε τον φάκελο σεξουαλική παρενόχληση στην Ελλάδα να ανοίγει και να γράφεται.

Η σεξουαλική παρενόχληση στην Ελλάδα σε αριθμούς

Η φωνή της Σοφίας Μπεκατώρου δεν πνίγηκε στα πολλά και απαράδεκτα σχόλια που ακολούθησαν την καταγγελία της. Αντίθετα υψώθηκε πάνω από αυτά καλώντας όλο και περισσότερες φωνές να ενωθούν με αυτή. Για να πάρει η υπόθεση σεξουαλική παρενόχληση/ κακοποίηση στην Ελλάδα τη διάσταση που της πρέπει, την κανονική, τρομακτική της διάσταση. Αυτή που ανέδειξε η έρευνα της aboutpeople για λογαριασμο του 20/20 και του News 24/7 σχετικά με το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ευρύματα της έρευνας:

– Σχεδόν οι μισές γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση
– Το 46,7% δεν το ανέφερε πουθενά

– Τα μισά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας

– 9 στις 10 πιστεύουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι συχνό φαινόμενο

– Το 14,1% φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης σημειώνονται στο πανεπιστήμιο ή στο σχολείο

«Κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση. Με αφορμή αυτή ελπίζω και άλλες γυναίκες κι άλλοι άνθρωποι να βγουν να μιλήσουν ώστε η κοινωνία να είναι πιο υγιής και να μην φοβόμαστε», είπε η Σοφία Μπεκατώρου. Και κάποιες γυναίκες ακολούθησαν το κάλεσμα. Γυναίκες που είχαν ήδη μιλήσει για τις υποθέσεις τους ανοίχτηκαν λίγο περισσότερο μιλώντας εδώ στο Ladylike κι άλλες σε άλλα Μέσα. Γυναίκες που μίλησαν μέσα από τις προσωπικές τους social media πλατφόρμες. Γυναίκες που αποφάσισαν να πουν «ως εδώ» και να μοιραστούν τη δική τους προσωπική εμπειρία. Σε όλες αυτές τις γυναίκες υποκλινόμαστε.

Η αρχή έγινε από τον χώρο του αθλητισμού, όπως σου είπαμε. Οι Μάνια Μπικόφ, Ρομπέα Ιατρίδου, Μαρίνα Ψυχογιού και Νίκη Μπακογιάννη ήταν οι αθλήτριες που έσπασαν τη σιωπή τους λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου. Πέρασε στον ακαδημαϊκό χώρο όπου οι καταγγελίες για καθηγητές του ΑΠΘ έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα σε λίγες ημέρες. Σύντομα οι καταγγελίες πέρασαν στους χώρους της πολιτικής, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Το #MeToo στην Ελλάδα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και σιγά σιγά ίσως γίνει ορμητικό ποτάμι που θα αναδείξει τη συχνότητα του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους.

Ανθή Βούλγαρη: «Να μην γίνεται κατάχρηση εξουσίας»

Η δημοσιογράφος θυμώνει όταν ακούει τη γνωστή φράση “ε έτσι είναι αυτός ο χώρος” που κάποιοι επιμένουν να επαναλαμβάνουν. «Δεν το δέχομαι. Παντού υπάρχουν τέτοια περιστατικά, όχι μόνο στη δημοσιογραφία ή στον χώρο του θεάματος. Δεν πρέπει να στοχοποιούμε έναν χώρο. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός είτε είσαι γυναίκα είτε άνδρας, γιατί υπάρχουν και άνδρες που έχουν δεχτεί παρενόχληση. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην γίνεται κατάχρηση εξουσίας. Κι εγώ φαντάσου είμαι και τσαμπουκαλού από μικρή, αν τύχαινε σε μια γυναίκα πιο ευαίσθητη από μένα; με οικογένεια;».

Η Ανθή Βούλγαρη εξομολογήθηκε τη δική της εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης το 2018, αυθόρμητα, στο πλαίσιο μιας τηλεοπτικής συζήτησης. Σήμερα μιλάει ξανά γι’ αυτό, μέσω του Ladylike, μιλώντας στη Μαριλέλλα Αντωνοπούλου και παροτρύνοντας με τη σειρά της τις γυναίκες που έχουν βιώσει παρόμοιες εμπειρίες ώστε να μιλήσουν. «Θεωρώ ότι η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε αυτό το απόστημα που υπήρχε. Έδωσε το παράδειγμα σε πολλές γυναίκες να λύσουν τη σιωπή τους και αυτό το είδαμε κι από τις πρώτες μέρες. Από την καταγγελία της κι έπειτα, έρχονται στο φως όλο και περισσότερες ιστορίες γυναικών που έχουν βιώσει είτε σεξουαλική κακοποίηση είτε παρενόχληση. Δεν έχει σημασία πότε θα το πεις, η κάθε γυναίκα θέλει τον χρόνο της για να αισθανθεί έτοιμη. Όσο πιο γρήγορα το πεις, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να τιμωρηθεί ο θύτης».

Στην Ανθή Βούλγαρη η σεξουαλική παρενόχληση συνέβη όταν έκανε τα πρώτα της βήματα ως δημοσιογράφος.«Ήμουν πιτσιρίκα, ό,τι είχα πρωτοξεκινήσει. Υπήρχε ένας άνθρωπος σε διευθυντική θέση που κάθε τρεις και λίγο μου έκανε κομπλιμέντα, από αυτά που χαμογελάς και προσπερνάς. Όταν όμως το κομπλιμέντο γίνεται πίεση και μάλιστα από κάποιον που είναι πιο πάνω από σένα στην ιεραρχία της δουλειάς και μπορεί ανά πάσα στιγμή να σε διώξει, τότε είναι παρενόχληση. Θυμάμαι ότι ήμουν στο γραφείο και χωρίς να έχω δώσει δικαιώματα ποτέ, αυτός ο άνθρωπος με έπαιρνε τηλέφωνο και με ρωτούσε “τι θα κάνεις απόψε;”. Μια, δύο φορές του είπα “δεν μπορώ”, την τρίτη “σας παρακαλώ μην με φέρνετε σε δύσκολη θέση” ώσπου ξεκίνησε πιο στενά το μαρκάρισμα φτάνοντας στο σημείο να μου πει “εγώ σε 2 ώρες θα είμαι στο τάδε ξενοδοχείο και σε περιμένω”. Αναγκάστηκα να του κλείνω το τηλέφωνο μέχρι που κάποια στιγμή απηύδησα και του είπα “κοίτα να δεις, αν δεν σταματήσεις θα το πω σε όλους στο γραφείο και διώξε με, δεν με ενδιαφέρει καθόλου”. Και τότε σταμάτησε. Είναι μια εμπειρία που θυμάμαι πολύ έντονα. Θυμάμαι το άγχος που βιώνα, να μην χτυπήσει το τηλέφωνο ξανά. Ένιωθα θυμό και αηδία. Αναρωτήθηκα κι εγώ αν έχω κάνει κάτι λάθος, μήπως τον προκαλώ, αλλά δεν υπήρχε κανένα τέτοιο δείγμα».

Στο δια ταύτα η Ανθή Βούλγαρη επισημαίνει το πιο αυτονόητο αλλά και το πιο σημαντικό: «Όταν μια γυναίκα σού λέει όχι και βάζει τα όριά της, πρέπει να τα σεβαστείς, πάει και τελείωσε. Κι επειδή και έχω ακούσει πολλά τον τελευταίο καιρό, ακόμα και στο ίδιο δωμάτιο να βρεθείς με έναν άνδρα, αν του πεις τελευταία στιγμή όχι, όλα πρέπει να σταματήσουν εκεί».

Έλλη Στάη: «Το έθαψα στο πέρασμα του χρόνου»

Τη δική της εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης που είχε αναφέρει πρώτη φορά σε παλιότερη συνέντευξή της στον Αντώνη Σρόιτερ, μοιράστηκε με άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα», η Έλλη Στάη.

«Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια σε μια εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ στον ALPHA, μιλώντας για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η γυναίκα στον επαγγελματικό της χώρο, είχα πει αυθόρμητα για την παρενόχληση που είχα δεχτεί από τον εκδοτικό μεγαλοπαράγοντα της εποχής, είχαν περάσει ήδη 35 χρόνια.

Παρόλο που ο δικός μου χαρακτήρας με έκανε να ανοίξω την πόρτα και να φύγω τρέχοντας, να παραιτηθώ κάτω από την απειλή πως δε θα βρω αλλού δουλειά, δεν είχαν ούτε τη δύναμη ούτε την αίσθηση πως μπορώ να το καταγγείλω, να το πω οπουδήποτε. Τότε το έθαψα στο πέρασμα του χρόνου, προσπαθώντας να πραγματοποιήσω αυτά που ήθελα στη ζωή μου. Ούτε όμως, 35 χρόνια μετά, είχα την αίσθηση πως η ελληνική δημόσια σφαίρα (τα μέσα ενημέρωσης, τα πολιτικά κόμματα, τα επαγγελματικά σωματεία) ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με την προσοχή και τη σοβαρότητα που του αξίζουν.

Γι’ αυτό και μόνο το ότι τώρα δεν υπάρχει απλώς η κουτσομπολίστικη διάσταση, όπως μόλις δύο χρόνια πριν υπήρχε, πρέπει να μας κάνει να ελπίζουμε πως έρχεται η ώρα της ωριμότητας και για την ελληνική κοινωνία να ανοίξει διάπλατα τη δημόσια συζήτηση για τέτοιου είδους θέματα, που αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την ποιότητα της ζωής μας προς το μέλλον», έγραψε με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου η δημοσιογράφος.

 

Κατερίνα Τσάβαλου: «Εύχομαι να συσπειρωθούμε όλες οι γυναίκες»

Η Κατερίνα Τσάβαλου θεωρεί ότι η Σοφία Μπεκατώρου είχε πολύ μεγάλη δύναμη. Τίμησε το γυναικείο φύλο με το να δημοσιοποιήσει την ιστορία της. «Μπράβο της που βρήκε τη δύναμη να βγει μπροστά, να το κάνει εκείνη πρώτη. Εύχομαι να συσπειρωθούμε και να το κάνουμε όλες οι γυναίκες, ακόμα και οι άντρες που και σε εκείνους συμβαίνει. Αν και αυτό είναι κυρίως «προνόμιο» των γυναικών» είπε στην Κλέλια Φατούρου για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα.

Έχει μιλήσει ξανά για τη σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχτεί σε πολύ νεαρή ηλικία, στον εργασιακό χώρο και το έκανε ξανά μιλώντας στο Ladylike. «Έχω δεχτεί κι εγώ παρενόχληση στο παρελθόν, αλλά όχι τόσο σοβαρή. Αν και η σεξουαλική παρενόχληση είναι σοβαρή, ούτως ή άλλως. Μου έχει συμβεί στο εργασιακό περιβάλλον όταν ήμουν 20 χρονών, όπως σε όλες μας. Μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στην οικογένεια. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνω από τις ιστορίες που έχουμε ακούσει».

Εκεί όμως που η Κατερίνα Τσάβαλου κάνει περισσότερο focus, είναι στη λεκτική και ψυχολογική βία, που βίωσε πολύ αργότερα στη ζωή της. «Είναι και αυτή μία μορφή παρενόχλησης, η οποία μου προκαλούσε κρίσεις πανικού και ήταν και πάλι στον χώρο της δουλειάς. Εύχομαι να βγουν γυναίκες να μιλήσουν και από άλλους χώρους. Όχι μόνο από τον αθλητισμό».

Μαίρη Συνατσάκη: «Η προσωπική μου ντροπή δεν άντεχε να μιλήσει γι’ αυτά τα πράγματα»

Στο κανάλι της στο YouTube με αφορμή την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου μίλησε η παρουσιάστρια και επιχειρηματίας, Μαίρη Συνατσάκη για τις δικές της εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Το πρώτο σκηνικό έγινε όταν ήμουν 7 ή 8 χρονών και το άλλο όταν έγινε 17. Θυμήθηκα αυτά τα περιστατικά πολλά χρόνια αργότερα και αφού είχα ξεκινήσει από τα 19 μου ψυχοθεραπεία, το θυμήθηκα σαν έκλαμψη, έσκασε κάποια στιγμή στο μυαλό μου ως πληροφορία σε ένα ψυχοθεραπευτικό session που είχα κάνει. Κι είμαι άνθρωπος που μεγάλωσε σε ένα πολύ ανοιχτό περιβάλλον», τόνισε η Μαίρη Συνατσάκη. «Ωστόσο, η προσωπική μου ντροπή δεν άντεχε να μιλήσει γι’ αυτά τα πράγματα», διευκρίνισε η ίδια.

«Το τελευταίο περιστατικό που συνέβη ήταν τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε και χαίρομαι που τη στιγμή που συνέβη σήκωσα το τηλέφωνο και πήρα δύο ανθρώπους να τους το πω. Μπόρεσα να το επικοινωνήσω και να το πω και να μην το κρατήσω μέσα μου σαν προσωπική ευθύνη. Αυτά τα πράγματα θες να τα ξεχάσεις, θες να μην έχουν συμβεί καν, θες να μην έχουν παραβιάσει το σώμα σου, θέλεις πραγματικά να είχες βρει τρόπο να αντιδράσεις αλλιώς. Κι επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, νομίζω ένα σημείο στο οποίο μπορούμε να εστιάσουμε και να είναι κεντρικό θέσφατο για όλους είναι ότι το θύμα δεν φταίει ποτέ», σημείωσε η Μαίρη Συνατσάκη.

Δήμητρα Παπαδήμα: «Έχω ακούσει δύο φορές στη ζωή μου πως, αν μιλήσω, θα με βρουν σε χαντάκι»

Στην ερώτηση του Ladylike για τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών, η ηθοποιός Δήμητρα Παπαδήμα, θεωρεί ότι αντιμετωπίζεται, δυστυχώς, ως καθεστώς. «Γιατί οι άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, ακολουθούν τη συμπεριφορά του κτήνους, αφού σεξ και χρήμα κινούν το νήμα της ζωής».

Για το δικό της βίωμα, μιλά αναλυτικά στο νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. «Η εμπειρία μου, που καταγράφεται ξεκάθαρα και αποκαλυπτικά μέσα από περιστατικά, στο μυθιστόρημά μου, του οποίου ο τίτλος είναι «Βίος βίας», αναδεικνύει αυτήν την πληγή της ανωριμότητας των ανθρώπων, ειδικά αυτών που έχουν εξουσία με κάποιον τρόπο».

Παραδέχεται στην Κλέλια Φατούρου ότι έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή της, σε περίπτωση που τολμήσει να μιλήσει δημόσια για αυτά που της έχουν συμβεί. «Έχω ακούσει δύο φορές στη ζωή μου πως, αν μιλήσω, θα με βρουν σε χαντάκι. Σημαδεύεσαι για όλη σου τη ζωή. Χάνεις τον εαυτό σου. Και ως άνθρωπος των άκρων που είμαι, αν αντιδρούσα όπως θα ήθελα, θα ήμουν στη φυλακή».

Ζέφη Δημαδάμα: «Η σεξουαλική παρενόχλησή μου ονομάστηκε “ένδειξη συμπάθειας”»

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Ζέφη Δημαδάμα, μοιράστηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την δική της ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης από κομματικό στέλεχος, το οποίο πλέον δεν είναι ενεργό στον χώρο της πολιτικής. «Είχα μιλήσει για την εμπειρία μου. Υπήρξε μια προσπάθεια μέσα σε ασανσέρ – “ένδειξη συμπάθειας” όπως ονομάστηκε – από κάποιον κύριο, στέλεχος ευρύτερα της προοδευτικής παράταξης. Έφυγα σοκαρισμένη γιατί δε θέλω κάτι τέτοιο, είπα», σημείωσε η Ζέφη Δημαδάμα.

«Πριν από πολλά χρόνια έγινε. 20 χρόνια πριν. Ήταν προσπάθεια που είχε γίνε τότε, και εμένα με σόκαρε σε πρώτη φάση, ήταν τα πρώτα βήματά μου, και με έκανε μάλιστα να σκεφθώ την αποχώρηση από το χώρο της πολιτικής. Ευτυχώς δεν αποχώρησα. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα επεξεργαστεί κάνεις για να πάει παρακάτω. Δεν είχα μιλήσει σε κανέναν και ποτέ παρά μόνο στην οικογένειά μου και μάλιστα αρκετά χρόνια μετά», τόνισε και κατέληξε σε μία προτροπή προς ακόμα περισσότερα στόματα να ανοίξουν και να μοιραστούν τη δική τους αλήθεια.

«Πολλές γυναίκες έρχονται μιλούν σε εμάς σε ευρύτερα εργασιακό χώρο, και έχουμε βοηθήσει γυναίκες που χρειάζονται νομικό σύμβουλο για να καταγγείλουν αυτά που έχουν πει. Πρέπει να ανοίξουν στόματα με βάση την εμπειρία μας και την προσπάθεια που κάνουμε. Όχι σημαίνει όχι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιωάννα Ηλιάδη: «Και να με κυνηγάει και να λέει ένα φιλάκι»

Στην εκπομπή T- Live του Alpha εμφανίστηκε η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη όπου μίλησε για την σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχτεί από υφυπουργό στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στα πρώτα της βήματα στον χώρο. Η ίδια είχε αποκαλύψει την υπόθεση λίγες ημέρες νωρίτερα μέσω ανάρτησής της στο Facebook.

«Πηγαίνω κι εγώ λοιπόν στο γραφείο, η γραμματέας μου ανοίγει την πόρτα, και κάθομαι μπροστά από το γραφείο του. Κάνω κάποιες ερωτήσεις και όταν τέλος πάντων ολοκληρώθηκε η συνομιλία, και ήταν η ώρα να φύγω, σηκώνεται και μου λέει ωραίο φόρεμα φοράς και πάει να το ξεκουμπώσει. Σαστισμένη πετάγομαι επάνω και απομακρύνομαι. Κι αρχίζει να με κυνηγάει γύρω από ένα τραπέζι συσκέψεων που υπήρχε για να με φιλήσει. Εγώ να ουρλιάζω ότι δεν θέλω να με φιλήσει κανένας και να τρέχω γύρω γύρω από το τραπέζι. Και να με κυνηγάει και να λέει ένα φιλάκι» περιέγραψε η δημοσιογράφος στην ανάρτησή της.

«Θεώρησα τότε ότι ήταν μια κίνηση αβρότητας να με συνοδεύσει στην πόρτα και αντί αυτού όμως άρχισε να λέει ότι θέλει να με φιλήσει και πήγε να μου ξεκουμπώσει το φόρεμα. Πετάχτηκα στην άλλη μεριά και άρχισα να τρέχω γύρω από ένα τραπέζι. Σοκαρίστηκα. Με τις πολλές φωνές βγήκα από την πόρτα και έφυγα. Ενημέρωσα στο υπουργείο και στην εφημερίδα. Ήταν άλλες εποχές, αλλά συνεχίζει το πρόβλημα να υφίσταται και να διογκώνεται. Γιατί το είπα τόσα χρόνια μετά; Γιατί υπήρχαν συνάδελφοι που είπαν “που να ανοίξουν το στόμα τους οι δημοσιογράφοι”! Ε, και το ανοίξαμε» σημείωσε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην Τατιάνα Στεφανίδου η δημοσιογράφος.

 

Ιρένε Τροστ: «Αν δεν ενέδιδα έχανα τη δουλειά και έτσι και έγινε κι όχι μια αλλά αρκετές φόρες»

«Η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει μονό τη μορφή αγγίγματος. Κάποιες φόρες μπορεί κάποιος να σε παρενοχλήσει σεξουαλικά χωρίς να σε αγγίξει καν. Δυστυχώς στο χώρο της showbiz πολλές φόρες καλλιτέχνιδες καλούνται να αντιμετωπίσουν το σεξουαλικό bullying.

Αυτό είναι κάτι που έχω βιώσει προσωπικά, καθώς έχω βρεθεί πολλές φόρες αντιμέτωπη με εκάστοτε επιχειρηματίες, παραγωγούς, όπου για να μου δώσουν μια δουλειά θα έπρεπε να ενδώσω στις ερωτικές επιθυμίες τους, και αν δεν ενέδιδα έχανα τη δουλειά και έτσι και έγινε κι όχι μια αλλά αρκετές φόρες. Γιατί να ασχοληθούν με κάποια που δεν δείχνει και δεν είναι διαθέσιμη, όσο ταλέντο και αν έχει;», θα πει στο Ladylike και τη Λία Παπαϊωάννου η Ιρένε Τροστ που είχε μιλήσει πριν από αρκετό καιρό στο Πρωινό για τα περισταστικά σεξουαλικής παρενόχλησης που έχει βιώσει στον χώρο του τραγουδιού.

«Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις σήμερα αυτό που μετράει για να «ανέβεις» στην καριέρα σου είναι να είσαι διαθέσιμη ή τουλάχιστον να δείχνεις. Κάτι που προσωπικά απεχθάνομαι και στις δύο πλευρές. Και δεν θεωρώ ότι συμβαίνει μονό αν δίνεις «δικαίωμα». Ίσα ίσα καμιά φορά το να δείχνεις εντελώς αμυντική τον άλλον τον πεισμώνει περισσότερο να σε καταφέρει. Έχει χαθεί σχεδόν κάθε ίχνος τέχνης, όλα κινούνται γύρω από το χρήμα και το σεξ. Όπως και να ‘χει, πρέπει επιτέλους ο χώρος μας να γίνει πιο αξιοκρατικός, όπου το να κερδίζεις μια δουλειά να γίνεται καθαρά και μόνο με βάση το ταλέντο και την αξία σου», συμπληρώνει η τραγουδίστρια.

Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι συμβάλει στο να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο αν οι γυναίκες το κατονομάζουν συχνότερα δημόσια η ίδια απαντά: «Ίσως να μειωνόταν με κάποιο τρόπο το πρόβλημα αν αυτό το θέμα γενικότερα πάρει μεγάλη έκταση. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύω ότι θα σταματήσει. Άπλα ίσως ένας επιχειρηματίας η σκηνοθέτης να το σκεφτεί 2 φορές για να το κάνει. Αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ πραγματικά να σταματήσει κυρίως επειδή αρκετές γυναίκες ενδίδουν οπότε έχουν μάθει σε αυτό το μοτίβο. Εκτός αν ξεχαστεί αυτό το θέμα. Το θάψουν πάλι για χρόνια. Και βγει στην επιφάνεια χρόνια μετά. Πρέπει να υπάρχει συνεχής προσπάθεια γι’ αυτό το θέμα».

Αυτό το μοτίβο είναι που πρέπει να σπάσει ώστε γυναίκες να μην αισθάνονται αναγκασμένες να ενδώσουν και άνδρες ότι αυτός είναι ο «κανονικός» τρόπος να δουλεύουν επισημαίνω κι εκείνη σημειώνει «Ακριβώς, δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο», καταλήγει.

Δέσποινα Ολυμπίου: «Εγώ το βίωσα δύο φορές. Στα 14 και 19»

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η Δέσποινα Ολυμπίου, που σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη είχε μιλήσει πρώτη φορά για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης που έχει βιώσει. «Εγώ το βίωσα δύο φορές. Στα 14 και 19. Θεωρώ ότι αυτά τα άτομα ενεργούν από θέση ισχύος και είτε υπόσχονται είτε δοκιμάζουν γνωρίζοντας ότι το κορίτσι ή το αγόρι είναι πολύ συνεσταλμένο ή άπειρο. Και δυστυχώς είναι άνθρωποι που έχουν οικογένειες και παιδιά. Το έχω σκεφτεί πολλές φορές, πώς να μιλήσεις; Σκέφτομαι τι τραύμα θα έχουν τα παιδιά αυτών των ατόμων εάν φανερωθεί ποιος είναι ο πατέρας τους», είπε στην Τατιάνα Στεφανίδου και το T- Live η Δέσποινα Ολυμπίου.

«Πολλές φορές σου λέει το παραμύθι, αν είναι συνθέτης, ότι πρέπει να σε νιώσω, πρέπει να αφεθείς, αν δεν έχεις βιώσει τον έρωτα πώς θα εκφράσεις το τραγούδι, πρέπει να με εμπιστευτείς. Διάφορα τέτοια. Και αν τσιμπήσουν καλώς», μοιράστηκε η τραγουδίστρια για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη σεξουαλική παρενόχληση στον επαγγελματικό της κλάδο.

«Ήμουν ένα παιδί αυθόρμητο, είχαμε πάντα την πόρτα του σπιτιού μας ανοιχτή. Εγώ μεγάλωσα χωρίς την πονηριά στο μυαλό μου. Αλλά πρέπει να γίνεσαι καχύποπτος για να προστατεύεις τον εαυτό σου. Και μετά λες, να το σκαλίσω; να το βγάλω στην επιφάνεια; Και μαζί με μένα να πάρει η μπάλα την οικογένειά μου;», είπε η Δέσποινα Ολυμπίου και κατέληξε πώς: «Το είπα στη μαμά μου και ανέλαβε αυτή και τον κάλεσε και του έκανε επίπληξη».

Πένυ Μπαλτατζή: «Παντρεμένος, αγκαλιά με το παιδί του, μου έλεγε πράγματα»

Στην εκπομπή «Ευτυχείτε» μίλησε η Πέννυ Μπαλτατζή για τη δική της εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης. «Φυσικά μου έχει γίνει ανήθικη πρόταση. Μου έχει πει εργοδότης σε μαγαζί ότι θα μου δώσει χρήματα στο μαγαζί που τραγουδούσα, όταν δεν ήμουν τόσο γνωστή, για να προσθέσω στήθος και θα με βάλει πρώτο όνομα στο Caramela. Δεν ήταν φυσικά ο εργοδότης του Caramela, αλλά ένας άνθρωπος σε ένα συνοικιακό μαγαζί», σημείωσε χαρακτηριστικά η Πέννυ Μπαλτατζή.

«Έφυγα κάποια στιγμή εξαγριωμένη. Περίμενα να πάρω το μεροκάματο μου, δεν είπα τίποτα, κρατιόμουν τρεις μέρες για να μην δείξω ότι έχω ενοχληθεί. Γιατί έκανε και άλλα πράγματα. Μου έκλεινε από την κοσνόλα τη φωνή και άλλα πολλά επειδή εγώ δεν δεχόμουν τις προτάσεις του. Παντρεμένος με παιδί και πολλές φορές, αγκαλιά με το παιδί του, έλεγε πράγματα» πρόσθεσε η τραγουδίστρια.

Μελίνα Μάσχα: «Βρήκα πολλή στήριξη από τους συμφοιτητές μου»

Η σχεδιάστρια φωτισμού, Μελίνα Μάσχα, μίλησε για την εποχή που ήταν πρωτοετής φοιτήτρια στο τμήμα θεάτρου στη σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και βίωσε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή της. «Είναι μία γνωστή περίπτωση. Κινηθήκαμε ενδοπανεπιστημιακά τότε με καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και κατάχρηση εξουσίας και μετά την ΕΔΕ που δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης απολύθηκε οριστικά ο καθηγητής και δεν έχει ξαναδιδάξει έκτοτε στην Ελλάδα», είπε στο Mega, ξεκινώντας μας από την κατάηληξη της υπόθεσης της που έλαβε χώρα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Μελίνα Μάσχα.

«Δε μιλάμε για μία απρεπή κίνηση η φράση. Μιλάμε για μια στοχευμένα συστηματική μεθόδευση με στόχο να προωθηθούν οι σκοποί του καθηγητή σε απομόνωνε σε εγκλώβιζε χρησιμοποιούσε συναισθηματικό εκβιασμό και ψυχολογική πίεση. Αν δεν έκανες αυτό που ήθελε δεν περνούσες το μάθημά του, δεν τέλειωνες τη σχολή σου και δεν έβρισκες και δουλειά αργότερα», σημείωσε η Μελίνα Μάσχα. Όπως διευκρίνισε, η καταγγελία έγινε από 7 κοπέλες, αλλά στην πραγματικότητα τα περιστατικά ήταν περισσότερα. «Μου πήρε τρία χρόνια να μιλήσω και μίλησα στους συμφοιτητές μου», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ένα μεμονομένο περιστατικό και πίστευα ότι δεν θα με πιστέψει κανείς. Μετά από κάποιες κινήσεις και εικόνες είδα ότι είναι σύστημα, να ξεχωρίζει κάθε χρόνο δύο τρεις πρωτοετείς, τις κάνει στόχο και αρχίζει, αναγκάστηκα να μιλήσω. Βρήκα πάρα πολύ στήριξη από τους συμφοιτητές μου. Κι αν δεν είμασταν όλοι μαζί τότε, πιστεύω δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα», κατέληξε η Μελίνα Μάσχα.