H Ελληνοπαλαιστίνια Nafsika Skourti σχεδιάζει ρούχα ως πράξη αντίστασης
- 24 ΜΑΡ 2026

H Ελληνοπαλαιστίνια Nafsika Skourti γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιορδανία από Παλαιστίνια μητέρα και Έλληνα πατέρα, μετακόμισε στο Λονδίνο για να σπουδάσει στο Central Saint Martins, από όπου αποφοίτησε το 2012. Πριν λανσάρει την ομώνυμη μάρκα της, η Nafsika Skourti εντάχθηκε στον οίκο Marchesa στη Νέα Υόρκη και εκπαιδεύτηκε σε κεντήματα υψηλής ραπτικής στην Ecole Lesage στο Παρίσι. Eπέστρεψε στην Ιορδανία και ίδρυσε την ομώνυμη μάρκα της, πείθοντας την αδερφή της Stephanie να εργαστεί εκεί, μια πρώην τραπεζίτη που μόλις είχε αφήσει την καριέρα της στην Goldman Sachs. Μαζί, ίδρυσαν την επωνυμία Nafsika Skourti το 2014, από το σπίτι τους στο Αμμάν της Ιορδανίας. Εκεί που η βιομηχανία της μόδας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Και πέτυχε το ακατόρθωτο. Χτίζει τη βιομηχανία από το μηδέν.
Η μόδα ως μορφή κοινωνικής καταγραφής της Παλαιστίνης
H Ελληνοπαλαιστίνια σχεδιάστρια μόδας Nafsika Skourti μεγάλωσε στη Μέση Ανατολή, αυτό έγινε ακούσια ένα θεμελιώδες κομμάτι των ρούχων της. Τα ρούχα είναι πάντα ένας τρόπος για τους ανθρώπους να εκφράζουν την ταυτότητά τους. Αυτό που φοράς γίνεται το μήνυμά σου. Στα μοτίβα της θα δεις και το καρπούζι, ένα σύμβολο της παλαιστινιακής ανθεκτικότητας. Μέσα από τα ρούχα κάνει ορατή μια ζωή που πλέον περιορίζεται σε τίτλους ειδήσεων για εγκλήματα πολέμου.
Μια χειρόγραφη επιστολή από ένα αγαπημένο πρόσωπο, πολιτικά γκράφιτι γραμμένα πρόχειρα στον τοίχο μιας φυλακής, μια σελίδα σκισμένη από μια παλιά εφημερίδα, επιγραφές από ένα νόμισμα του 1937. Αυτά είναι τα θραύσματα της παλαιστινιακής ζωής που ενέπνευσαν την 38χρονη σχεδιάστρια μόδας Nafsika Skourti και την τελευταία της συλλογή, Τόμος II: Ίχνη της Ύπαρξης. Συγκέντρωσε αποκόμματα εφημερίδων, επιστολικά κείμενα, φυλλάδια, αφίσες και αυτές τις ιστορίες ανακάλεσε πάνω σε ρούχα για να διατηρήσει και να αρχειοθετήσει την παλαιστινιακή ιστορία.
Η Nafsika Skourti (που όταν ήταν 4 ετών ήξερε ότι θα γίνε σχεδιάστρια μόδας) ξέρει ότι η επιθυμία να φοράμε μια μάρκα ή ένα ρούχο ως μορφή αλληλεγγύης μοιάζει πολύ με την επιθυμία να καταναλώνουμε τέχνη, μουσική και ταινίες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και την ταυτότητά μας. H Ελληνοπαλαιστίνια σχεδιάστρια βαριέται την τελειότητα στη μόδα και ακράδαντα στην αναγκαιότητα για ένα ενδιαφέρον ντύσιμο. Λατρεύει το street style των ανδρών στο κέντρο του Αμμάν που φορούν ψεύτικα Adidas.Το θέμα της ταυτότητας, της εθνικότητας, του τόπου, είναι κεντρικό στην αφήγηση της μάρκας.
Το πιο διάσημο κομμάτι που έχει σχεδιάσει η Nafsika Skourti είναι το Jerusalem σακάκι της συλλογής της AW18 που υπάρχει και στη μόνιμη συλλογή του λονδρέζικου V&A. «Το σημείο εκκίνησης αυτής της συλλογής ήταν η ερώτηση “Από πού είσαι;” – μια απλή αλλά σύνθετη ερώτηση για μένα. Χρησιμοποιώντας σύμβολα της ελληνικής, παλαιστινιακής και ιορδανικής καταγωγής μου, η συλλογή αμφισβητεί και διερευνά την έννοια της εθνικής ταυτότητας. Ήθελα να το μεταφράσω αυτό υφαίνοντας ζακάρ με εικόνες της κληρονομιάς μου – ο Παρθενώνας είναι το διεθνές σύμβολο της Αθήνας, η τουριστική μασκότ της Ιορδανίας είναι η Πέτρα και ο Θόλος του Βράχου είναι το πρόσωπο της Παλαιστίνης».