ΚΑΡΙΕΡΑ

Ask the mentor: Θέλω να μετακινηθώ στο HR, αλλά χωρίς προϋπηρεσία, πώς θα τα καταφέρω;

Pexels

Εργάζομαι στον οικονομικό τομέα και θέλω να μετακινηθώ σε αυτόν του HR, αλλά χωρίς προϋπηρεσία στο αντικείμενο δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρω.

Απαντά η mentor του Women On Top, Μαριάντη Καλαχάνη, Σύμβουλο Ανθρωπίνου Δυναμικού.

Με μια πρώτη σκέψη, φυσικά και γίνεται! Αρκεί να εξοπλιστείς με υπομονή και επιμονή.

Tα τελευταία 2-3 χρόνια, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με αρκετούς/ές συναδέλφους/ισσές μου από διαφορετικούς κλάδους, οι οποίοι/ες φαίνεται να έχουν αποκτήσει ανοιχτούς ορίζοντες όταν επιλέγουν στελέχη πλέον. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια ειδικά, οι περισσότεροι αποκτήσαμε νέες ή ανακτήσαμε ξεχασμένες δεξιότητες, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Πολλές εταιρείες, λοιπόν, αναθεωρούν τις δεξιότητες που χρειάζονται οι άνθρωποί τους. Και ίσως είναι μια καλή στιγμή – για όσους δεν το κάνουν ήδη- να ξεκινήσουν να αναζητούν στους υποψηφίους, αλλά και στο υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό τους, νέα σετ δεξιοτήτων, χωρίς απαραίτητα η προϋπηρεσία στον κλάδο να καθορίζει την επιλεξιμότητα.

Αν σκέφτεσαι σοβαρά να αλλάξεις καριέρα, χρειάζεται να το κάνεις μεθοδευμένα, καθώς αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σου.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις;

#1 Κάνε την έρευνα σου: Χρειάζεται να κάνεις μια πολύ καλή έρευνα για το αντικείμενο με το οποίο θέλεις να ασχοληθείς, πριν κάνεις την όποια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Απόκτησε πληροφορίες για τον κλάδο που έχεις στοχεύσει, καθώς οι επιλογές στο HR είναι πολλές: προσλήψεις, μισθοδοσία, learning & development κ.ά.

#2 Αναγνώρισε τα δυνατά σου σημεία: Ξέρεις ποιες δεξιότητες χρειάζεται να έχεις ως επαγγελματίας HR; Μήπως οι γνώσεις σου στα οικονομικά είναι το δυνατό σου σημείο; Γιατί η προϋπηρεσία και οι γνώσεις οικονομικών γενικότερα βοηθούν εξίσου μια επαγγελματία του HR να κατανοήσει και να χειριστεί προϋπολογισμούς, μισθοδοσία κ.ά.

#3 Εστίασε ξανά στο βιογραφικό σου: Δεν στοχεύεις πλέον στον ίδιο κλάδο που εργάζεσαι ήδη. Γιατί λοιπόν να χρησιμοποιείς το ίδιο βιογραφικό κάθε φορά που υποβάλλεις μια αίτηση; Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του ατόμου που θα διαβάσει το βιογραφικό σου και τόνισε τα σημεία εκείνα που θέλεις να εστιάσει. Μπορεί να μην έχεις σχετική προϋπηρεσία, σκέψου όμως ποια σημεία της μέχρι τώρα πορείας σου χρειάζεται να τονίσεις!

#4 Μην προχωράς μόνη: Απευθύνσου σε έναν/μια σύμβουλο ανθρώπινου δυναμικού ή σε μια άλλη γυναίκα που έχει περάσει από την ίδια διαδικασία, ώστε να σε κατατοπίσει και να σου δώσει περισσότερες πληροφορίες.

#5 Επιμορφώσου πάνω στην ειδικότητα που σε ενδιαφέρει: Παρακολούθησε σεμινάρια ή/και εργαστήρια στο πεδίο που σε ενδιαφέρει. Θα αποκτήσεις επιπλέον γνώσεις, αλλά και αυτοπεποίθηση, προσθέτοντας παράλληλα και ένα ακόμη πλεονέκτημα στο βιογραφικό σου. Αναζήτησε προγράμματα συμπληρωματικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) στο HR από μεγάλα ιδρύματα όπως το ΕΚΠΑ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ.ά. ή και σε άλλες πλατφόρμες (LinkedΙn, Coursera).

Και μην ξεχνάς! Δεν ξεκινάμε όλες από το ίδιο σημείο, αλλά πάντα μπορούμε να φτάσουμε ακόμη πιο ψηλά από αυτό που φανταστήκαμε.
Καλή επιτυχία!

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου εδώ.