FEMALE TALK

100 γυναίκες μιλάνε για το πορνό και λένε την ωμή αλήθεια για το σεξ

Mahrael Boutros/Unsplash+

100 γυναίκες μιλάνε για το πορνό και η κουβέντα είναι πιο σημαντική από όσο πιστεύεις. Το βιβλίο της φεμινίστριας και μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας, Fiona Vera-Gray, μόλις κυκλοφόρησε και πρέπει να το αποκτήσεις για πολλούς λόγους.

Κυρίως, για να σε βοηθήσει να βρεις το δρόμο προς την αυταποδοχή, αν πιστεύεις πώς τον έχασες. Κι όμως. Αυτό το βιβλίο σπάει όλα τα ταμπού γύρω από το σεξ, το πορνό και τη σεξουαλικότητα των γυναικών. Και αποκαλύπτει την ακλόνητη αλήθεια: οι γυναίκες αντιλαμβάνονται το σεξ μέσω των αντρών και χρησιμοποιούνται στη σεξουαλική τους ζωή από τους άντρες.

Γιατί σε αφορά αυτό το βιβλίο για το πορνό;

Γιατί σε αφορά και το σεξ. Και το πορνό (η επισκεψιμότητα των διάσημων site με πορνό ξεπερνά αυτή του Netflix, του Amazon). Δεν είναι οι άντρες οι αποκλειστικοί καταναλωτές του πορνό και οι γυναίκες το «προϊόν».  Και η Fiona Vera-Gray μίλησε με 100 γυναίκες για την πορνογραφία για να τις ρωτήσει πώς την καταναλώνουν, πώς επηρέασε τη σεξουαλική τους ζωή, τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις τους, τι τους αρέσει και δεν τους αρέσει να βλέπουν. Είναι ένα βιβλίο σίγουρα προκλητικό αλλά συνάμα τρομερά συγκινητικό. 

Η συγγραφέας του Women on Porn: One Hundred Stories. One Vital Conversation ξέρει ότι η συζήτηση για το πορνό θεωρείται ακόμη κάτι βρώμικο. Και ξέρει ότι είναι γενναίο να γράψεις ένα βιβλίο για το πορνό από τη γυναικεία σκοπιά, να ρωτήσεις τις γυναίκες τι σημαίνει σήμερα επιθυμία, γυναικείο σώμα, σεξ, σχέσεις, βία. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το πορνό είναι κάτι υποτιμητικό για τις γυναίκες και το mainstream πορνό είναι χυδαίο τις περισσότερες φορές. Κι αλλάζει την αντίληψη όλων για το σεξ. Τα έφηβα παιδιά μαθαίνουν για το σεξ βλέποντας πορνό στο διαδίκτυο. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη για ηθικό, εδνυναμωτικό πορνό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φεμινιστική πορνογραφία της Erika Lust.

Οι νεαρές γυναίκες θεωρούν φυσιολογικά τα άτριχα σώματα των επαγγελματιών ηθοποιών στην πορνογραφία και κάνουν συγκρίσεις που τις γεμίζουν με εμμονές για τις ατέλειες τους. Οι γυναίκες μαθαίνουν να κρίνουν η μία την άλλη από μικρές. Είναι η πατριαρχία. Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες που βλέπουν πορνό τρέχουν στους πλαστικούς πιστεύοντας ότι το αιδοίο τους είναι άσχημο. Και ζητούν αιδιοπλαστικη για να διορθώσουν τις δυσμορφίες και ασυμμετρίες των χειλιών του αιδοίου και το σχήμα του. Για να έχουν τα φυσιολογικά αιδοία που βλέπουν στην πορνογραφία. Βρισκόμαστε ακόμη σε ένα κόσμο που κρίνει τα γυναικεία σώματα.

Ο αντικτύπος της πορνογραφίας στην αυτοπεποίθηση γυναικών και ανδρών είναι ένα σοβαρό θέμα προς συζήτηση. Όσο περισσότερο πορνό καταναλώνεις, τόσο χειρότερα θα αισθανθείς για το σώμα σου, ειδικά αν είσαι άντρας και βλέπεις τα πέη των πορνοσταρ. Το σώμα των περισσότερων ανθρώπων δεν μοιάζει με αυτό των πορνοστάρ. Εκτός κι αν έχουν κάνει αισθητικές επεμβάσεις. Πολλές.

Η συγγραφέας και ακαδημαϊκός πιστεύει ότι ακόμη και σήμερα πολλές γυναίκες ντρέπονται να μιλούν για το αιδοίο τους. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 2021 το ⅓ των Βρετανών (ανδρών και γυναικών) δεν ξέρει που βρίσκεται η κλειτορίδα. Μεταξύ μας, δεν είναι αποκλειστικά βρετανική η άγνοια. Το 2020 μια έρευνα απέδειξε ότι οι μισές γυναίκες στις ΗΠΑ δεν ξέρουν που είναι ο τράχηλος τους και η μήτρα.

Το πορνό μπορεί να αλλάξει και να βοηθήσει στην αποδοχή του γυναικείου σώματος και της γυναικείας σεξουαλικότητας. Αν ανοίξει μια σοβαρή, ειλικρινής κι  ουσιαστική συζήτηση χωρίς ηθικό πανικό γύρω από αυτό.