ΥΓΕΙΑ

Vegan διατροφή: 3 οφέλη για την υγεία σου (και 3 μύθοι που καταρρίπτονται)

Unsplash

Το να είσαι vegan δεν είναι ίδιο με το να είσαι vegetarian. Είναι κάπως πιο σκληροπυρηνικό, γιατί καλείσαι να βγάλεις από τη διατροφή σου βασικές τροφές, εκτός του κρέατος. Λες επίσης αντίο στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.

Αν σκέφτεσαι να αλλάξεις ριζικά τον τρόπο διατροφής σου, καλό είναι να ενημερωθείς για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου. Τα οφέλη που παίρνεις, οι μύθοι που ακολουθούν τη vegan διατροφή και τελικά καταρρίπτονται αλλά και τι πρέπει να προσέχεις. Ακόμα και αν γίνεις vegan για καθαρά ηθικούς λόγους, είναι σημαντικό να δώσεις προτεραιότητα στην υγεία σου.

3 σημαντικά οφέλη της vegan διατροφής

Παίρνεις αρκετή πρωτεΐνη

Η κλασική αγωνία των ανθρώπων που θέλουν να γίνουν vegan, είναι το αν θα λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης. Η απάντηση είναι ότι μπορείς να πάρεις όση χρειάζεσαι, αρκεί να κινηθείς στρατηγικά. «Μαθαίνεις τι λειτουργεί καλύτερα για το σώμα σου. Οι τροφές με πρωτεΐνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, έχουν μεγαλύτερη επίδραση, εάν τις τρως συνδυαστικά», εξηγεί η ολιστική διατροφολόγος Stephanie Papadakis.

Η vegan διατροφή βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες είναι το μέρος των φυτών που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να διασπάσει. Επίσης, βοηθούν πολύ στη ρύθμιση του εντερικής λειτουργίας. Αν και τρως περισσότερους υδατάνθρακες πλέον, τα πολλά φρούτα και λαχανικά σου δίνουν και περισσότερα καλά βακτήρια του εντέρου. Αν είσαι δυσκοίλια, μόλις βρήκες έναν καλό λόγο.

Ίσως έχεις περισσότερη ενέργεια

Χρειάζεσαι πολύ λιγότερη ενέργεια για τη διάσπαση των φυτών από ό,τι για το κρέας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να δαπανήσεις την ενέργειά σου οπουδήποτε αλλού. Μπορείς να γυμναστείς ή να ξεκινήσεις μία fun δραστηριότητα. Μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτήν την ενέργεια για να προετοιμάζεις εσύ τα γεύματά σου και να μπαίνεις πιο συχνά στην κουζίνα. Η vegan διατροφή, εξάλλου, το επιβάλλει.

3 μύθοι που καταρρίπτονται

Γίνεσαι αυτόματα super healthy

H vegan διατροφή δεν σε κάνει τον πιο υγιή άνθρωπο στον πλανήτη. Ειδικά όταν ξεκινάς, είναι πιθανό να φας τροφές που δεν κάνουν καλό στον οργανισμό ή να το ρίξεις μόνο στους υδατάνθρακες. Με τον καιρό, προσαρμόζεσαι, μαθαίνεις τον οργανισμό σου και ανακαλύπτεις συνταγές που δίνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παθαίνεις αναιμία όταν είσαι vegan

Ισχύει ότι η vegan διατροφή μπορεί να μειώσει τις αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό σου. Είναι όμως μύθος το ότι θα οδηγήσει και απαραίτητα σε αναιμία. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, ο συνδυασμός τροφών με σίδηρο και τροφών με βιταμίνη C (όπως τα χούμους), μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση έσω και 5 φορές.

Χάνεις μυική μάζα/Νιώθεις αδυναμία

Αν είσαι αθλήτρια ή γυμνάζεσαι συστηματικά, δεν πρόκειται να χάσεις μυική μάζα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πώς τρέφεσαι, όπως το να αποφεύγεις τις πολύ επεξεργασμένες τροφές. Ωστόσο, όταν υπάρχει ισορροπία, δεν χάνεις μυική μάζα. Το ίδιο ισχύει και για το αίσθημα της αδυναμία. Οι σωστοί συνδυασμοί τροφών και η αναπλήρωση των βιταμινών που παίρνεις από το κρέας, είναι τα μυστικά της επιτυχίας. Ένας φυσικός τρόπος να πάρεις τη Β12 είναι 1 με 2 κουταλιές θρεπτική μαγιά.