FITNESS

Τρέξιμο στην παραλία: Συμβουλές για γυμναστική στις διακοπές

Shutterstock

Καλοκαίρι, θάλασσα, ήλιος, αλάτι, άμμος, τρέξιμο. Ναι, καλά διάβασες, τρέξιμο. Μπορείς να τρέξεις και στην παραλία. Υπάρχει περίπτωση να βρεις καλύτερο σκηνικό από τον απέραντο, (ελληνικό), γαλαζοτιρκουάζ βυθό για να γυμναστείς;

Η αύρα που θα σου δώσει η θάλασσα θα σε κινητοποιήσει τόσο πολύ, που δεν θα χορταίνεις να τρέχεις δίπλα της. Θα μαζέψεις ενέργεια και ο ήχος του κύματος θα ταξιδεύει και θα γαληνεύει το μυαλό σου (ακόμα κι αν ο ιδρώτας τρέχει νεράκι). Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να παραμείνεις δραστήρια το καλοκαίρι και να κάψεις θερμίδες, ενώ παράλληλα παίρνεις και το ηλιοκαμμένο χρωματάκι σου.

Το τρέξιμο δίπλα στην θάλασσα είναι μια άκρως απελευθερωτική επιλογή για να γυμναστείς και η αίσθηση της άμμου στα πόδια σου, θα δώσει μία διαφορετική διάσταση σε αυτό που είχες μέχρι τώρα στο μυαλό σου ακούγοντας τη λέξη «τρέξιμο» ή «τζόγκινγκ». Δεν συγκρίνεται ούτε με τον διάδρομο, ούτε με το τρέξιμο στην, γεμάτη καυσαέριο, πόλη (δεν μένουμε και όλοι στα προάστια ή την εξοχή).

Το τρέξιμο στην πλαζ βέβαια, χρειάζεται και αυτό την προσοχή του. Δεν πάμε έτσι γιούρια, με το μπικίνι μας, να καλπάσουμε σαν γαζέλες στο κύμα.  Γι’ αυτό κι εγώ θα σου δώσω κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσεις την εμπειρία αυτή και να μην δυσανασχετήσεις καθόλου, ούτε από τη ζέστη, ούτε από την κούραση.

Τρέξιμο πάντα με αντηλιακό

Να αρχίσουμε με τα βασικά. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και να επιλέξεις να γυμναστείς στην θάλασσα, φρόντισε να εφαρμόσεις αντηλιακό, τόσο στο πρόσωπό σου, όσο και σε όποιο μέρος του σώματός σου εκτίθεται στον ήλιο. Η βιταμίνη D που παραδόξως λείπει από τον ελληνικό πληθυσμό, συνοδεύεται με ωραιότατη υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία φυσικά είναι πιο βλαβερή από τις 11 το πρωί και μετά. Αν θες να λάβεις την βιταμίνη D προτίμησε να πας για τρέξιμο κατά τις 10, για ένα 20λεπτο, χωρίς να φορέσεις αντηλιακό, έτσι ώστε να επωφεληθεί ο οργανισμός σου από τον ήλιο.

Σε περίπτωση που θες να κοιμηθείς λίγο παραπάνω και δεν σου πάει η καρδιά να ξυπνήσεις νωρίς με ξυπνητήρι, φρόντισε να είσαι σωστή, εφόσον διαλέξεις μια πιο επικίνδυνη ώρα. Εφάρμοσε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και αναλόγως πόση ώρα θα τρέξεις, επανάλαβε την επάλειψη. Και φυσικά, το καπέλο εξυπακούεται. Ακόμη καλύτερα, πάρε από εκείνα που καλύπτουν και τον αυχένα σου.

Tip! Ο δείκτης προστασίας 30 δεν είναι πιο ισχυρός από τον δείκτη 50. Η διαφορά τους είναι ο χρόνος που διαρκεί η προστασία τους. Οπότε εφαρμόζοντας αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50 είσαι καλυμμένη για περισσότερη ώρα, για 50’, ενώ με δείκτη 30, για 30’.

Ενυδάτωση συνέχεια!

Το μπουκαλάκι με το νερό δεν θα το ξεχνάς ποτέ όταν κατεβαίνεις για προπόνηση στην παραλία. Όταν τρέχουμε, συνήθως χάνουμε πολύ ιδρώτα, πόσο μάλλον το καλοκαίρι κάτω από τον δυνατό ελληνικό ήλιο.

Η αφυδάτωση θα σου ρίξει την αποδοτικότητά σου, θα χάσεις την ενέργειά σου και μπορεί ακόμα και να σου δημιουργηθεί, λανθασμένα, αίσθημα πείνας. Άρα είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνεσαι σε τακτά χρονικά διαστήματα, πίνοντας νερό, πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε μικρές ποσότητες φυσικά. Δεν χρειάζεται να πλακωθείς μία κι έξω και να φουσκώσεις.

Επίσης, η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω ανεξαρτήτως της ώρας της ημέρας που θα κατέβεις στην θάλασσα για τρέξιμο.

 

Τρέξιμο με ή χωρίς παπούτσια

Γενικότερα, το περπάτημα στην άμμο με γυμνό πέλμα, θα σε ωθήσει στο να εμπλέξεις περισσότερες μυϊκές ομάδες στην κίνησή σου, καθώς προσπαθείς περισσότερο να ισορροπήσεις και να βρεις το πάτημά σου.

Είναι πολύ πιθανό, μέχρι να συνηθίσεις την αίσθηση του βυθίσματος στην άμμο, να μειωθεί πολύ ο ρυθμός σου και να δυσκολεύεσαι να τρέχεις σταθερά. Φυσικά, αυτή η συνθήκη θα σε σκληραγωγήσει και θα ενδυναμώσει τόσο τους αστραγάλους σου, όσο και τις γάμπες και τους τετρακέφαλους μύες σου.

Παρ’ όλα αυτά, το τι θα επιλέξεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα την ώρα που θα επιλέξεις να γυμναστείς. Κρίμα είναι να φύγεις από την πλαζ με εγκαύματα και φουσκάλες στην πατούσα.

Μην αφαιρείσαι

Ειδικά αν επιλέξεις να τρέξεις χωρίς αθλητικά παπούτσια τρεξίματος, θα πρέπει να είσαι προσεκτική στο πού βαδίζεις. Το έδαφος της άμμου δεν είναι επίπεδο και μπορεί να παρουσιάζει απότομες λακουβίτσες και κλίσεις που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Επίσης, στην άμμο κρύβονται αγκαθάκια και πετρούλες που δεν προσέχουμε, και την πατάμε (κυριολεκτικά και μεταφορικά).

Προθέρμανση και αποθεραπεία υποχρεωτικά

Το «ζέσταμα» του σώματός σου είναι πολύ σημαντικό, ασχέτως του επιπέδου σου. Φρόντισε να ζεστάνεις τις αρθρώσεις σου, τα γόνατά σου, τη μέση, τους αστραγάλους σου και τα χέρια, καθώς όλες αυτές οι μυϊκές ομάδες θα ενεργοποιηθούν με το τρέξιμο.

Αντιστοίχως, αφού ολοκληρώσεις την προπόνησή σου, μην αμελήσεις σε καμία περίπτωση την αποθεραπεία. Αφιέρωσε ένα 10λεπτο σίγουρα για να επανέλθει ο οργανισμός σου σε κατάσταση ηρεμίας. Οι μεταβάσεις δεν πρέπει να είναι απότομες από την μία σωματική κατάσταση στην άλλη. Έτσι, αμέσως αφού σταματήσεις το τρέξιμο μην σταματήσεις εντελώς την κίνησή σου. Προτίμησε να περπατήσεις για 5-10 λεπτά, προκειμένου να κατεβάσεις τους παλμούς σου σταδιακά. Στη συνέχεια, κάνε ένα δυνατό σετ διατάσεων σε όλο σου το σώμα. Αφιέρωσε και σε αυτό το στάδιο ένα 5λεπτο σίγουρα.

Άκου το σώμα σου

Το τρέξιμο στην άμμο δεν είναι μία λειτουργία που έχει συνηθίσει το σώμα σου. Σε περίπτωση που αισθανθείς δυσφορία ή πόνο σε κάποιο μυ σου, μην πιεστείς, σταμάτησε την κίνηση που κάνεις. Δεν ταιριάζουν όλα τα είδη προπονήσεων σε όλους τους ανθρώπους. Έχεις να ανακαλύψεις πολλά ακόμη. Και αν θες ντε και καλά να γυμναστείς στο κύμα, σε κάτι πιο στατικό, προτίμησε τη yoga ή το Qi Gong.