ΣΧΕΣΕΙΣ

Το μεγαλύτερο red flag που πρέπει να προσέξεις σε μια νέα γνωριμία

Unsplash

Όταν χωρίζουν 2 άνθρωποι, είναι φυσιολογικό να περάσουν και οι 2 από το στάδιο θυμού. Ούτως ή άλλως ο θυμός ανήκει στα 5 στάδια του πένθους και του χωρισμού. Άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή. Ωστόσο, τι δείχνει για κάποιον το γεγονός ότι διατηρεί τον θυμό για τις πρώην σχέσεις του/της;

Αρχικά να πούμε ότι, υπάρχουν κάποια πρώιμα σημάδια στην αρχή μιας γνωριμίας που σου δείχνουν ότι, κάτι δεν πάει καθόλου καλά με έναν άνθρωπο ή με μια κατάσταση. Ένα αρνητικό σημάδι είναι γνωστό και ως red flag και ουσιαστικά, πρόκειται για ενδείξη που πρέπει να αναγνωρίζεις, για να απομακρυνθείς εγκαίρως από μία σχέση ή ένα πρόσωπο.

Και ενώ τα red flags μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, καθώς έχουν και υποκειμενική υπόσταση, υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές ανθρώπων, που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, αντιπροσωπεύουν ορισμένα αρνητικά χαρακτηριστικά. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι όταν μιλάει κάποιος/-α άσχημα για πρώην σύντροφό.

Σύμβουλος σχέσεων αναφέρει ότι: «Όλοι μας θα πρέπει να παίρνουμε κάποιο μάθημα από τις προηγούμενες σχέσεις μας». Αντιθέτως, αν θεωρεί το πρόσωπο του ενδιαφέροντός σου ότι τα έκανε όλα σωστά στην προηγούμενη σχέση, σε συνδυασμό με σχόλια τύπου: «Η/ο πρώην μου είναι τρελή/-ος», είναι πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο red flag που πρέπει να προσέξεις σε μια νέα γνωριμία

Τι δείχνει το σχόλιο: «Η πρώην μου είναι τρελή»

Το σχόλιο από μόνο του δείχνει σε πρώτο στάδιο ότι: πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν αναλαμβάνει ευθύνες και δεν μαθαίνει από τα λάθη (ή συμπεριφορές που είχαν επιζήμιο αποτέλεσμα) του παρελθόντος. Αντιθέτως, το να στέκεται σε σεβασμό απέναντι στην προηγούμενη σχέση του δείχνει έναν άνθρωπο με ενσυναίσθηση, αυτογνωσία και συγχώρεση, συστατικά «κλειδιά» για τη δημιουργία υγιών σχέσεων, σύμφωνα με έρευνα.

Η σύμβουλος σχέσεων αναφέρει επίσης ότι δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να αντιληφθείς, ότι αν μιλάει άσχημα για πρώην του/της στο πρώτο ραντεβού, τότε θα μιλάει για σένα έτσι αν τα πράγματα μεταξύ σας δεν πάνε όπως τα θέλει. 

Σε ποια περίπτωση δεν είναι red flag;

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις και ο τρόπος για να το μάθεις είναι με την πολύ απλή ερώτηση: «Γιατί κάνεις αυτό το σχόλιο;». Αν η απάντηση έχει να κάνει με μια διαρκή κακοποιητική συμπεριφορά του/της προηγούμενη συντρόφου, όπως είναι η προδοσία, το συνεχές gaslighting, κά, τότε ο αρνητικός σχολιασμός είναι αποτέλεσμα του ψυχικού τραύματος. Αν αποφύγει να απαντήσει, χρησιμοποιώντας μια πρόφαση, όπως για παράδειγμα ότι αφορά το παρελθόν, τότε πιθανώς υπάρχουν πιο βαθιά ριζωμένα ζητήματα, όπως η έλλειψη ενσυναίσθησης ή αυτογνωσίας, που πάλι θα θες να αποφύγεις.

Exit mobile version