ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το φρούτο που μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο ανάπτυξης Alzheimer

iStock

Τα φρούτα αποτελούν έναν από τους πιο πολύτιμους συμμάχους της υγείας μας, αφού χαρίζουν ενέργεια, βιταμίνες, φυτικές ίνες και συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού. Ανάμεσά τους όμως ξεχωρίζει το ρόδι, ένα πραγματικό «υπερφρούτο» με εντυπωσιακά οφέλη.

Με την πλούσια περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, το ρόδι θεωρείται σύμβολο ζωής και ευεξίας, ενώ η κατανάλωσή του συνδέεται με ισχυρή προστασία της καρδιάς, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και γενικότερη αναζωογόνηση του οργανισμού. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε πιο συγκεκριμένα τα οφέλη της κατανάλωσης του συγκεκριμένου φρούτου.

Επιβραδύνει την πρόωρη γήρανση

Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του ροδιού οφείλεται κυρίως στις πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή που περιέχει. Τα φυσικά αυτά συστατικά λειτουργούν ως «ασπίδα» απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες και συμβάλλοντας στη διατήρηση της κυτταρικής ισορροπίας. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη τους αφορά το δέρμα: η κατανάλωση ή η τοπική εφαρμογή ροδιού μπορεί να μειώσει τις βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία, περιορίζοντας τη φωτογήρανση και επιβραδύνοντας την πρόωρη γήρανση.

Έχει αντικαρκινική δράση

Στην κατηγορία των οφελών που αποδίδονται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού εντάσσεται και η αντικαρκινική του δράση. Πειραματικές και προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτοχημικές ενώσεις του, όπως οι πολυφαινόλες (ελαγιταννίνες, ελλαγικό οξύ) και οι φλαβονοειδείς ενώσεις, μπορούν να αναστείλουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, να επάγουν απόπτωση (προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο) και να περιορίσουν την αγγειογένεση που τροφοδοτεί την ανάπτυξη των όγκων.

Επίσης, φαίνεται ότι το ρόδι επηρεάζει μονοπάτια που σχετίζονται με τη φλεγμονή και την επιβίωση των κυττάρων, γεγονός που ενισχύει την προστατευτική του δράση ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου, όπως του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης του Alzheimer

Τα φυτοχημικά συστατικά του ροδιού έχουν συσχετιστεί με τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της νευρολογικής υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης νευρολογικών νοσημάτων, όπως η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Parkinson.

Επίσης, μια μελέτη σε χειρουργικούς ασθενείς διαπίστωσε ότι 2 γραμμάρια εκχυλίσματος ροδιού προκάλεσαν πρόληψη της μείωσης της μνήμης μετά από χειρουργείο.

Το ρόδι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Σε μια μελέτη, άτομα με υπέρταση παρουσίασαν σημαντική μείωση της πίεσης μετά την κατανάλωση 150 ml χυμού ροδιού καθημερινά για 2 εβδομάδες. Άλλες μελέτες έχουν καταγράψει παρόμοια αποτελέσματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την συστολική πίεση, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης.

Exit mobile version