ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν παραλείπεις ένα γεύμα;

Pexels

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε ακούγοντας πως για να είμαστε υγιείς, χρειαζόμαστε τρία γεύματα την ημέρα: Πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Και μην ξεχνάμε τα σνακ μεταξύ των κυρίων αυτών γευμάτων. Ωστόσο, όλοι κατά καιρούς έχουμε παραλείψει ένα γεύμα μέσα σε μια πολυάσχολη μέρα. Κι αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές, μάλλον αναρωτιέσαι τι αντίκτυπο μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στον οργανισμό σου.

Είτε κάνεις διαλειμματική νηστεία, είτε απλά δεν πρόλαβες να φας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να παραλείψεις ένα γεύμα. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα σου όταν παραλείπεις το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό; Η τακτική παράλειψη γευμάτων, ειδικά όταν συνδυάζεται με περιορισμό των θερμίδων, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική ευεξία. Όταν παραλείπεις ένα γεύμα, το σώμα σου στερείται βασικών μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα συμπτώματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν παραλείπεις ένα γεύμα και εάν πραγματικά χρειάζεται να τρως καθημερινά τρία γεύματα.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν παραλείπεις ένα γεύμα; Pexels

Μπορεί να αισθάνεσαι κουρασμένη και κυκλοθυμική

Ο εγκέφαλος είναι πιθανότατα το όργανο εκείνο, το οποίο επηρεάζεται περισσότερο όταν παραλείπεις ένα γεύμα. Πνευματικά, η παράλειψη γευμάτων μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικό στρες. Η τακτική παράλειψη γευμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, κυμαινόμενα επίπεδα ενέργειας, μειωμένη συγκέντρωση και διαταραχή του μεταβολισμού. Μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα υπερκατανάλωσης τροφής ή να οδηγήσει σε λιγότερο υγιεινές επιλογές τροφίμων.

Έτσι, όταν παραλείπεις ένα γεύμα μπορεί να έχεις χαμηλή ενέργεια, κόπωση και λιγούρες. Μακροπρόθεσμα, τα χαμένα γεύματα μπορεί να προκαλέσουν ορμονική απορρύθμιση, η οποία με τη σειρά της, μπορεί να συμβάλει στην κακή διάθεση.

Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος

Μπορεί να πιστεύεις ότι όταν παραλείπεις ένα γεύμα, ενισχύεις τις πιθανότητες για απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα όμως, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, δεν είναι καθόλου εγγυημένο και σίγουρα δεν είναι ένας υγιής τρόπος για απώλεια βάρους.

Τα ακανόνιστα διατροφικά μοτίβα, μπορεί να διαταράξουν το μεταβολισμό και να κάνουν πιο δύσκολη τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Το να μένεις πολλές ώρες χωρίς φαγητό, μπορεί να είναι επίσης επιζήμιο για τους μύες του σώματος, με την πάροδο του χρόνου. Χωρίς επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, το σώμα μπορεί να στραφεί στη διάσπαση του μυϊκού ιστού για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική, μυϊκή μάζα και τη δύναμή σου. Και όταν σού λείπει η δύναμη, είναι δύσκολο να ασκηθείς, σαμποτάροντας τις προσπάθειές σου για έλεγχο ή απώλεια βάρους.

Το τι τρως είναι πιο σημαντικό

Αντί να εστιάσεις σε προγραμματισμένες ώρες γευμάτων, μπορεί να είναι πιο χρήσιμο να σκεφτείς την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνεις μέσα από τη διατροφή σου. Για παράδειγμα, αν ακολουθείς μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή, μπορεί να χρειαστεί να τρως πιο συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα. Οι ειδικοί σε κάθε περίπτωση συνιστούν να βάζεις σε προτεραιότητα την ποιότητα του φαγητού και μετά τον χρόνο του γεύματος. Εάν από την άλλη καταναλώνεις τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, τότε μπορεί να ωφεληθείς από τη διαλειμματική νηστεία.Το  ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που συνηθίζεις να τρως καταναγκαστικά, από συνήθεια ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου συναισθήματος και όχι από πείνα.