ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τον φόβο εγκατάλειψης;

Pexels

Αν και είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής, για μερικούς ανθρώπους ο φόβος ότι θα χάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι μια συνεχής πηγή άγχους, γνωστή και ως φόβος εγκατάλειψης.

Ο φόβος εγκατάλειψης, είναι συνήθως συνέπεια κακοποίησης, παραμέλησης ή άλλων τραυματικών εμπειριών, νωρίς στη ζωή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα θέματα εγκατάλειψης είναι σύμπτωμα οριακής διαταραχής προσωπικότητας. Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ζητήματα εγκατάλειψης. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορεί να αρνούνται να πάνε στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό. Οι ενήλικες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχουν πρόβλημα να ανοιχτούν και να δημιουργήσουν στενές σχέσεις με τους άλλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές συμπεριφορές, όπως η διαρκής αναζήτηση προσοχής.

Τι ακριβώς είναι ο φόβος της εγκατάλειψης;

Φόβος εγκατάλειψης Pexels

Ο φόβος της εγκατάλειψης είναι μια μορφή άγχους όπου ένα άτομο φοβάται να χάσει τα αγαπημένα του πρόσωπα. Μπορεί να εκδηλωθεί ως φόβος θανάτου αγαπημένων προσώπων ή τερματισμού των σχέσεων. Μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις των ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτοί οι φόβοι τείνουν να αναπτύσσονται νωρίς στην παιδική ηλικία, επηρεάζοντας έως και το 4% των παιδιών.

Τα ζητήματα εγκατάλειψης σχετίζονται με διαφορετικά στυλ προσκόλλησης:

  • Αποφευκτική προσκόλληση

Τα άτομα με αυτό το στιλ προσκόλλησης έχουν πρόβλημα να δημιουργήσουν σχέσεις. Μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανοιχτούν στους άλλους από φόβο μήπως φύγουν.

  • Αμφίθυμη/αγχώδης προσκόλληση

Σε αυτή τη μορφή προσκόλλησης, οι άνθρωποι σχηματίζουν στενές εξαρτημένες σχέσεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ανησυχούν μήπως τους αφήσει το άλλο άτομο.

  • Αποδιοργανωμένη προσκόλληση:

Τα άτομα με αυτό το στιλ προσκόλλησης έχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Έχει χαρακτηριστικά τόσο αποφευκτικού όσο και αγχώδους στιλ προσκόλλησης.

Κοινά σημάδια φόβου εγκατάλειψης

Υπάρχουν πολλά κοινά σημάδια προβλημάτων εγκατάλειψης. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι:

  • Άγχος και φόβοι για αγαπημένα πρόσωπα:

Τα άτομα με προβλήματα εγκατάλειψης νιώθουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα τους εγκαταλείπουν. Ανησυχούν ότι θα καταλήξουν μόνοι και ότι θα απογοητεύσουν τους άλλους.

  • Δυσκολία διατήρησης υγιών σχέσεων:

Τα άτομα με ζητήματα εγκατάλειψης, είναι πιο πιθανό να είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι. Μπορεί να κάνουν σύντομες σχέσεις ή να προσκολλώνται σε τοξικές. Μπορεί επίσης να επιδιώκουν συνεχή επιβεβαίωση από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να αναζητούν συνεχώς την προσοχή τους.

  • Γνωστικά και ψυχιατρικά συμπτώματα:

Τα άτομα με ζητήματα εγκατάλειψης, μπορεί να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης, υψηλά επίπεδα ευερεθιστότητας και αυτοκτονικού ιδεασμού και είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άλλες ψυχιατρικές καταστάσεις.

Τι προκαλεί ζητήματα εγκατάλειψης;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αναπτύσσουν ζητήματα εγκατάλειψης. Συνήθως, είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθούν από άλλες υποκείμενες παθήσεις. Πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε προβλήματα εγκατάλειψης αργότερα στη ζωή συμβαίνουν ακόμα και πριν από τη γέννηση. Αυτό συμβαίνει επειδή η υγεία μιας εγκύου θα επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Κάπνισμα: Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες τα παιδιά να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα κατά 20% έως 80%.
  • Κατανάλωση αλκοόλ: Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες τα παιδιά να αναπτύξουν άγχος αποχωρισμού και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας νωρίς στη ζωή τους.

Εμπειρίες πρώιμης ζωής:

Οι τρόποι γονικής μέριμνας, η παραμέληση, το τραύμα, η κακοποίηση και άλλες εμπειρίες πρώιμης ζωής, μπορεί να συμβάλλουν σε ζητήματα εγκατάλειψης. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι:

  • Μεγάλες περίοδοι γονικής απουσίας
  • Απώλεια γονέα
  • Γονικός αλκοολισμός
  • Ανθυγιεινή ανατροφή των παιδιών ή κακοποίηση
  • Ασταθής ζωή στο σπίτι

Υποκείμενες συνθήκες

Τα ζητήματα εγκατάλειψης, είναι συχνά σύμπτωμα διαφορετικών ψυχικών και ιατρικών καταστάσεων. Η θεραπεία της υποκείμενης πάθησης ψυχικής υγείας βοηθά στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

  • Οριακή διαταραχή προσωπικότητας: Τα άτομα με αυτή την πάθηση παλεύουν με τις σχέσεις, την παρορμητικότητα, θέματα αυτοεικόνας και συναισθηματικής ρύθμισης.
  • Υποκείμενες αγχώδεις διαταραχές: Τα προβλήματα εγκατάλειψης είναι σύμπτωμα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.
  • Άλλες υποκείμενες καταστάσεις: Αυτό περιλαμβάνει ημικρανίες, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, άσθμα, νόσο του θυρεοειδούς και καρδιακές αρρυθμίες.