ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Σημάδια που μαρτυρούν ότι σου λείπει βιταμίνη Α

Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική καλή υγεία και ειδικά στην ομαλή λειτουργία της όρασης αλλά και την ποιότητα την επιδερμίδας. Η βιταμίνη Α, η πρώτη στην αλφαβητική σειρά από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται ώστε ο οργανισμός να δουλεύει ρολόι, όταν υπάρχει σε έλλειψη, αυτό αντανακλάται με διάφορα συμπτώματα.

Το δέρμα σου είναι ξηρό

Η βιταμίνη δεν είναι άλλη από τη γνωστή ρετινόλη, στην προσχηματισμένη της μορφή, η οποία φημίζεται ως συστατικό την κοσμετολογιά. Όταν δεν λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α, μία από τις διαταραχές που εμφανίζονται είναι η ξηροδερμία. Η ρετινόλη υπάρχει στο κρέας, στο ψάρι, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά.

Έχεις ακμή

Μία ακόμα ένδειξη που σχετίζεται με το δέρμα. Τα επίμονα «ξεσπάσματα» του δέρματος με σπυράκια, όπως επιβεβαιώνει αριθμός επιστημονικών ερευνών που συνδέει την ακμή με τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Α. Η επαρκής της λήψη μειώνει την πιθανότητα εμφάνισής της κατά 50%.

Η όρασή σου είναι αδύναμη

Η ροδοψίνη είναι μια πολύ σημαντική χρωστική ουσία που εντοπίζεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και διευκολύνει την όραση, ειδικά τη νύχτα, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η έλλειψη βιταμίνης Α διαταράσσει την παραγωγή της, όπως και την όραση συνολικά, αφού όταν δεν υπάρχει σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία και στην εμφάνιση των λευκών κηλίδων Bitot που εντοπίζονται στο άσπρο τμήμα του ματιού και στον επιπεφυκότα.

Τα τραύματά σου αργούν να «κλείσουν»

Πληγές σου δεν επουλώνονται σε φυσιολογικό χρόνο μετά από τραυματισμό ή εγχείρηση, ίσως αποτελούν σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Α κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο στοιχείο προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου, βασικό συστατικό του υγιούς δέρματος.

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!