Πότε είναι απαραίτητο ένα διάλειμμα στη σχέση;
- 2 ΙΟΥΛ 2025
Κάποιες φορές όσο και να αγαπάμε έναν άνθρωπο στη σχέση μας, μπορεί να χρειαστούμε κάποια στιγμή λίγη απόσταση από εκείνο, ένα διάλειμμα. Και ναι, πρόκειται για ένα ρίσκο, αφού δε γνωρίζεις αν επιφέρει μια πιο ισχυρή και ποιοτική επανασύνδεση ή ένα οριστικό τέλος ανάμεσά σας, ωστόσο ορισμένοι λόγοι μπορεί να το κάνουν αναγκαίο, προκειμένου να επιβιώσει η σχέση.
Το διάλειμμα σε μια σχέση είναι ένα προσωρινό διάστημα απομάκρυνσης μεταξύ των συντρόφων, όπου αποφασίζουν να περάσουν χρόνο χώρια για να ανανεώσουν τη σχέση τους ή να επανεκτιμήσουν τα συναισθήματά τους. Δεν είναι απαραίτητα χωρισμός, αλλά μια ευκαιρία για αυτοανάλυση και επαναξιολόγηση.
Οι λόγοι που το καθιστούν απαραίτητο ως επί το πλείστον είναι πολλοί, με μερικούς από τους πιο συχνούς να είναι οι εξής: οι ανεπίλυτες συγκρούσεις, η έλλειψη ποιοτικού χρόνου μαζί, η ζήλεια, η συναισθηματική εξάντληση, η απώλεια αμοιβαίου σεβασμού, το αίσθημα ασφυξίας, το αίσθημα απογοήτευσης.
Ένα διάλειμμα μπορεί να είναι μια ευκαιρία να επανασυνδεθείς με την προσωπική σου ταυτότητα και τις ατομικές σου προτεραιότητες που μπορεί να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα στη σχέση. Είτε πρόκειται για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής σου χωρίς να βασίζεσαι στον/στη σύντροφό σου για επιβεβαίωση, είτε για την επιστροφή στα μοναχικά ταξίδια που δεν μπορούσες να κάνετε λόγω του φορτωμένου προγράμματος του/της, ο χρόνος που περνάτε οι 2 σας χωριστά, μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα ποιοι είστε και τι θέλετε, τόσο στην αγάπη όσο και στη ζωή.
Για να είναι επιτυχημένο ένα διάλειμμα και να μην οδηγήσει αποκλειστικά σε χωρισμό, ειδικοί έχουν δώσει τις δικές τους συμβουλές για το πώς μπορεί αυτό να λειτουργήσει. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 4 από αυτές.
Μην το αποκαλέσεις «διάλειμμα»
Η λέξη «διάλειμμα» τείνει να κουβαλάει πολλά «βάρη» και συχνά εκλαμβάνεται ως ένας ευγενικός τρόπος αναβολής του αναπόφευκτου. Γι’ αυτό ίσως είναι πιο εποικοδομητικό (και λιγότερο τρομακτικό) να την αναδιατυπώσεις ως «χρειάζομαι λίγο χώρο». Ο χώρος ακούγεται πολύ πιο ουδέτερος: Σηματοδοτεί ότι δίνετε σκόπιμα ο ένας στον άλλον χώρο να αναπνεύσει και να συλλογιστεί – κάτι που ακόμη και τα πιο υγιείς ζευγάρια χρειάζονται περιστασιακά.
Ορίστε τον χρόνο του διαλλείματος
Ο χρόνος διαλείμματος από ζευγάρι σε ζευγάρι διαφέρει. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρχει ημερομηνία λήξης. «Διαφορετικά, το διάλειμμα μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον, κάτι που υποδηλώνει περισσότερο αποφυγή παρά γνήσια προσπάθεια ενίσχυσης ή επανεκτίμησης της σχέσης», λέει ειδικός.
Ορίστε κανόνες για την περίοδο του διαλείμματος
Θα παραμείνετε πιστοί στη σχέση ακόμα και την περίοδο που θα είστε σε διάσταση ή θα βγαίνετε και με άλλους ανθρώπους; Θα επικοινωνείτε περιστασιακά ή θα διατηρείτε σιγή για ολόκληρο τον μήνα; Πολύ συχνά κάποιος δηλώνει παρορμητικά ένα διάλειμμα χωρίς να αναφέρει τις λεπτομέρειες, κάτι που οδηγεί σε σύγχυση, παρεξηγήσεις, δυσαρέσκεια και πληγωμένα συναισθήματα. Γι’ αυτό πρέπει να καθορίσετε σαφείς προσδοκίες εκ των προτέρων.
Επέστρεψε μετά το διάλειμμα στη σχέση με ειλικρίνεια
Μόλις τελειώσει το διάλειμμα, ήρθε η ώρα να αναλογιστείς τι έχεις μάθει, πώς αισθάνεσαι τώρα και να είσαι ανοιχτή/-ος σχετικά με αυτές τις ανακαλύψεις με τον/την σύντροφό σου. Ίσως οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σου είναι πιο σαφείς και συνειδητοποίησες ότι μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται πλέον με τους στόχους του συντρόφου σου ή τελικά τα όσα προβλήματα υπήρχαν στη σχέση να βρήκες την αιτία και να τα ξεπέρασες.
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αυτών των γνώσεων μετά το διάλειμμα είναι απαραίτητη για να βεβαιωθείτε ότι συμφωνείτε για το πώς να προχωρήσετε μπροστά, αντί να υποθέτετε τι θέλει ο καθένας από τη σχέση.