ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

Ποια λάθη πραγματοποιούνται όταν ξεκινάς υγιεινή διατροφή;

Η απόκτηση υγιεινών συνηθειών δεν αποτελεί μια μόδα, αλλά έναν τρόπο ζωής, ο οποίος μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα κομμάτι αυτού του τρόπου ζωής.

Πολλές φορές όμως, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας δημιουργίας μιας υγιεινής διατροφής, πραγματοποιούνται μερικά λάθη, τα οποία μπορούν να εμφανίσουν δυσκολίες στην καθημερινότητα. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα λάθη που πραγματοποιούνται, καθώς και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε ώστε να δημιουργήσετε συνήθειες που θα έχουν διάρκεια σε βάθος χρόνου.

Δημιουργία αρκετά περιοριστικής διατροφής

Είναι δύσκολο να δημιουργήσετε και να κρατήσετε μια διατροφή η οποία δεν επιτρέπει την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που αποφασίσετε να σταματήσετε εντελώς την κατανάλωση γλυκών, θα αποκτήσετε γρήγορα λιγούρες, τις οποίες μπορεί να δυσκολευτείτε να τις αγνοήσετε. Σε μια τέτοια περίπτωση, η λύση είναι το μέτρο.

Δεν είναι κακό να υποκύψετε σε κάποιο γλυκό μια φορά στο τόσο. Μην ξεχνάτε ότι μικρή ποσότητα ζάχαρης είναι επιτρεπτή.

Αποκλεισμός των λάθος τροφίμων από τη διατροφή

Ένα άλλο συχνό λάθος που πραγματοποιείται συχνά είναι ο αποκλεισμός υγιεινών τροφίμων τα οποία λανθασμένα θεωρούνται ότι κάνουν κακό στην υγεία. Πράγματι, ο περιορισμός των trans λιπαρών και η αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων μπορούν να προσφέρουν αρκετές θετικές επιδράσεις στην καθημερινότητα και την υγεία σας. Ωστόσο, η κατανάλωση των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, γνωστών και ως «καλών» λιπαρών, προσφέρει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα στην υγεία του οργανισμού από όσα ενδεχομένως νομίζετε. Η προσθήκη αβοκάντο, ελαιόλαδου, ξηρών καρπών θα σας δώσει τα λιπαρά που έχετε ανάγκη.

Διατήρηση τροφίμων που θέλετε να αποφύγετε στο σπίτι σας

Είναι αρκετά δύσκολο να αποφύγετε τα ανθυγιεινά τρόφιμα αν τα έχετε στο σπίτι σας, ακόμη και αν προορίζονται για μια συγκεκριμένη περίσταση. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα αντικαταστήσετε με διαφορετικά, υγιεινά σνακς. Είναι προτιμότερο αν θελήσετε κάποια στιγμή κάποιο γλυκό, ή κάποιο σνακ να βγείτε να το προμηθευτείτε εκείνη την ώρα, παρά να υπάρχει διαρκώς στα ντουλάπια σας.

Δεν διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο

Η ενυδάτωση δεν έχει να κάνει μόνο με την κατανάλωση νερού. Πόση ποσότητα καφεΐνης καταναλώνετε καθημερινά; Μήπως τα αναψυκτικά, ο καφές, ή τα ενεργειακά ποτά αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας σας; Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φέρετε σε ισορροπία την κατανάλωση των ροφημάτων σας. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τελείως τα αναψυκτικά. Βεβαιωθείτε όμως πως θα παραμείνετε ενυδατωμένοι με την κατανάλωση περισσότερης ποσότητας νερού. Θα πρέπει ωστόσο να θυμάστε πως η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης και να επηρεάσει την καλή ποιότητα του ύπνου.

Θεωρείτε ότι όλες οι θερμίδες είναι ίδιες

Ένα από τα βασικά πράγματα που θα πρέπει να έχετε στο νου σας είναι πως δεν είναι μόνο οι θερμίδες που καθορίζουν πόσο θρεπτικό είναι ένα γεύμα. Σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος των θερμίδων. Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας ινών αποτελούν καλύτερες επιλογές, κι ας έχουν μερικές φορές υψηλότερες θερμίδες.

Δεν ζητάτε βοήθεια

Από όλα τα λάθη που μπορείτε να πραγματοποιήσετε για την καθιέρωση μιας υγιεινής διατροφής, το μεγαλύτερο είναι πως προσπαθείτε να πραγματοποιήσετε αυτή τη μετάβαση μόνοι σας. Όταν πραγματοποιείτε μια μεγάλη αλλαγή όπως είναι η αλλαγή της διατροφής, η στήριξη από την οικογένεια ή τους φίλους είναι απαραίτητη. Επιπλέον, ένας ειδικευμένος διαιτολόγος θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε την αλλαγή που επιθυμείτε, η οποία θα έχει βάθος χρόνου και θα είναι προσαρμοσμένη στο είδος της καθημερινότητας και τις ανάγκες σας.

Μπείτε στο instadoctor.gr και βρείτε τον διαιτολόγο που θα σας βοηθήσει να κάνετε την αλλαγή που αναζητάτε στη διατροφή σας, που θα φέρει μεγάλες αλλαγές στο σώμα και την υγεία σας.