ΕΡΕΥΝΑ

Πες μου πόσες μέρες έκανες διακοπές να σου πω πόσο θα ζήσεις

Τις περιμένεις πώς και πώς κάθε χρόνο για να φορτίσεις μπαταρίες, να ξεκουραστείς, ν' αλλάξεις παραστάσεις, να βρεις την ηρεμία σου. Η ευεξία των διακοπών δεν είναι επιφανειακή, αλλά πολύτιμη, ζήτημα ζωής και θανάτου, χονδρικά σου το λέω, αλλά ίσως να είναι κι έτσι.

Γιατί όπως έδειξε η έρευνα που παρουσιάστηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στο Μόναχο, παίρνοντας τρεις εβδομάδες διακοπές κάθε χρόνο (ιδανικά συνεχόμενες), αυξάνεις την πιθανότητα να ζήσεις περισσότερο. Γιατί ναι, η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, αλλά ο παράγοντας «άγχος» θέλει τρεις βδομάδες αποχή από δουλειές και υποχρεώσεις για να υποχωρήσει.

Η έρευνα που διήρκησε μάλιστα 40 χρόνια, οδήγησε στο εξής πόρισμα: Όσοι άνθρωποι παίρνουν λιγότερο από τρεις βδομάδες άδεια, εμφανίζουν κατά 37% περισσότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με εκείνους που κάνουν διακοπές για 20 ή περισσότερες μέρες τον χρόνο. «Μην νομίζετε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι το αντίδοτο για τη σκληρή δουλειά και πως δεν έχετε ανάγκη την άδεια», επισήμανε ο καθηγητής Timo Strandberg από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, συμπληρώνοντας πως το στρες που μας κατατρώει υποχωρεί μόνο με διακοπές μακράς διάρκειας.

Στην περίπτωση λοιπόν που κάποιος στέκεται εμπόδιο στην άδειά σου, η εν λόγω έρευνα είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος. Μια ζωή την έχουμε.