ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Οι 15 καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων που αρρωσταίνουν σπάνια

Και να που ο χειμώνας σε βρίσκει ξανά μ' ένα χαρτομάντηλο στη χούφτα, μ' ένα γδάρσιμο στο λαιμό, μ' έναν πόνο σ' όλο το σώμα. Κρυολόγημα προ των πυλών ή ήδη πραγματικότητα για σένα. Ο καιρός, με τόσες ανισόρροπες εναλλαγές δεν βοηθάει καθόλου στην προσπάθειά σου να παραμείνεις υγιής. Θέλει κι άλλη προφύλαξη λοιπόν, καθημερινή, προληπτική, να σου γίνει βίωμα. Εκείνοι που κρεβατώνονται λιγότερο και το ανοσοποιητικό τους είναι υποδειγματικό, ξέρουν τους τρόπους να φυλαχτούν. Δεν οφείλεται μόνο στο σκαρί. Πάρε μαθήματα.

> Να απολυμαίνεις συχνά το κινητό και ό,τι πληκτρολόγιο ακουμπάς καθημερινά. Κάνε ακριβώς το ίδιο και με τα κλειδιά σου. Είναι όλα τους πολύ πιο βρώμικα απ’ όσο πιστεύεις.

> Βάλε το γιαούρτι στο πρωινό σου. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν προβιωτικά αρρωσταίνουν πιο δύσκολα. Εκτός από γιαούρτι πάρε και συμπλήρωμα προβιοτικών. Μειώνει κατά 34% την πιθανότητα να κρυώσεις.

> Ειδικά εποχές που είναι σε έξαρση γρίπες και κρυολογήματα, προσπάθησε να μην ακουμπάς με τα δάχτυλά σου πράγματα που πιάνουν όλοι, όπως είναι τα κουμπιά στο ασανσέρ και στο ΑΤΜ. Αν είναι αναπόφευκτο, πλύνε τα χέρια σου άμεσα, πριν ακουμπήσεις το πρόσωπό σου.

> Πίνε όσο πιο πολλά υγρά μπορείς. Τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα ώστε να κρατηθείς ενυδατωμένη.

> Κοιμήσου 7-8 ώρες την ημέρα. Η ξεκούραση είναι ισχυρό όπλο για το ανοσοποιητικό.

> Συμβουλεύσου τον γιατρό σου για το αντιγριπικό εμβόλιο. Δεν είναι πανάκεια, αλλά προστατεύει.

> Φάε μανιτάρια όσο πιο συχνά μπορείς. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τις φλεγμονές.

> Κάνε γιόγκα ή/και διαλογισμό για να περιορίσεις το στρες. Ναι, το άγχος έχει αρνητική επίδραση σ’ ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Έστω και μερικές ασκήσεις αναπνοών κάθε πρωί, κάνουν δουλειά.

> Αύξησε τη λήψη ψευδάργυρου μέσω ενός συμπληρώματος διατροφής. Έχει πολύ ισχυρή δράση ενάντια στα συμπτώματα του κρυολογήματος. Καλή πηγή ψευδαργύρου και το kale.

> Βγες έξω. Το κρύο δεν πρέπει να σε πτοεί, αρκεί να είσαι ντυμένη καλά. Ειδικά τις μέρες με ήλιο, φόρα το ζεστό σου μπουφάν και βγες για ένα περπάτημα. Είναι πιο πιθανό να κολλήσεις γρίπη σε χώρους που δεν αερίζονται, παρά έξω.

> Πιες ζεστά, έστω και νερό. Ακόμα και το ζεστό νερό μόνο με μέλι και λεμόνι, μπορεί να προλάβει το μπούκωμα και τον ερεθισμένο λαιμό.

> Απόφυγε όσους είναι ήδη κρυωμένοι. Δεν είναι υποχονδρίαση. Είναι ζήτημα υγείας.

> Ξέπλενε τη μύτη σου με φυσιολογικό ορό ή αλατόνερο. Δεν χρειάζεται να νιώσεις μπούκωμα για να το κάνεις, το ξέπλυμα του εχωτερικού της μύτης λειτουργεί και προληπτικά για την αποφυγή των ρινικών λοιμώξεων.

> Κάνε σεξ. Δεν είναι μόνο απόλαυση, αλλά και ανάγκη. Ανακουφίζει από το στρες, δυναμώνει το ανοσοποιητικό και αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων στο σάλιο, προς καταπολέμηση των μικροβίων.

> Μην το παρακάνεις με την απολύμανση. Να πλένεις τα χέρια σου τακτικά, ναι, και ειδικά αφού έχεις πιάσει αντικείμενα δημόσιας χρήσης, αλλά φρόντισε ώστε να μην γίνεις μικροφοβική. Οι αποστειρωμένοι άνθρωποι δεν έχουν αντισώματα.