ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 10 «χρυσοί» κανόνες ευτυχίας σύμφωνα με τους ψυχολόγους

iStock

Εάν αναζητάς την αληθινή ευτυχία, πρέπει να είσαι πρόθυμη να αλλάξεις και να εξελιχθείς, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να ζεις με συγκεκριμένες συνήθειες και κανόνες.

Η ευτυχία δεν έρχεται από μόνη της. Χρειάζεται να βρει γόνιμο έδαφος για να καλλιεργηθεί. Και τηρώντας μερικούς βασικούς κανόνες στη ζωή, μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή. Αν και οι ψυχολόγοι υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχει καμία «μαγική» συνταγή για την ευτυχία, επισημαίνουν ταυτόχρονα πως όσο περισσότερη προσοχή και φροντίδα δείχνουμε σε κάτι, τόσο πιο πιθανό είναι να αντλούμε ικανοποίηση και χαρά στην καθημερινότητά μας. Η πραγματική ευτυχία λοιπόν έχει τους δικούς της κανόνες που στρέφουν την προσοχή μας περισσότερο στα «πώς» και λιγότερο στα «τι»:

1. Να ανησυχείς μόνο για πράγματα που μπορείς να αλλάξεις

Κάνε ό,τι μπορείς και αποδέξου το γεγονός ότι δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα!

2. Να είσαι προνοητική, όχι αντιδραστική

Αν κάτι σε ενοχλεί, αντιμετώπισέ το. Μην παραπονιέσαι γι’ αυτό. Η αντιδραστικότητα είναι μια μορφή παθητικής/επιθετικής συμπεριφοράς, που δεν σε βοηθά να επιλύσεις ποτέ τίποτα. Με αυτόν τον τρόπο, αρνείσαι την ικανότητά σου να αντιμετωπίζεις καταστάσεις, κάτι που μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα θυματοποίησης και ανικανότητας.

3. Αναζήτησε την ευτυχία στην επαφή με τη φύση

Η επαφή με τη φύση και τα ζώα κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα, όπως το να βάλεις φυτά και λουλούδια στο σπίτι σου, μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

4. Η ευτυχία της επικοινωνίας

Όλοι χρειαζόμαστε ανθρώπινη αλληλεπίδραση, αλλά πρέπει να είμαστε και διαθέσιμοι γι’ αυτό. Γίνε μέλος μιας ομάδας, μην ξεχνάς να χαμογελάς και να δείχνεις έμπρακτα το ενδιαφέρον σου για κάτι ή κάποιον.

5. Συνειδητοποίησε ότι τα μικρά πράγματα, είναι στην πραγματικότητα τα πιο σημαντικά

Είναι το συνονθύλευμα μικρών γεγονότων και ανέσεων που συνθέτουν τη ζωή μας. Οι γνωστές «μικρές χαρές» της ζωής, μπορεί για τον καθέναν να είναι διαφορετικές, αλλά για να συνειδητοποιήσουμε τον πλήρη αντίκτυπό τους πρέπει να τις αναγνωρίσουμε.

6. Η αίσθηση του «ανήκειν»

Οι άνθρωποι πρέπει να ανήκουν σε κάτι, να νιώθουν κομμάτι κάτι μεγαλύτερου. Αυτό μπορεί να είναι η οικογένειά σου, οι φίλοι σου, οι συνάδελφοί σου, μια ομάδα εθελοντισμού κ.λπ.. Το να είμαστε μέρος μιας κοινότητας είναι καλό για εμάς και δίνει σκοπό στη ζωή μας.

7. Η ευτυχία της ευγνωμοσύνης

Να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις. Η ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε και η αναγνώριση τους, κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία και μάς κάνει πιο ευτυχισμένους.

8. Πρόσεξε την έκθεση σου στα social media και στις ειδήσεις

Έχει αποδειχθεί ότι η υπερβολική έκθεση τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και στις ειδήσεις, αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα άγχους και μειώνουν την ευτυχία.

9. Φρόντισε τον εαυτό σου

Εάν βάλεις λάθος καύσιμο στο αυτοκίνητό σου, δεν θα λειτουργήσει. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Φρόντισε τη διατροφή σου, ξεκουράσου, ασκήσου και κάνε πράγματα που σε ικανοποιούν και σε κάνουν να χαμογελάς.

10. Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου και τους γύρω σου

«Χαμήλωσε» αυτή την επικριτική φωνή στο κεφάλι σου που σε σαμποτάρει. Αντίθετα, «δυνάμωσε» μια φωνή φροντίδας, ενθάρρυνσης και καλοσύνης. Σκέψου πώς θα μιλούσες σε έναν φίλο, ένα αγαπημένο πρόσωπο ή ένα μικρό παιδί. Αναγνώρισε ότι η ζωή μπορεί να είναι σκληρή και η καλοσύνη βοηθάει πολύ.