ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί τα ζευγάρια χωρίζουν στις διακοπές;

Pexels

Οι χωρισμοί στις διακοπές είναι πιο συνηθισμένοι από όσο νομίζεις. Μπορεί η περίοδος των διακοπών να συνεχίζεται, ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε πως ισχύει το ίδιο για όλες τις σχέσεις.

 

Υπάρχουν στιγμές που μια απόδραση, γίνεται τόσο εφιαλτική που όσοι ταξιδεύουν μαζί, θέλουν απλώς να ξεφύγουν. Ο ένας από τον άλλο. Και όχι, οι χωρισμοί στις διακοπές ή λίγο μετά από αυτές, δεν είναι μύθος. Αποδεικνύεται ότι για κάποιους, το ταξίδι με έναν ρομαντικό σύντροφο, μπορεί να θυμίζει τυχερό παιχνίδι. Και όπως συμβαίνει σε κάθε παιχνίδι, μπορείς να χάσεις ή να κερδίσεις.

Ταξιδεύοντας με φίλους και αγαπημένους

Μια πρόσφατη μελέτη από το VacationRenter διαπίστωσε ότι ορισμένες σχέσεις, επηρεάστηκαν από τις κοινές διακοπές.

Πριν από την πανδημία, το να ταξιδεύει κανείς solo ήταν μια μεγάλη ταξιδιωτική τάση, αλλά μόλις χτύπησε ο COVID, και οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν πώς ήταν να χάνεις την παρέα των άλλων, αυτό έγινε παρελθόν. Η ιδέα να ταξιδεύεις με άλλους, ιδιαίτερα με κάποιον που σου αρέσει ή/και αγαπάς, έγινε η καλύτερη επιλογή για διακοπές.

Από τα περισσότερα από 1.000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα και ταξίδεψαν τα τελευταία τρία χρόνια, ένα ηχηρό 87,4% ανέφερε ότι ταξίδεψε με τουλάχιστον έναν σύντροφο στο τελευταίο του ταξίδι. Οι φίλοι και οι σύντροφοι, ήταν οι πιο δημοφιλείς συνταξιδιώτες, με 48,3% και 44,8% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα.

Εφιάλτης στο δρόμο με τα αλμυρίκια

Μερικά από τα βασικά ευρήματα της έρευνας για τα ζευγάρια που έκαναν διακοπές μαζί:

  • Το 17% των ζευγαριών, τελείωσαν νωρίτερα ένα ταξίδι λόγω κάποιου τσακωμού.
  • Περίπου 1 στα 5 ζευγάρια, παραδέχτηκε ότι χώρισαν ως αποτέλεσμα των κοινών τους διακοπών.
  • Όσοι σχεδίαζαν μια ρομαντική απόδραση, είχαν σχεδόν 8 φορές(!) περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν στο ταξίδι, σε σχέση με εκείνους που επέλεξαν να κάνουν πιο αυθόρμητες διακοπές.

Διακοπές και ταξίδια: Το απόλυτο crash test για τις σχέσεις

Έχεις πάει ποτέ ένα ταξίδι με έναν φίλο, ερωτικό σύντροφο ή μέλος της οικογένειας και συνειδητοποιήσες ότι δεν είναι καθόλου αυτοί που νόμιζες ότι ήταν, υπό ορισμένες συνθήκες; Δεν θα εκπλαγούμε αν κάτι τέτοιο σου έχει συμβεί. Εξάλλου, τα ταξίδια δοκιμάζουν τις σχέσεις με πολλούς τρόπους. Όσοι είχαν την τύχη να επιβιώσουν από τέτοιες δοκιμασίες, πλέον ξέρουν πώς να αποφύγουν επικοινωνιακά βραχυκυκλώματα.

Διαφωνίες, απογοητεύσεις και απροσδόκητα γεγονότα μπορεί να προκύψουν. Επομένως εναπόκειται σε εσένα και τον/τη σύντροφό σου, να αποφασίσετε εάν αυτές θα χαλάσουν όχι μόνο τις διακοπές σας αλλά και τη σχέση σας.

Γενικά να θυμάσαι πως οι διακοπές είναι το απόλυτο crash test για κάθε σχέση, γιατί:

1. Τα ταξίδια θα δοκιμάσουν την εμπιστοσύνη που έχει ο ένας στον άλλο.
2. Τα ταξίδια θα σας αναγκάσουν να αξιολογήσετε τις αξίες σας.
3. Θα χρειαστεί να λύσετε άμεσα διαφωνίες και παρεξηγήσεις.
4. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε ο ένας από τις εναλλαγές της διάθεσης του άλλου.
5. Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι δεν συμβαδίζουν όλες οι ταξιδιωτικές σας προτιμήσεις.
6. Θα διαπιστώσεις πόσο επιδέξιος ή φρικτός είναι ο άλλος στον προγραμματισμό.
7. Τα ταξίδια θα απαντήσουν σε πολλές από τις ερωτήσεις που έχει ο ένας για τον άλλον.

Και δηλαδή δεν μπορώ να πάω διακοπές με τη σχέση μου;

Οι διακοπές με αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να είναι συναρπαστικές, αλλά μπορεί επίσης να είναι τρομακτικές. Eίτε πρόκειται για το κόστος του ταξιδιού, για την οργάνωση καταλυμάτων, πτήσεων και δρομολογίων. Eίτε για διαφορετικούς τύπους ταξιδιωτικών προσωπικοτήτων που έρχονται σε σύγκρουση. Ακόμα κι αν είναι με τον/τη σύντροφό μας.

Ωστόσο, κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα, οι αριθμοί της παραπάνω έρευνας, είναι αρκετά χαμηλοί. Στην πραγματικότητα, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα κοινά ταξίδια επηρέασαν τις σχέσεις των ερωτηθέντων με τους συντρόφους τους, τα αποτελέσματα ήταν τελικά θετικά αναφορικά με τον ρομαντισμό και τις σχέσεις να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια των ταξιδιών. Επομένως, μην εγκαταλείπεις ακόμα τα σχέδια σου για ταξίδια με τον/την αγαπημένο/η σου. Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του.