ΥΓΕΙΑ

Φροντίδα των δοντιών: Τα 6 πράγματα που ο οδοντίατρος δεν θα ήθελε να κάνεις

Unsplash

Η φροντίδα των δοντιών σου πρέπει να είναι η καλύτερή σου φίλη. Μαθαίνεις από μικρή ηλικία ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα βουρτσίζεις, τι δεν πρέπει να τους κάνεις και ποιοι είναι οι γενικοί κανόνες.

Είσαι όμως σίγουρη ότι έχεις καταλάβει τα πάντα σωστά; Μήπως επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη που φθείρουν τα δόντια σου; Μήπως δεν ακούς τον οδοντίατρο και θες μία επανάληψη; Γι αυτό είμαστε εμείς εδώ. Για να σου υπενθυμίσουμε τι θα έπρεπε και τι δεν θα έπρεπε να κάνεις. Όχι εμείς, αλλά οι ειδικοί στη φροντίδα των δοντιών.

Πολύ σκληρή οδοντόβουρτσα

Μία σκληρή οδοντόβουρτσα ασκεί πολύ μεγάλη πίεση στα δόντια σου. Η ιδανική επιλογή είναι τα μαλακά βουρτσάκια που δεν τραυματίζουν τα ούλα.

Μασάς σκληρά αντικείμενα

Υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν να μασάνε πάγο. Τη βρίσκουν με τα παγάκια βρε παιδί μου. Το ίδιο κάνουν και με τα νύχια αλλά και με το στιλό που κρατούν. Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στα δόντια σου δηλαδή.

Πίνεις συνέχεια νερό με λεμόνι

Αυτό είναι κάπως οξύμωρο, αν αναλογιστείς ότι οι ειδικοί σου προτείνουν νερό με διάφορα φρούτα ώστε να αποκτήσει καλύτερη γεύση. Ο οδοντίατρός σου όμως νιώθει λίγο διαφορετικά για το θέμα. «Το οξύ (που θα βρεις στο λεμόνι και το lime) μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα, να φθείρει το σμάλτο και να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή.», ενημερώνει ο Δρ. Steven Dacidowitz. Βάλε φρουτάκια στο νερό σου, αλλά όχι σε καθημερινή βάση.

Λες ψέματα για τη χρήση νήματος (και τη γενική φροντίδα των δοντιών)

Αν ο οδοντίατρος σε ρωτάει για το αν χρησιμοποιείς νήμα κι εσύ λες ναι, ενώ έχεις να το δεις από τις Απόκριες, εκείνος θα το καταλάβει. Αν φοβάσαι ή δεν ξέρεις πώς να χρησιμοποιήσεις σωστά το νήμα, ο οδοντίατρος είναι εκεί για να σου δείξει.

Φρικάρεις τα παιδιά σου

Παραδέχομαι κι εγώ ότι ο οδοντίατρος ήταν ο εφιάλτης των παιδικών μου χρόνων, αλλά από ό,τι φαίνεται, οι γονείς ευθύνονται για αυτό. Τι σου λέει λοιπόν ο οδοντίατρος; Να μην τρελαίνεσαι και να αφήσεις τη φροντίδα των δοντιών στον ειδικό, που ξέρει από παιδιά.

Δεν παίρνεις σωστά τα φάρμακα

Αυτό δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση της φροντίδας των δοντιών. Σου γράφει ο γιατρός μία συνταγή κι εσύ τη διακόπτεις νωρίτερα επειδή νιώθεις καλύτερα. Κι όμως, αυτό είναι επικίνδυνο γιατί η μόλυνση υποχωρεί, αλλά τα βακτήρια δεν εξαφανίζονται εντελώς. Μην κάνεις του κεφαλιού σου λοιπόν.