ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Φοβίες: 6 tips της ειδικού για να απαλλαγούμε οριστικά

Unsplash

Είναι πιο εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι η αποφυγή του φοβικού αντικειμένου ή της κατάστασης είναι η λύση στο πρόβλημά μας. Όμως μακροπρόθεσμα θα συνειδητοποιήσουμε πως ο φόβος του φόβου θα καραδοκεί, έχοντας ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση συμπτωμάτων που πολλές φορές ενδέχεται να παρεμβαίνουν δραστικά σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Κατά συνέπεια, η θεραπεία των φοβιών απαιτεί την πλήρη συνείδηση και διάθεσή μας να τις ξεπεράσουμε, καθώς η αντιμετώπιση, ως διεργασία, υπονοεί την έκθεση στο φοβογόνο ερέθισμα, τη συνεργασία με ειδικούς ή ακόμη και τη χρήση φαρμάκων εάν χρειαστεί.

Εκλογίκευση

Ένα βασικό βήμα είναι η εκλογίκευση. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να αναζητήσουμε εάν η αιτιακή σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων και των σκέψεων που αναπτύσσεται σε σχέση με το φοβικό ερέθισμα αποδίδεται σε λογική επιχειρηματολογία. 

Ο φόβος των αεροπλάνων, π.χ. αποτελεί μία συνήθη φοβία, κατά την οποία αναπτύσσονται σκέψεις που εμπεριέχουν σενάρια πτώσης του αεροπλάνου και θανάτου. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν καλό το άτομο να ανατρέξει σε στατιστικές μελέτες και πληροφορίες προκειμένου να διερευνήσει την επικινδυνότητα των αεροπορικών ταξιδιών. Έτσι, θα διαπιστώσει τελικά πως το αεροπλάνο αποτελεί τον πιο ασφαλή, ίσως, τρόπο μεταφοράς.

Ανάκληση ανάμνησης

Μία αποτελεσματική μέθοδος είναι επίσης η ανάκληση στη μνήμη κάποιας προηγούμενης εμπειρίας εκδήλωσης της φοβίας και η καταγραφή της σε ένα ημερολόγιο. Η εν λόγω δοκιμασία θα βοηθήσει να εξετάσουμε ως παρατηρητής την αντίδρασή μας όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φοβογόνο ερέθισμα και να αντιληφθούμε τη δυσανάλογη σε σχέση με την πραγματικότητα συμπτωματολογία μας. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολύνουμε τη διεργασία της εκλογίκευσης.

Κράτα ημερολόγιο

Στο πλαίσιο της σύστασης ημερολογίου, θα ήταν βοηθητικό να καταγράφουμε και τις συμπεριφορές αποφυγής του ερεθίσματος που μας προκαλεί τη φοβία. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε την ευκαιρία να τις αναθεωρήσουμε και σταδιακά να τις τροποποιήσουμε.

Σταδιακή έκθεση στις φοβίες

Η σταδιακή έκθεση στη φοβική κατάσταση ή αντικείμενο αποτελεί μία τεχνική που θα μας βοηθήσει να έρθουμε αντιμέτωποι με τη φοβία μας και να εξοικειωθούμε προοδευτικά με αυτή, καθώς θα συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά η αρνητική σκέψη που τρέφαμε στο μυαλό μας δε βρίσκει αντίκρισμα στην πραγματικότητα.

Σωματική εκτόνωση

Έναρξη σωματικής άσκησης που στοχεύει στην αρμονία και χαλάρωση του σώματος, όπως η yoga και η μέθοδος Pilates. Έτσι, θα μπορέσουμε να αποφορτίσουμε την ψυχική ένταση και να αντιμετωπίσουμε τα σωματικά συμπτώματα που εκδηλώνονται λόγω των φοβιών.

Απευθύνσου σε κάποιον ειδικό και μίλα για τις φοβίες σου

Η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό θα βοηθήσει να εφαρμόσουμε τις ανωτέρω τεχνικές, θα μας παρέχει στήριξη και θα μας καθοδηγήσει να καταλάβουμε αυτά που πρέπει να διορθώσουμε, ώστε να απαλλαγούμε από τη φοβία ή τις φοβίες που μας βασανίζουν. Ενίοτε, εφόσον η φοβία επηρεάζει τη λειτουργικότητά μας, κρίνεται ωφέλιμη η παρέμβαση κάποιου ψυχιάτρου, ώστε να χορηγηθεί κάποιο φάρμακο –κυρίως αντικαταθλιπτικό- που, σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία, θα κατευνάσει τα συμπτώματα, διευκολύνοντας την αντιμετώπιση.

Και να θυμάσαι, μην φοβάσαι τον φόβο. Αγάπησε τον εαυτό σου και θα καταλάβεις ότι είναι περισσότερο δυνατός από οτιδήποτε σε παραλύει στη θέασή του. Δεν έχεις παρά να έρθεις αντιμέτωπη με αυτό και να επιβεβαιώσεις στον εαυτό σου αυτό που τόσο καιρό φοβόσουν να δεχτείς. Ας είναι αυτό το προσωπικό μας στοίχημα.

*Ευχαριστούμε τη Φραντζέσκα Καραγιάννη, MSc Κλινική Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια