ΥΓΕΙΑ

Έρευνα καταρρίπτει την έννοια της υγιούς παχυσαρκίας

Pexels

Επειδή δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε τις καρδιές μας από μια παρανόηση/παρεξήγηση, θα ήθελα να διευκρινίσω πως ανήκω στην κατηγορία αυτών που πιστεύουν πως είναι δικαίωμα του καθενός να είναι όπως γουστάρει (και νιώθει) καλά η ψυχή του. Ανήκω και στην κατηγορία εκείνων που θεωρούν ότι το δικαίωμά του να κάνει ό,τι γουστάρει, σταματά στο σημείο που αρχίζει να ενοχλεί/επηρεάζει τη ζωή κάποιου άλλου.

Το τι επιλέγεις να κάνεις εσύ με τη ζωή σου, είναι καθαρά δική σου επιλογή. Και όσο και αν σε αγαπάει (ή σε νοιάζεται) κάποιος, δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει -ή να αποφασίζει για εσένα. Κοινώς εμείς είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για ό,τι μας αφορά. Στη λίστα ανήκει και το πώς συμπεριφερόμαστε στο σώμα και τον οργανισμό μας. Πάμε τώρα, στο θέμα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, στον πλανήτη υπήρχαν το 2016 περί τους 1.9 δισεκατομμύρια ενήλικες που ήταν υπέρβαροι. Τα 650.000.000 ήταν παχύσαρκοι. Στοιχεία του 2017 ενημέρωσαν πως κάθε χρόνο πεθαίνουν -από όσα προκαλεί το περίσσιο βάρος ή η παχυσαρκία στον οργανισμό μας-, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι. Αν δεν αλλάξει κάτι, ο αριθμός αυτός θα φτάσει στο 1 δισεκατομμύριο, έως το 2030. Θα αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού.

Πώς προσδιορίζεται η παχυσαρκία

Η δεύτερη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο, μετά το κάπνισμα, χαρακτηρίζεται ως νόσος, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας με τα οποία συνδέεται. Ορίζεται ως «η υπερβολική εναπόθεση λίπους στα λιποκύτταρα». Κάτι που συμβαίνει όταν το σωματικό βάρος υπερβαίνει το 20% του επιθυμητού. Όπως ενημερώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο Δείκτης Μάζας Σώματος (το βάρος του σώματος διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους) δείχνει την κατάστασή μας. παχυσαρκίας. Οι τιμές έως το 18.5 αντιστοιχούν σε λιποβαρείς, από το 18.5 έως το 25 το βάρος κρίνεται ως φυσιολογικό, από 25 έως 30 είμαστε υπέρβαροι και από 30 και πάνω είμαστε παχύσαρκοι.

Ο μύθος της μεταβολικά υγιούς παχυσαρκίας

Σε έρευνα που είχε δημοσιευθεί τον Ιούνιο του 2020, οι διαβητολόγοι Αγαθοκλέους Τσατσούλης και η Σταυρούλα Πάσχου μελέτησαν την έννοια της μεταβολικά υγιούς παχυσαρκίας (metabolically healthy obesity -MHO). Αυτός ο όρος είχε να κάνει με παχύσαρκους ανθρώπους, οι οποίοι γυμνάζονταν τακτικά και φαίνονταν να είναι απαλλαγμένοι από επικίνδυνους καρδιο-μεταβολικούς παράγοντες που συνήθως έχουν να κάνουν με παχύσαρκα άτομα -τα οποία είχαν την έως τότε γνωστή ως μεταβολικά ανθυγιεινή παχυσαρκία.

Οι δικοί μας άνθρωποι σημείωσαν πως «τα άτομα με MHO φαίνεται να έχουν καλύτερη λειτουργία του λιπώδους ιστού και να είναι πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη, ενώ τονίζεται η σημασία της λειτουργίας του λιπώδους ιστού στη μεταβολική υγεία» πριν τονίσουν ότι «οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η επικράτηση του ΜΗΟ, ως φαινομένου, ποικίλλει ευρέως, κάτι που οφείλεται πιθανώς στην έλλειψη καθολικά αποδεκτών κριτηρίων για τον ορισμό της μεταβολικής υγείας και της παχυσαρκίας».

Τι αποκαλύπτει η πιο πρόσφατη έρευνα για την παχυσαρκία

Η πιο πρόσφατη έρευνα επί του θέματος, αναφέρει ότι δεν υπάρχει υγιής παχυσαρκία. Η μελέτη που έγινε από το University of Glasgow και δημοσιεύτηκε στις 10/6 στην εφημερίδα Diabetologia κατέληξε στο ότι «ένα φυσιολογικό μεταβολικό προφίλ δεν σημαίνει πως ένας παχύσαρκος άνθρωπος είναι στην πραγματικότητα, υγιής -καθώς έχει αυξημένο ρίσκο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και αναπνευστικών νόσων. Ο επικεφαλής της έρευνας, Frederick Ho επισήμανε πως “ο όρος ‘μεταβολικά υγιής παχυσαρκία’ θα πρέπει να αποφεύγεται στην κλινική ιατρική, καθώς είναι παραπλανητική, ενώ πρέπει να ερευνηθούν διαφορετικές στρατηγικές για τον προσδιορισμό του κινδύνου».

Οι μελετητές ανέλυσαν τα δεδομένα που πήραν από 381.000 ανθρώπους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους οποίους παρακολουθούσαν για 11.2 χρόνια.

Σύγκριναν μεταβολικά υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι δεν ήταν παχύσαρκοι, με παχύσαρκους που γυμνάζονταν τακτικά και δεν είχαν υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες επιβλαβείς μεταβολικές αλλαγές που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος. Άρα αυτούς που έως τότε φέρονταν να έχουν μεταβολικά υγιή παχυσαρκία.

Η σύγκριση αυτή έδειξε πως οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι είχαν:

18% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, 76% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, 28% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναπνευστική νόσο,19% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και είναι 4.3 φορές πιο πιθανό να αποκτήσουν διαβήτη τύπου 2.

Συγκριτικά με τους μεταβολικά ανθυγιεινούς ανθρώπους που δεν είναι παχύσαρκοι, οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαπιστώθηκε εν τω μεταξύ, το 1/3 των ατόμων με μεταβολικά υγιή παχυσαρκία την είδαν να εξελίσσεται σε μεταβολικά ανθυγιεινή μέσα σε διάστημα 3-5 χρόνων.

Ο Dr. Ho τόνισε ότι «οι άνθρωποι με μεταβολικά υγιή παχυσαρκία δεν είναι υγιείς, καθώς έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια και αναπνευστικές νόσους, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είναι παχύσαρκοι και έχουν φυσιολογικό μεταβολικό προφίλ». Οι ειδικοί κατέληξαν στο ότι η διαχείριση του σωματικού βάρος μπορεί να είναι επωφελής για όλους όσοι είναι παχύσαρκοι, ανεξάρτητα από το μεταβολικό προφίλ.