ΥΓΕΙΑ

Έρευνα αποκαλύπτει πως το καλύτερο παυσίπονο δεν είναι φάρμακο

iStock

Την επόμενη φορά που θα έχεις πονοκέφαλο, μην βιαστείς να πάρεις ένα παυσίπονο. Ίσως πρώτα χρειάζεται να ακούσεις Adele. Πρόσφατη επιστημονική έρευνα υποστηρίζει όχι μόνο ότι η μουσική μπορεί να λειτουργήσει σαν ισχυρό παυσίπονο, αλλά και ότι το είδος της μουσικής παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Η μουσική ως φάρμακο

Οι επιστήμη έχει εδώ και καιρό αποδείξει ότι η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο και να μειώσει τον πόνο, με πρόσφατες έρευνες να υποδεικνύουν ότι τις θεραπευτικές ιδιότητές της μπορούν να απολαύσουν ακόμα και μωρά. Άλλες μελέτες αποκαλύπτουν ότι ακόμα κι αν το αγαπημένο σου είδος μουσικής είναι to thrash metal, μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρότερο παυσίπονο από ό,τι για παράδειγμα η κλασική μουσική. Τώρα, οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις που δημιουργούνται από τη μουσική έχουν επίσης σημασία.

«Διαπιστώσαμε ότι το αγαπημένο είδος μουσικής του καθενός, μείωσε την αίσθηση του πόνου, κατά περίπου ένα βαθμό σε μια κλίμακα 10 βαθμών. Πρόκειται για μια σημαντική μείωση, τουλάχιστον τόσο ισχυρή όσο αυτή που προσφέρει η λήψη ενός απλού παυσίπονου φαρμάκου. Η μουσική που δημιουργεί έντονα συναισθήματα μπορεί να έχει ακόμα πιο ισχυρό αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της πανεπιστημιακής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Pain Research.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 63 υγιείς συμμετέχοντες να παρευρεθούν στο κέντρο πόνου του πανεπιστημίου McGill στον Καναδά. Εκεί χρησιμοποίησαν μια συσκευή ανίχνευσης, για να θερμάνουν μια περιοχή στο αριστερό τους χέρι. Μια αίσθηση παρόμοια με αυτή που έχεις όταν ένα καυτό φλιτζάνι καφέ ακουμπά το δέρμα σου.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες είτε άκουγαν δύο από τα αγαπημένα τους κομμάτια, είτε χαλαρωτική μουσική που είχαν διαλέξει οι ερευνητές, είτε ανακατεμένα είδη μουσικής, είτε σιωπή. Καθώς η μουσική ή η σιωπή συνεχίζονταν, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ένταση και την αίσθηση του πόνου. Στο τέλος του πειράματος, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν την ευχάριστη μουσική και τη συναισθηματική διέγερση που βίωσαν.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τον πόνο ως λιγότερο έντονο κατά περίπου τέσσερις βαθμούς σε μια κλίμακα 100 βαθμών και λιγότερο δυσάρεστο κατά περίπου 9 πόντους, όταν άκουγαν τα αγαπημένα τους κομμάτια σε σύγκριση με τη σιωπή ή τα ανακατεμένα είδη μουσικής. Η χαλαρωτική μουσική που επιλέχθηκε για αυτούς δεν είχε τέτοιο αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης πως το καλύτερό φάρμακο για τον πόνο, ήταν η πιο συγκινητική μουσική, καθώς συσχετίστηκε με χαμηλότερη ένταση πόνου.

«Η διαφορά στην ένταση του πόνου συνεπάγεται δύο μηχανισμούς: Η συγκίνηση μπορεί να έχει μια φυσιολογική αισθητηριακή επίδραση, εμποδίζοντας τα ανοδικά σήματα πόνου, ενώ η ευχαρίστηση μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική αξία του πόνου, περισσότερο σε γνωστικό-συναισθηματικό επίπεδο» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.