ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο επιστημονικός λόγος που θυμάσαι κάθε κακό ραντεβού που έχεις βγει

Unsplash

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει να διηγηθεί τουλάχιστον ένα ραντεβού που δεν πήγε καλά. Είναι κάτι σαν αναπόφευκτο κακό. Πώς θα γνωρίσεις και θα εντοπίσεις εκείνον που σου ταιριάζει, αν δεν δεις πρώτα όλους αυτούς τους θησαυρούς που κυκλοφορούν εκεί έξω;

Άσε που ένα κακό ραντεβού μπορεί να αποτελείται από δύο εξαιρετικούς ανθρώπους, που όμως κάνουν ένα πολύ κακό match μεταξύ τους. Δεν είναι κακό. Είναι λογικό. Πόσο εύκολο είναι να ταιριάξεις με έναν άνθρωπο; Το θέμα όμως είναι ότι έρχεται η νευρολογική επιστήμη να σου πει ότι θα θυμάσαι για πάντα ένα κακό ραντεβού. Θέλεις δεν θέλεις. Οπότε αποδέξου το και προχώρα. Έχει συμβεί σε όλους μας.

Τα δυνατά συναισθήματα (θετικά ή αρνητικά) δημιουργούν ζωντανές αναμνήσεις. Είναι σαν το πρώτο φιλί ή σεξ. Καλό ή κακό, δεν πρόκειται να το ξεχάσεις. «Φαίνεται ότι ο εγκέφαλος κάνει μία επιλογή για το τι θεωρείται πιο σημαντικό ώστε να το θυμόμαστε για πάντα», εξηγεί ο ερευνητής ψυχολογίας και γνωσιακής νευροπειστήμης, Tony Cunningham.

«Καταλήγουμε στο ότι αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή η αμυγδαλή, που είναι ένα από τα κέντρα συναισθημάτων του εγκεφάλου, βρίσκεται δίπλα στον ιππόκαμπο. Είναι η περιοχή των αυτοβιογραφικών αναμνήσεων της καθημερινότητας και είναι σαν να συνεργάζονται». Ίσως γι’ αυτό σου σκάνε αναμνήσεις που δεν θα ήθελες να έχεις. Μία άβολη λεπτομέρεια αλλά όχι το όνομα του ραντεβού.

Γιατί θυμόμαστε το κακό ραντεβού και όχι το ουδέτερο;

Αποδεικνύεται ότι θυμόμαστε τα δύο άκρα και όχι κάτι που μας έδωσε ενδιάμεσα συναισθήματα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται για λόγους εξέλιξης. Όταν διαλέγεις σύντροφο, θυμάσαι αυτούς που είναι πολύ κακό αλλά και πολύ καλό ταίρι για εσένα. Έτσι ο εγκέφαλος θυμάται τι δεν σου αρέσει. Και φωτογραφίζει τις στιγμές που αργότερα αποδεικνύονται πολύ σημαντικές στο πώς βιώνουμε τον έρωτα. Ή την κακή πλευρά του.