ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 εναλλακτικές συνταγές για μακροζωία και μυαλό αγέραστο

Unsplash

Αν βαρέθηκες να τρως τα ίδια και τα ίδια, οι συνταγές που ακολουθούν είναι πεντανόστιμες, ιδιαίτερες και θα σου δώσουν 100 χρόνια ζωής. Το λιγότερο.

Αν είσαι σαν εμένα και η γεύση είναι ο βασικός λόγος για να δοκιμάσεις κάτι, συνέχιζε να διαβάζεις. Λέμε ναι σε οτιδήποτε κάνει καλό στον οργανισμό, είναι υγιεινό και γίνεται σύμμαχος του ανοσοποιητικού μας, αλλά δεν θέλουμε να απολαμβάνουμε και αυτό που τρώμε; Να δοκιμάζουμε νέες και πρωτότυπες συνταγές που πρώτα θα ευχαριστούν τον ουρανίσκο, και μετά θα ξέρουμε ότι συμβάλλουν στη μακροζωία μας; Η απάντηση είναι και πάλι ναι, γι’ αυτό και σου βρήκαμε 5 φανταστικές συνταγές που θα θες να φτιάξεις σήμερα κιόλας.

Smoothie που θυμίζει carrot cake

Υλικά:

1 μεγάλο ωμό καρότο σε κομμάτια

1 γινωμένη παγωμένη μπανάνα

μισό φλιτζάνι κομμάτια ανανά

3/4 φλιτζάνι γάλα καρύδας

1/4 φλιτζάνι γιαούρτι

1/4 φλιτζάνι βρώμη

1 κουταλιά βούτυρο αμυγδάλου

1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

λίγη κανέλα και μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Βάλε όλα τα υλικά στο μπλέντερ σε υψηλή ταχύτητα και χτύπησέ τα για 1-2 λεπτά. Πιες το όλο σαν γεύμα ή μοίρασέ το σε δύο ποτήρια.

Χούμους από παντζάρια για μακροζωία

Υλικά:

4 καθαρισμένα, βρασμένα παντζάρια

2 κουταλιές ταχίνι

5 κουταλιές χυμό λεμόνι

1 μικρή σκελίδα σκόρδου

1 κουταλιά κύμινο

αλατοπίπερο

Βάλε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και δοκίμασε μήπως θέλει κι άλλο αλατοπίπερο. Βάλε στο ψυγείο όπου αντέχει έως και 3 μέρες.

Σαλάτα για να πεις αντίο στις φλεγμονές (και να υποδεχθείς τη μακροζωία)

Υλικά:

Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα που σου αρέσουν

1μιση φλιτζάνι φρέσκα μύρτιλλα

μισό κιλό καθαρισμένα παντζάρια

Για το dressing με κουρουμά:

1/3 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο

1 κουταλιά χυμό λεμόνι

1 κουταλάκι κουρκουμά

1 σκελίδα σκόρδο

1 κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ

αλατοπίπερο

Φτιάξε πρώτα το dressing στο μπλέντερ και βάλε τα υλικά της σαλάτας σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξε όσο dressing θέλεις και αντίο φλεγμονές.

Healthy τάρτα με μύρτιλλα (τα καλύτερα αντιοξειδωτικά)

Υλικά για τη ζύμη:

3 φλιτζάνια αλεύρι αμυγδάλου

λίγο χοντρό αλάτι

3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο

1 μεγάλο αυγό και 1 κρόκος

Για τη γέμιση:

4 φλιτζάνια φρέσκα μύρτιλλα

μισό φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη

2 κουταλιές κρύο νερό

1 κουταλάκι κορν φλάουρ

λίγο αλάτι

1 κουταλιά ανάλατο βούτυρο

1 κουταλιά φρέσκο χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και λάδωσε μία ταρτιέρα. Βάλε στο μούλτι  το αλεύρι και το αλάτι, το βούτυρο και το αυγό μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη. Αφαίρεσε με το χέρι σου το 1/3 και κράτα το υπόλοιπο για να κάνεις τη βάση της τάρτας. Άνοιξέ την με τα χέρια σου στην ταρτιέρα, τρύπησε λίγο με ένα πηρούνι και ψήσε για 10 λεπτά. Βγάλε αλλά μην κλείσεις τον φούρνο.

Με την υπόλοιπη ζύμη, μπορείς να κάνεις καρδιές ή σχέδια για να τα προσθέσεις σαν ντεκόρ από πάνω. Ψήσε τα μόνα τους για άλλα 10 λεπτά.

Σε ένα κατσαρολάκι, βάλε 3 φλιτζάνια φρέσκα μύρτιλλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το κορν φλάουρ. Μόλις πάρει βράσει, άσε το μείγμα να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου και πίεσε τα μύρτιλλα καλά για να λιώσουν. Απόσυρε από τη φωτιά και πρόσθεσε το βούτυρο και τον χυμό λεμόνι και τα υπόλοιπα μύρτιλλα. Ανακάτεψε καλά, άπλωσε πάνω στη ζύμη και πρόσθεσε από πάνω τις καρδούλες ή αστέρια από ζύμη. Βάλε την τάρτα στο ψυγείο για 1 ώρα πριν σερβίρεις.

Μους με αβοκάντο και σοκολάτα (και μακροζωία)

Υλικά:

4 καλά γινωμένα και καθαρισμένα αβοκάντο

μισό φλιτζάνι αγαύη

μισό φλιτζάνι σκόνη κακάο

μισό φλιτζάνι σταγόνες μαύρης σοκολάτας

1/3 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου

1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας

λίγο αλάτι

φρέσκα σμέουρα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Λιώσε τις σταγόνες με μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων και άφησέ την να κρυώσει. Βάλε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να έχεις ένα κρεμώδες μείγμα και μοίρασέ το σε μπολάκια. Βάλε τα στο ψυγείο για να «δέσουν» καλά.