ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αντιπαθείς τον κόλιανδρο; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση

Unsplash

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, η 24η Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως Ημέρα κατά του Κόλιανδρου. Όπως φαίνεται, υπάρχει μεγάλο κίνημα μίσους κατά του έρμου του βοτάνου και πολλοί δεν το θέλουν μέσα στο πιάτο τους.

Υπάρχει και ολόκληρη κοινότητα στο Facebook που μετρά τουλάχιστον 240.000 μέλη, καθώς και hashtag στο Twitter, με τον Stephen Fry να το έχει τιμήσει.

Τι λέει η έρευνα για τον κόλιανδρο

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η μεγαλύτερη εταιρία γενετικής δοκιμής, το 26% των ανθρώπων με ευρωπαϊκές ρίζες και το 12% των ανθρώπων με ασιατικές ρίζες, αντιπαθεί τον κόλιανδρο. Σύμφωνα με άλλη έρευνα, μόνο το 3% των ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή λέει όχι στο συγκεκριμένο βότανο. Και αποδεικνύεται ότι η πλειοψηφία το επιλέγει. Αλλά υπάρχει επιστημονική εξήγηση και βρίσκεται στο DNA μας.

«Οι αρωματικές ποιότητες του κόλιανδρου εξαρτώνται κυρίως από συστατικά που είναι γνωστά ως αλδεΰδες. Ένα είδος της έχει περιγραφεί ως φρουτώδες και πράσινο και ένα άλλο ως σαπουνώδες και πικάντικο. Ένα από τα οκτώ γονίδια που εντοπίσαμε κωδικοποιεί ένα αισθητήριο όργανο που ονομάζεται OR6A2 και εντοπίζει αλδεΰδες που υπάρχουν στον κόλιανδρο».

Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού επηρεάζεται από αυτό το γονίδιο και ο κόλιανδρος αποκτά απαράδεκτη γεύση. Πιο συγκεκριμένα, είναι πιο ενοχλητικό για γυναίκες που έχουν ευρωπαϊκές ρίζες.

Ο καθηγητής Russell Keast έρχεται να επιβεβαιώσει τις έρευνες. Ως ειδικός στην επιστήμη αισθητήριας γεύσης, μάς ενημερώνει ότι έχουμε αισθητήρια όργανα στη μύτη που εντοπίζουν συστατικά στην ατμόσφαιρα αλλά και αυτά που απελευθερώνονται από το φαγητό. Σε αυτούς οφείλουμε τη συμπάθεια ή αντιπάθεια που έχουμε στον κόλιανδρο. Και ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Την επόμενη φορά που κάποιος θα σε κοροϊδέψει επειδή ξινίζεις τη μούρη σου όταν εντοπίζεις κόλιανδρο στο φαγητό, μίλα του για το γονίδιο OR6A2.