ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Άλειμμα σοκολάτας: Πώς θα το φτιάξεις με ταχίνι και γιατί να επιλέξεις τη vegan εκδοχή

Unsplash

 Υπάρχει άνθρωπος που να μην λατρεύει το άλειμμα σοκολάτας που βρίσκουμε μέσα από διάφορα brands και στόχος του είναι να γλυκαίνει το στόμα μας, έστω και με μία μικρή κουταλιά;

Το απλώνεις στο φρέσκο ψωμάκι, στα homemade pancakes που φτιάχνεις αλλά και σκέτο, κατευθείαν από το βαζάκι. Είναι γεγονός ότι λατρεύουμε το γνωστό άλειμμα σοκολάτας του εμπορίου, αλλά μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνες μας, και μάλιστα στη vegan εκδοχή του. Με βασικό υλικό το ταχίνι.

Υλικά για 4 μερίδες:

μισό φλιτζάνι ταχίνι

3 κουταλάκια σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι ή αγαύη, που είναι φυσικά γλυκαντικά)

2 κουταλιές σκόνη κακάο

μισό κουταλάκι κανέλα

Πώς θα φτιάξεις το άλειμμα σοκολάτας:

Βάλε τα υλικά στο μίξερ ή ανακάτεψε αργά σε ένα μπολ. Δοκίμασε και αν το θέλεις πιο γλυκό, πρόσθεσε λίγο μέλι. Αν θέλεις να είναι πιο σοκολατένιο, βάλε σκόνη κακάο. Βάλε κατευθείαν το μίγμα στο ψυγείο.

Γιατί επιλέγουμε ταχίνι για το άλειμμα σοκολάτας;

Το ταχίνι φτιάχνεται από σουσάμι και έχει αρκετά πηκτή σύσταση. Το σουσάμι μάς δίνει Ω3 και Ω6 καλά λιπαρά, μπόλικο ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο και άλλα ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Αν δεν σου αρέσει καθόλου το ταχίνι, μπορείς να αλέσεις πάντα ψημένα φουντούκια ή να χρησιμοποιήσεις φουντούκι καρυδιού και να φτάσεις πιο κοντά στο πρωτότυπο άλειμμα σοκολάτας.

Πόσο υγιεινό είναι αυτό το spread;

Όπως θα έχεις ήδη αντιληφθεί από τα υλικά, έχει λιγότερες θερμίδες, ζάχαρη και υδατάνθρακα. Έχει περισσότερο λίπος, αλλά επειδή προέρχεται από το ταχίνι, τότε μιλάμε για τα απαραίτητα καλά λιπαρά, που χρειάζεται ο οργανισμός. Έχει επίσης αρκετή πρωτεΐνη αλλά και φυτικές ίνες. Σκέψου ότι τρως λίγο πιο πικρό (όπως το bitter) άλειμμα σε πιο πηκτή υφή αλλά και vegan, ώστε να μπορεί να καταναλωθεί από όλους. Εξαιρετική σπιτική συνταγή για το πρωινό σου ή για εκείνες τις στιγμές της βραδινής λιγούρας.