ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό το συστατικό στη διατροφή σου μπορεί να σε γερνάει πιο γρήγορα

Unsplash

Προσέχεις την επιδερμίδα σου: βάζεις αντηλιακό πριν φύγεις από το σπίτι, πίνεις νερό, προσπαθείς να κοιμάσαι αρκετά, ίσως ακόμη έχεις σκεφτεί ή δοκιμάσει διάφορες θεραπείες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένας «ένοχος» που μπορεί να σαμποτάρει την προσπάθειά σου χωρίς καν να το αντιλαμβάνεσαι: η ζάχαρη. Όχι, δεν χρειάζεται να τη δαιμονοποιήσεις, αλλά καλό είναι να ξέρεις πώς μπορεί να επηρεάζει το δέρμα σου και τι μπορείς να κάνεις για να ισορροπήσεις την κατάσταση.

Πώς η ζάχαρη επηρεάζει τη γήρανση του δέρματος

Το φαινόμενο που κρύβεται πίσω από τις αλλαγές στην επιδερμίδα ονομάζεται γλυκοζυλίωση (glycation). Όταν καταναλώνεις περισσότερη ζάχαρη από όση χρειάζεται το σώμα σου, τα μόριά της ενώνονται με πρωτεΐνες και λιπίδια, δημιουργώντας τα λεγόμενα AGEs (Advanced Glycation End Products). Αυτές οι ενώσεις συσσωρεύονται στο σώμα και «χτυπούν» κατευθείαν 2 πολύ σημαντικές πρωτεΐνες του δέρματος:

  • Κολλαγόνο
  • Ελαστίνη

Όσο περισσότερα AGEs δημιουργούνται, τόσο πιο άκαμπτες και δύσκαμπτες γίνονται αυτές οι πρωτεΐνες, μειώνοντας τη φυσική ελαστικότητα και σφριγηλότητα του δέρματος. Και δεν σταματά εκεί: τα AGEs προκαλούν οξειδωτικό στρες και χρόνια φλεγμονή, κάνοντας το δέρμα πιο ευάλωτο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο ήλιος και η ρύπανση.

Πόση ζάχαρη θεωρείται «υπερβολή»;

Όταν μιλάμε για γλυκοζυλίωση, εννοούμε πρόσθετη ζάχαρη, αυτή που βρίσκεται σε επεξεργασμένες τροφές, γλυκίσματα, αναψυκτικά, έτοιμους καφέδες και σνακ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρόσθετη ζάχαρη δεν πρέπει να ξεπερνά το 5% των ημερήσιων θερμίδων:

  • 36 γραμμάρια/ημέρα για άνδρες
  • 25 γραμμάρια/ημέρα για γυναίκες

Δεν χρειάζεται πανικός. Μια περιστασιακή «ατασθαλία» δεν θα σου χαλάσει την επιδερμίδα. Το θέμα είναι η συχνότητα και όχι το παγωτάκι που λαχτάρησες ή ο latte με την αγαπημένη σου γεύση σιρόπι.

Πώς φαίνονται οι επιπτώσεις στην επιδερμίδα;

Οι αλλαγές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι σταδιακές και «αθόρυβες». Μπορεί να παρατηρήσεις:

  • Μειωμένη σφριγηλότητα.
  • Θαμπή όψη.
  • Πιο έντονες λεπτές γραμμές & ρυτίδες.
  • Πιο αργή επούλωση μετά από σπυράκια ή ερεθισμούς.

Το λεγόμενο “sugar face” έχει συνδεθεί σε μελέτες με υψηλά επίπεδα AGEs, κάτι που κάνει την επιδερμίδα λιγότερο φωτεινή και πιο κουρασμένη.

Τα καλά νέα: μπορείς να αντιστρέψεις τις επιπτώσεις της γήρανσης

Η διατροφή μπορεί να «ρίξει λάδι στη φωτιά», αλλά μπορεί και να σε βοηθήσει να ανακτήσεις τη λάμψη σου. Δεν χρειάζεται να κόψεις τη ζάχαρη εντελώς, απλώς να την καταναλώνεις πιο συνειδητά. Τι μπορείς να κάνεις από σήμερα:

  • Μείωσε την πρόσθετη ζάχαρη σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Προτίμησε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. βρώμη, καστανό ρύζι, όσπρια).
  • Αύξησε τα αντιοξειδωτικά: βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτενοειδή, πράσινο τσάι, μούρα.
  • Ενίσχυσε το κολλαγόνο σου με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, ψευδάργυρο και χαλκό.
  • Ενυδατώσου καλά η καλή ενυδάτωση βελτιώνει άμεσα την ελαστικότητα.
  • Προστάτευσε το δέρμα σου φορώντας καθημερινά αντηλιακό.
  • Κοιμήσου αρκετά & μείωσε το στρες γιατί η κορτιζόλη επιδεινώνει τη γλυκοζυλίωση.

Η σχέση σου με τη ζάχαρη δεν χρειάζεται να είναι τοξική

Δεν χρειάζεται να την αποκόψεις, αρκεί να τη χειρίζεσαι με σύνεση. Η σωστή ισορροπία στη διατροφή σου, μαζί με λίγη περισσότερη προσοχή στις καθημερινές σου συνήθειες, μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει την επιδερμίδα σου.

Exit mobile version