ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αφήνεις την τηλεόραση ανοιχτή; 5 πράγματα που μαρτυρά για την προσωπικότητά σου

iStock

Έχεις ποτέ πιάσει τον εαυτό σου να ανοίγει την τηλεόραση, όχι για να παρακολουθήσει κάτι συγκεκριμένο, αλλά απλώς για να «παίζει» στο φόντο; Αν ναι, δεν είσαι μόνη/ος. Η σιωπή σε ένα δωμάτιο μπορεί να είναι γαλήνια για κάποιους, αλλά για άλλους φαντάζει εκκωφαντική. Όσοι προτιμούν τον ήχο μιας τηλεοπτικής εκπομπής αντί για την απόλυτη σιωπή, εμφανίζουν συχνά συγκεκριμένα και ενδιαφέροντα ψυχολογικά χαρακτηριστικά.

Η ψυχολογία ρίχνει φως σε αυτή τη φαινομενικά απλή συνήθεια, αποκαλύπτοντας 7 μοναδικές συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν τα άτομα που «χρησιμοποιούν» την τηλεόραση ως φασαρία στο παρασκήνιο της καθημερινότητάς τους. Πίσω από αυτή την επιλογή, κρύβονται βαθύτερες ανάγκες, προτιμήσεις και εσωτερικοί μηχανισμοί που αξίζει να κατανοήσουμε. Ας δούμε αναλυτικά τι σημαίνει αυτή η συνήθεια και τι λέει πραγματικά για το άτομο που την έχει υιοθετήσει.

1. Είναι πολυάσχολοι και πολυμήχανοι άνθρωποι

Αυτά τα άτομα σπάνια κάνουν μόνο ένα πράγμα τη φορά. Μπορεί να εργάζονται στον υπολογιστή, να μαγειρεύουν ή να διαβάζουν, ενώ παράλληλα η τηλεόραση παίζει στο βάθος. Ο ήχος της τηλεόρασης δεν τους αποσπά την προσοχή. Αντίθετα, τους δίνει ρυθμό, ενέργεια και ώθηση. Πράγματι, αυτή η «θορυβώδης» ατμόσφαιρα συχνά τρέφει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά τους.

2. Όσοι αφήνουν την τηλεόραση να παίζει στο backround έχουν ανάγκη από συνεχή διέγερση

Η σιωπή τους κουράζει. Ο συνεχής ήχος, ακόμη κι αν είναι από κάτι που δεν παρακολουθούν πραγματικά, κρατάει το μυαλό τους σε εγρήγορση. Ζουν και εργάζονται καλύτερα σε ένα δυναμικό περιβάλλον.

Η στατικότητα τούς αποσυντονίζει – γι’ αυτό και επιλέγουν να γεμίζουν τον χώρο με ήχους που τους κινητοποιούν. Δεν πρόκειται για έλλειψη συγκέντρωσης, αλλά για μια εσωτερική ανάγκη για νοητική διέγερση.

3. Χρησιμοποιούν τον ήχο ως μηχανισμό αντιμετώπισης

Όπως ο ήχος της βροχής ή το τρένο που περνάει, η τηλεόραση στο background παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας και «κανονικότητας». Δεν είναι πάντα απόδραση από την πραγματικότητα, πολλές φορές είναι τρόπος αποδοχής της. Μπορεί να βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς ή στη ρύθμιση συναισθημάτων.

4. Όσοι αφήνουν την τηλεόραση να παίζει στο backround ίσως είναι εξωστρεφείς

Η ψυχολογία έχει παρατηρήσει σύνδεση ανάμεσα στην εξωστρέφεια και την ανάγκη για ηχητικά ερεθίσματα. Ο εξωστρεφής αισθάνεται πιο «ζωντανός» όταν υπάρχει ήχος, έστω κι αν είναι απλά η φλυαρία μιας τηλεοπτικής εκπομπής. Δεν είναι απόδειξη τεμπελιάς, αλλά είναι δείγμα ενός εγκεφάλου που λειτουργεί καλύτερα με εξωτερικά ερεθίσματα.

5. Έχουν αναπτύξει ανοσία στους περισπασμούς

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να εργάζονται ασταμάτητα, ακόμη και με την τηλεόραση στο τέρμα. Δεν αγνοούν τον θόρυβο, απλώς έχουν μάθει να τον «φιλτράρουν». Έχουν εξασκηθεί ώστε ο ήχος να λειτουργεί σαν λευκός θόρυβος, και όχι ως εμπόδιο.

Exit mobile version