ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 τροφές για να μπουστάρεις το ανοσοποιητικό σου τον χειμώνα

Pexels

Αν ψάχνεις φυσικούς τρόπους για να αποτρέψεις κρυολογήματα, ιώσεις και άλλες λοιμώξεις, που έχουν την «τιμητική» τους το χειμώνα, το πρώτο σου βήμα θα πρέπει να είναι μια επίσκεψη στο παντοπωλείο της γειτονιάς σου.

Η καθημερινή μας διατροφή, παίζει καθοριστικό ρόλο, τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία. Ορισμένες μάλιστα τροφές φημίζονται για την ικανότητά τους να μπουστάρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας. Ποιες είναι, λοιπόν, οι τροφές που θα πρέπει να εντάξεις στη χειμερινή σου διατροφή για δυνατό ανοσοποιητικό;

9 τροφές για να μπουστάρεις το ανοσοποιητικό σου τον χειμώνα Pexels

1. Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C λειτουργεί σαν φυσική ασπίδα για το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει καθώς αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι βασικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Σχεδόν όλα τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Με μια τέτοια ποικιλία για να διαλέξεις, είναι εύκολο να προσθέσεις μια δόση βιταμίνης C σε οποιοδήποτε γεύμα σου.

Τα πιο δημοφιλή εσπεριδοειδή είναι:

  • πορτοκάλια
  • μανταρίνια
  • γκρέιπφρουτ
  • λεμόνια
  • lime

2. Κόκκινες πιπεριές

Αν πιστεύεις ότι τα εσπεριδοειδή έχουν την περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό, γελιέσαι. Οι κόκκινες πιπεριές στην πραγματικότητα, περιέχουν σχεδόν 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή βήτα καροτίνης.

Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βιταμίνη C μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιές δέρμα. Η βήτα καροτίνη, την οποία το σώμα, μετατρέπει σε βιταμίνη Α, βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών και του δέρματoς.

3. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα. Γεμάτο με βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και φυτικές ίνες και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά που μπορείς να προσθέσεις στο πιάτο σου τον χειμώνα. Το κλειδί για να διατηρηθούν όλα τα θρεπτικά του συστατικά, είναι να το μαγειρέψεις όσο το δυνατόν λιγότερο. Έρευνα έχει δείξει ότι το μαγείρεμα στον ατμό, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις περισσότερα θρεπτικά συστατικά στο φαγητό σου.

4. Σκόρδο

Το σκόρδο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κουζίνα. Προσθέτει γεύση στο φαγητό και είναι απαραίτητο συστατικό και για την υγεία. Το σκόρδο ενισχύει φυσικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, μέσα από μια μεγάλη συγκέντρωση ενώσεων, όπως η αλλισίνη.

5. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα άλλο συστατικό στο οποίο πολλοί στρέφονται τον χειμώνα, για να αποτρέψουν κρυολογήματα και ιώσεις. Το τζίντζερ, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, καταπολεμώντας τον πονόλαιμο και φλεγμονώδεις ασθένειες. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει με στομαχικές διαταραχές να μειώσει τον χρόνιο πόνο και μπορεί ακόμη και να μειώσει την χοληστερόλη.

6. Σπανάκι

Το σπανάκι μπαίνει σε αυτή τη λίστα, όχι μόνο επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Είναι επίσης γεμάτο με αντιοξειδωτικά και βήτα καροτίνη, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την ικανότητα καταπολέμησης των λοιμώξεων του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όπως και το μπρόκολο, το σπανάκι είναι πιο υγιεινό όταν μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο, ώστε να διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά.

7. Γιαούρτι

Το γιαούρτι μπορεί να ενισχύσει ανοσοποιητικό σύστημα σύστημα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών, όσο λίγες τροφές. Το γιαούρτι μπορεί επίσης να είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και πιστεύεται ότι ενισχύει τη φυσική άμυνα του σώματός μας ενάντια στις ασθένειες. Προτίμησε απλά γιαούρτια και όχι αυτά που είναι αρωματισμένα και γεμάτα ζάχαρη. Αν θέλεις να προσθέσεις γλύκα στο γιαούρτι σου, προτίμησε υγιεινά φρούτα και λίγο μέλι.

8. Αμύγδαλα

Όταν πρόκειται για την πρόληψη και την καταπολέμηση του κρυολογήματος, η βιταμίνη Ε τείνει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη βιταμίνη C. Ωστόσο, αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απαιτεί την παρουσία λίπους για να απορροφηθεί σωστά. Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, είναι γεμάτοι με τη βιταμίνη και διαθέτουν επίσης υγιεινά λιπαρά.

 

9. Πουλερικά

Δεν είναι τυχαίο που όταν είσαι άρρωστη, η κοτόσουπα έρχεται στην κορυφή του μενού. Η σούπα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Τα πουλερικά, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β-6. Η βιταμίνη Β-6 παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές από τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό νέων και υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.