ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 τροφές που μπορείς να φας αφού λήξουν

Unsplash

Το πιθανότερο είναι ότι σκέφτηκες «Χριστέ μου τι αηδία» όταν διάβασες τον τίτλο. Ειδικά αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που αδειάζει το ψυγείο από τα τρόφιμα πριν καν λήξουν, είναι λογικό να προβληματίζεσαι. Εκτός αν ανήκεις στην κατηγορία της φίλης και συναδέλφου Βιβής και τρέφεσαι κυρίως με ληγμένα. Και πάλι, δες τι μπορείς να φας και τι όχι.

Παρ’ όλα αυτά, η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης δεν είναι πάντοτε αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας. Και δυστυχώς αυτό το πρόβλημα έχει οδηγήσει σε μαζικό πέταμα φαγητού, σε όλον τον κόσμο. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 40% του φαγητού που πετιέται στις Η.Π.Α προέρχεται από τα νοικοκυριά. Το 20% αυτών προέρχεται από σύγχυση λόγω της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης.

Εννοείται ότι δεν θέλεις να φας κάτι που έχει λήξει. Το πρόβλημα ξεκινά όταν υπάρχει παρεξήγηση πάνω στο τι είναι εδώδιμο και στο ποιο τρόφιμο έχει απλώς χάσει τη φρεσκάδα του. Άρα υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν, ακόμα και αν (θεωρητικά) έχουν λήξει. Αν σου μυρίζουν άσχημα ή αν βλέπεις τρύπες και άλλες αλλαγές στην εμφάνιση, είναι θέμα κοινής λογικής ότι δεν πρέπει να τα φας.

Τυρί

Αν σκεφτείς τον τρόπο που φτιάχνεται και ωριμάζει, καταλαβαίνεις ότι ανήκει στην κατηγορία των τροφών που δεν χαλάνε πάντα αφού λήξουν. Αν μυρίζει φυσιολογικά, μπορεί να αντέξει το λιγότερο 2 εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης. Κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει με τα μαλακά τυριά, επειδή κρατούν μεγαλύτερες ποσότητες υγρασίας.

Δημητριακά

Όπως και πολλές άλλες τροφές, αν αποθηκευτούν σωστά (σε δροσερό και ξηρό μέρος), τα δημητριακά αντέχουν έως και μήνες μετά τη λήξη τους. «Τα δημητριακά με περισσότερα έλαια και ξηρούς καρπούς χαλάνε πιο εύκολα», ενημερώνει η διαιτολόγος Sharon Palmer.

Ζυμαρικά

Αν και τα ζυμαρικά αντέχουν από ένα έως δύο έτη, μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το χρονικό όριο, εφόσον δεν περιέχουν νερό. Και πάλι, αν αποθηκευτούν σωστά, ίσως φτάσουν τα 3 χρόνια. Αντιθέτως, τα φρέσκα ζυμαρικά έχουν νερό και χαλάνε πιο γρήγορα.

Σοκολάτα

Βάλε τη σοκολάτα σου σε ένα δροσερό μέρος και θα ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης της. Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, πόσο θα αντέξεις χωρίς να την αποτελειώσεις;

Ψωμί

Αν το ψωμί μυρίζει ξινίλα ή κάπως περίεργα, πέταξέ το. Αν ξεραθεί όμως, ξέρεις ότι μπορεί να γίνει εξαιρετικό κρουτόν ή να μπει στο τηγάνι (hello French toast).

Γιαούρτι

Άλλο ένα γαλακτοκομικό προϊόν που δεν χρειάζεται να πεταχτεί αμέσως. Αν το ανοίξεις και το παρατήσεις στο ψυγείο, τότε ναι, θα χαλάσει πιο γρήγορα. Το κλειστό γιαούρτι όμως, αντέχει έως και 2 εβδομάδες περισσότερο. Μυρίζει εντάξει; Έχει αλλάξει χρώμα; Εσύ θα κρίνεις.

Πατατάκια

Όπως κατάλαβες, η σωστή αποθήκευση είναι το κλειδί στα προϊόντα που λήγουν. Μία κλειστή σακούλα με πατατάκια προστατεύεται και αντέχει μέχρι και μήνες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Αλλά κάτι μου λέει ότι δεν θα αντέξεις. Όπως με τη σοκολάτα.