ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 λόγοι για να μην κάνεις δίαιτα, σύμφωνα με μία διατροφολόγο

Unsplash

Αντικειμενικά τώρα, η λέξη «δίαιτα» σου προκαλεί από μόνη της έναν τρόμο. Αλλιώς σου ακούγεται το ότι πρέπει να ξεκινήσεις δίαιτα και αλλιώς νιώθεις με την έννοια της «ισορροπημένης διατροφής».

Οι δίαιτες που εμφανίζονται και αποτελούν hot trends μπορούν να οδηγήσουν σε άμεση απώλεια κιλών, αλλά μήπως δημιουργούν προβλήματα στην ψυχική σου υγεία. Ή στο πώς αντιμετωπίζεις συνολικά την έννοια του φαγητού. Όσο πιο αυστηρή είναι μία δίαιτα, τόσο πιθανότερο είναι να μην υιοθετήσεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Δεν στο λέμε εμείς, αλλά η διατροφολόγος McKel Kooienga. Και σου εξηγεί γιατί η αυστηρή δίαιτα δεν σου κάνει καλό.

Η δίαιτα δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα

Αυτό το ξέρεις ήδη. Ξεκινάς μία δίαιτα που έχει ένα πλάνο 20 ή 30 ή 60 ημερών. Τι γίνεται αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα; Θα είναι κανένας εκεί για να σου πει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να φας; Μπορείς να συνεχίσεις εφόσον δεν υπάρχει κάποιος ειδικός να σε ζυγίζει; Εκτός αυτού, δεν υιοθετείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα μπορείς να ακολουθήσεις και μακροπρόθεσμα. Το θέμα δεν είναι να σκεφτόμαστε μόνο το βάρος, αλλά και το τι λειτουργεί ωφέλιμα στην υγεία μας.

Αυξάνεται ο κίνδυνος διατροφικών διαταραχών

Όταν έχει στο ιστορικό σου αυστηρές δίαιτες ή τεχνικές ρύθμισης βάρους, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση διατροφικών διαταραχών, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών. Ακόμα και αν ο στόχος σου δεν είναι να χάσεις βάρος, αλλά να έχεις καλό επίπεδο υγείας, μπορεί να πετύχεις το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αφαιρείς θερμίδες και αποκλείεις διάφορες διατροφικές ομάδες από τη ζωή σου. Ένα ανάλογο παράδειγμα είναι η νευρική orthorexia. Επιλέγεις τα άκρα στο κομμάτι της διατροφής και της άσκησης, θέλοντας να φτάσεις έναν συγκεκριμένο υγιεινό στόχο. Και παθαίνεις εμμονή με το τι τρως.

Μειωμένη πνευματική διαύγεια

Αν έχεις κάνει δίαιτα, το έχεις ζήσει. Όταν σου απαγορεύεται να φας πράγματα, μπορεί να γίνεις υπερευαίσθητη, να ασχολείσαι υπερβολικά με το φαγητό και να μετράς μία μία τις θερμίδες. Χρησιμοποιείς όρους, όπως: «απαγορεύεται», «δεν πρέπει» και καταλήγεις να μεταφέρεις αυτές τις πεποιθήσεις και στον ίδιο σου τον εαυτό.

Χάνεις τη χαρά της απόλαυσης στη δίαιτα

Εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα, αν θες την άποψή μου. Το φαγητό πρέπει να είναι απόλαυση και να μάς φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους. Αν μετράς κάθε θερμίδα, χάνεις και το νόημα της βασικότερης βιολογικής ανάγκης. Αποκτάς αρνητική σχέση με το φαγητό και αποφεύγεις τις τροφές που ξέρεις ότι θα απολαύσεις. Ναι, είναι σημαντικό να τρώμε ισορροπημένα, αλλά όλα χρειάζονται. Με μέτρο.