ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 φυσικοί τρόποι για να ρίξεις την αρτηριακή πίεση

Unsplash

Η αρτηριακή πίεση είναι ένας βασικός δείκτης της καρδιαγγειακής σου υγείας και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, το στρες και οι κληρονομικές προδιαθέσεις. Όταν η πίεση παραμένει υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα μια κατάσταση γνωστή ως υπέρταση, μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά, τα αγγεία και άλλα ζωτικά όργανα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τη διατηρείς σε φυσιολογικά επίπεδα και να την παρακολουθείς τακτικά. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για να βελτιώσεις την αρτηριακή πίεση σου και να ενισχύσεις την υγεία σου συνολικά. Από το τι βάζεις στο πιάτο σου μέχρι το πώς διαχειρίζεσαι την καθημερινή ένταση, μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Αν ακολουθήσεις σταθερά κάποιες από τις παρακάτω απλές συνήθειες, μπορείς να δεις θετικά αποτελέσματα ακόμα και μέσα σε λίγες μέρες.

Κατανάλωσε φυτικές ίνες

Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην πρόληψη της υπέρτασης. Οι ίνες βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα ακατέργαστα φυτικά τρόφιμα, οπότε η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών όχι μόνο αυξάνει την πρόσληψη ινών, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μείωσε την πρόσληψη νατρίου

Μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο βοηθά στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς μεγάλες ποσότητες νατρίου, που βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν την υπέρταση επηρεάζοντας την κατακράτηση υγρών και το πώς διαστέλλονται οι αρτηρίες. Το νάτριο είναι ένας τύπος ηλεκτρολύτη που ισορροπεί με άλλους ωφέλιμους ηλεκτρολύτες, όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, για να διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα.

Αύξησε την πρόσληψη καλίου

Μια δίαιτα χαμηλή σε κάλιο και υψηλή σε νάτριο συμβάλλει στην υπέρταση, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Το κάλιο —που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα πράσινα λαχανικά, τις μπανάνες, τις γλυκοπατάτες, τα βιολογικά γαλακτοκομικά, τα φασόλια και τα αβοκάντο— είναι το τρίτο πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα και είναι απαραίτητο για να αλληλεπιδράσει με το νάτριο και να εκτελέσει πολλές σημαντικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο αυξάνει φυσικά την αποβολή του νατρίου.

Exit mobile version