FITNESS

3 ασκήσεις που πρέπει να αποφύγεις αν σε πονάει ο αυχένας

iStock

Ο πόνος στον αυχένα είναι μια συχνή ενόχληση που μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η κακή στάση του σώματος, η ένταση στους μυς, ή ακόμα και από τραυματισμούς. Μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας, περιορίζοντας την κίνηση και προκαλώντας δυσφορία.

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να επιδεινωθεί με κάποιες ασκήσεις στο γυμναστήριο. Αν έχεις ενοχλήσεις ή ευαισθησία στην περιοχή αυτή, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιες ασκήσεις μπορεί να επιβαρύνουν τον αυχένα σου και να τις αποφεύγεις, ώστε να προστατεύσεις την υγεία σου και να προλάβεις τραυματισμούς.

3 ασκήσεις που πρέπει να αποφύγεις αν σε πονάει ο αυχένας

3 ασκήσεις που πρέπει να αποφύγεις αν σε πονάει ο αυχένας

1) Άρσεις ώμων με μπάρα (Barbell Shrugs): Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ενοχλήσεις στον αυχένα λόγω της στάσης του σώματος έχουν σφιχτούς τραπεζοειδείς μυς. Η άρση ώμων με μπάρα βοηθά μόνο στην ενεργοποίηση των τραπεζοειδών μυών. Το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι κάνουν την άσκηση με κακή τεχνική.

Αν θέλεις να κάνεις άρσεις ώμων, χρησιμοποίησε ελαφριά αλτήρες και σφίξε τις ωμοπλάτες σου, φέρνοντας τους αλτήρες λίγο πίσω από το σώμα. Στην κορυφή της κίνησης, εστίασε στο να ενεργοποιείς το πάνω μέρος της πλάτης σου. Έτσι θα μειώσεις τον πόνο και θα γυμνάσεις καλύτερα τους τραπεζοειδείς με λιγότερο βάρος.

2) Πιέσεις ώμων στο smith (Smith Machine Shoulder Press): Επειδή η μπάρα κινείται μόνο σε ένα επίπεδο, δεν επιτρέπει ποικιλία στην κίνηση της άρθρωσης του ώμου. Εφόσον η άνω πλάτη είναι ήδη σφιχτή, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερο τραυματισμό.

3) Κοιλιακοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι (Stomach Crunches with Hands Behind Head): Το να βάζεις τα χέρια πίσω από το κεφάλι κατά τους κοιλιακούς πιέζει τη σπονδυλική στήλη, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόπτωσης δίσκου. Επίσης, επιβαρύνει τους ήδη ευαίσθητους μύες. Αντί για αυτό, σταύρωσε τα χέρια στο στήθος και σήκωσε τις ωμοπλάτες από το πάτωμα, ώστε να γυμνάσεις τους κοιλιακούς με πιο ασφαλή τρόπο.

Γενικότερα όταν κάνεις γυμναστική και έχεις ευαισθησία στον αυχένα, απόφυγε τα μεγάλα βάρη, διατήρησε στις ασκήσεις σωστή στάση σώματος, απόφυγε κινήσεις με έντονη περιστροφή στον αυχένα και το πιο σημαντικό, αφιέρωσε χρόνο στο ζέσταμα και τις διατάσεις.

Exit mobile version