ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 απίστευτα fun facts για το φαγητό που σίγουρα δεν ήξερες

iStock

Νομίζεις πως ξέρεις καλά το φαγητό σου; Ξανασκέψου το. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού (16 Οκτωβρίου), συγκεντρώσαμε 10 απίστευτα και «τρελά» facts για αγαπημένες τροφές που θα σε κάνουν να δεις αλλιώς το πιάτο σου.

Από τη σοκολάτα που προστατεύει την καρδιά σου, μέχρι τα φρούτα που κρύβουν απίθανες ιστορίες, το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από γεύση: είναι κουλτούρα, επιστήμη και μαγεία μαζί. Την επόμενη φορά που θα φας κάτι από τα παρακάτω, θυμήσου: ίσως να κρύβει μια μικρή «τρέλα», που αξίζει να μοιραστείς.

1. Η μαύρη σοκολάτα δεν είναι απλώς ένα γλυκό

Η μαύρη σοκολάτα φτιάχνεται από τους καβουρδισμένους σπόρους του κακαόδεντρου και είναι γεμάτη εκπλήξεις. Έρευνες του Harvard δείχνουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να καταπολεμήσει τη φλεγμονή. Μάλιστα, άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κακάο έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπαθειών, καρκίνου και διαβήτη.

Bonus fun fact: Η σοκολάτα με 70% κακάο (ή περισσότερο) περιέχει περισσότερη καφεΐνη ανά γραμμάριο από τον καφέ.

 2. Το όνομα «νεκταρίνι» σημαίνει κυριολεκτικά «γλυκό σαν νέκταρ»

Το ήξερες ότι το όνομα «νεκταρίνι» προέρχεται από τη λέξη νέκταρ; Πιστεύεται ότι τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα προέρχονται από την Κίνα, εδώ και πάνω από 4.000 χρόνια.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C, αντιοξειδωτικά και μεταξύ άλλων βοηθούν στην απώλεια βάρους, στη ρύθμιση της πίεσης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

3. Τα σμέουρα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα… τριαντάφυλλα!

Ναι, καλά διάβασες! Τα σμέουρα, όπως και τα κεράσια, τα δαμάσκηνα και τα μήλα, ανήκουν στην οικογένεια των Ροδοειδών.

Fun facts για το φαγητό που σίγουρα δεν ήξερες

10 απίστευτα fun facts για το φαγητό που σίγουρα δεν ήξερες

4. Τα λαχανάκια Βρυξελλών: το πιο «μισητό» αλλά και πιο θρεπτικό λαχανικό

Πολλοί τα αποφεύγουν, αλλά τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πραγματικά διατροφικός θησαυρός. Είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, χωρίς λίπος ή χοληστερίνη.
Επιπλέον, περιέχουν ουσίες με αντικαρκινική δράση και ισχυρή αντιφλεγμονώδη ιδιότητα. Ίσως ήρθε η ώρα να τους δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία!

5. Τα φιστίκια Αιγίνης είναι «αδελφάκια» με τις ελιές

Τα φιστίκια Αιγίνης στην πραγματικότητα, ανήκουν στην ίδια βοτανολογική οικογένεια με τα κεράσια, τα ροδάκινα και τις ελιές (δρύπη). Ουσιαστικά τρως τον σπόρο ενός φρούτου.

Παρ’ όλα αυτά, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και ω-3 λιπαρών οξέων, που συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης και την προστασία της καρδιάς.

6. Η σαλάτα του Καίσαρα δεν είναι ιταλική

Η αγαπημένη σαλάτα Caesar δημιουργήθηκε το 1927 στην Τιχουάνα, από τον Ιταλό σεφ Caesar Cardini, ο οποίος ήθελε απλώς να αυτοσχεδιάσει για φίλους με ό,τι είχε διαθέσιμο στην κουζίνα του! Το αποτέλεσμα; Μια από τις πιο διάσημες σαλάτες στον κόσμο. Fyi, κάθε Ιούνιο, η Τιχουάνα γιορτάζει το “Caesar Salad Festival” προς τιμήν της εμβληματικής, γαστρονομικής δημιουργίας.

Fun facts για το φαγητό που σίγουρα δεν ήξερες

7. Το αγγούρι έχει περισσότερο νερό από το καρπούζι

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά το αγγούρι αποτελείται κατά 95% από νερό, ενώ το καρπούζι «μόνο» κατά 92%. Αυτό το καθιστά τέλειο για ενυδάτωση, αποτοξίνωση και χαμηλή θερμιδική πρόσληψη.

8. Αν ο κόλιανδρος σου φαίνεται σαν… σαπούνι, φταίνε τα γονίδιά σου!

Περίπου το 15% των ανθρώπων έχουν μια γενετική παραλλαγή (γονίδιο OR6A2) που τους κάνει να αντιλαμβάνονται τις ουσίες του κόλιανδρου (ή κορίανδρος) σαν σαπούνι ή απορρυπαντικό. Οπότε, όχι δεν είσαι παράξενη/ος. Είναι απλώς θέμα DNA.

 9. Το σάντουιτς πήρε το όνομά του από έναν Άγγλο κόμη

Ο Earl of Sandwich, John M.ntagu, λάτρης του τζόγου, δεν ήθελε να αφήσει το τραπέζι του. Έτσι, ζήτησε φαγητό που να μπορεί να φάει χωρίς να λερώσει τα χέρια του  κι έτσι γεννήθηκε το σάντουιτς!

Bonus fact: Ένα σάντουιτς έχει φτάσει μέχρι και…στο διάστημα. Ο αστροναύτης John Young είχε κρύψει ένα σάντουιτς με corned beef στην αποστολή Gemini 3.

10. Τα σύκα δεν είναι πάντα… 100% vegan

Κατά τη φυσική διαδικασία επικονίασης, μία θηλυκή σφήκα εισέρχεται στο σύκο για να αφήσει τα αυγά της και τελικά παγιδεύεται μέσα. Μην ανησυχείς όμως: μέχρι να φτάσει στο τραπέζι σου, ο οργανισμός έχει αποδομηθεί πλήρως από τα ένζυμα του φυτού.

Exit mobile version