ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δωροθέα Μερκούρη, πώς είναι να κατάγεσαι από το πιο ελληνικό μέρος της Ιταλίας και να επιστρέφεις σ’ αυτό με μία κάμερα;

Καλαβρία, μια μικρή στενή χερσόνησος στα νότια της Ιταλίας. Στο Βορρά συνορεύει με την Μπαζιλικάτα και στο νότο με τη Σικελία. Μια «μικρή» Ελλάδα με ελληνόφωνους κατοίκους που θα σε υποδεχτούν εγκάρδια λέγοντας «καλώς ήρτετε». Χωριά γραφικά, πανέμορφες πόλεις στα παράλια και αητοχώρια, κρυμμένα μέσα σε σύννεφα και υψόμετρα. «Καλαβρία, η Καρδιά της Μεγάλης Ελλάδας», ένα ντοκιμαντέρ 5 επεισοδίων που ξεκινάει στις 14 Μαρτίου στο Cosmote History HD και μας ταξιδεύει στο πιο ελληνικό μέρος της Ιταλίας. Τον τόπο από όπου κατάγεται η δική μας Ιταλίδα Diva, Δωροθέα Μερκούρη. Η καλύτερη ξεναγός για ένα ταξίδι σαν κι αυτό.    

Στην σειρά ντοκιμαντέρ «Καλαβρία η καρδιά της Μεγάλης Ελλάδας» σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου θα παρακολουθήσουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Μεγάλη Ελλάδα απο την αρχαιότητα έως σήμερα,εκεί που οι Έλληνες δημιούργησαν πολιτισμό και σπουδαία επιτεύγματα. Οι αποικίες αυτές, ενσαρκώθηκαν σε αυτόνομες και ανεξάρτητες πόλεις. Άρχισαν να ιδρύονται στα χρόνια του Τρωικού πολέμου, ήκμασαν στην εποχή της κλασικής εποχής, αναγεννήθηκαν στο Βυζάντιο και σήμερα ζουν με το πολύτιμο φορτίο των μνημείων και της ιστορικής κληρονομιάς.

Αλήθεια, Δωροθέα Μερκούρη, πώς είναι να κατάγεσαι από το πιο ελληνικό μέρος της Ιταλίας και να επιστρέφεις σ’ αυτό για ένα ντοκιμαντέρ;

Η Καλαβρία α λα Δωροθέα Μερκούρη

«Γεννήθηκα στο Τορίνο. Μεγάλωσα στην Καλαβρία. Είναι ο πατέρας μου από ‘κει, έχουμε οικογένεια, συγγενείς. Εκεί πέρασα τα παιδικά μου χρόνια, συγκεκριμένα μέχρι τα 13 μου, οπότε και ήρθαμε στην Ελλάδα. Στην Καλαβρία είναι οι ρίζες μου. Πηγαίνω το καλοκαίρι για διακοπές, όταν παντρεύεται κάποιος συγγενής μου, το Πάσχα, με κάθε ευκαιρία. Από την Καλαβρία θυμάμαι τα πάντα. Έχω πολλά ενθύμια από τότε που ήμουν μικρή. Η μαμά μου είναι Ελληνίδα, ερχόμασταν τον Αύγουστο στην Ελλάδα, φαντάσου πως δεν μίλαγα καν ελληνικά».

«Πόσο μοιάζουμε με τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας; Εχουμε πολλές ομοιότητες ως προς το ταμπεραμέντο. Μην σου πω ότι οι Έλληνες το έχουμε χάσει κιόλας. Εκεί το κρατάνε ακόμα ζωντανό, παρά τις δυσκολίες».

«Η Καλάβρια δεν ήταν ένα εύκολο μέρος να ζήσεις λόγω της μαφίας, αλλά ο κόσμος δεν φοβάται πια. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ, έχει τουρισμό από διάφορα μέρη του κόσμου. Διαθέτει υπέροχες παραλίες. Αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να γίνουμε Σικελία».

Η Καλαβρία από ψηλά

Θυμάμαι τα μεγάλα οικογενειακά τραπέζια, τα αστεία, τα τραγούδια. Όλο και κάποιος θα ‘χε φέρει την κιθάρα του για να τραγουδήσουμε μετά το φαγητό. Έχουμε μεγάλη παράδοση σ’ αυτό, θα φάμε, θα γελάσουμε, θα παίξουμε και λίγη μουσική. Είναι κινηματογραφική η εικόνα.

«Η Ιταλία είναι ακριβώς όπως την έχουμε στο μυαλό μας. Παραμένει παραδοσιακή. Κάνουμε ακόμα καραόκε μετά το τραπέζι. Και να τσακωθούμε με τους συγγενείς, θα διακόψουμε για να πάμε να τραγουδήσουμε. Το φαγητό το λατρεύουμε. Εμείς στα Νότια φτιάχνουμε ό,τι μακαρόνι υπάρχει με θαλασσινά. Αγαπημένο πιάτο; Pasta alle Vongole».

Καλαβρία, εκεί που «χτυπάει» η καρδιά της Μεγάλης Ελλάδας

«Πώς προέκυψε το ντοκιμαντέρ “Καλάβρια, η Καρδιά της Μεγάλης Ελλάδας”; Ήθελα καιρό να κάνω κάτι για την Ιταλία. Μιλώντας με τον σκηνοθέτη Πάνο Αγγελόπουλο για μια θεατρική δουλειά, τού είπα ότι κατάγομαι από την Καλαβρία και αποκάλυψε πως ήταν το όνειρό του ένα οδοιπορικό στη Μεγάλη Ελλάδα, στα ελληνόφωνα χωριά. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε.

«Πήγαμε 2 φορές και μείναμε περίπου έναν μήνα. Στα ελληνόφωνα ορεινά χωριά του Ασπρομόντε δεν είχα πάει ποτέ. Εκεί μιλούν τα Γκραικάνικα, γλώσσα ελληνική, όχι λατινική. Ήταν ένα ταξίδι σ’ αυτό το αυθεντικό που είμαστε κι εμείς αλλά και που έχουμε ξεχάσει. Για μένα ήταν πολύ συγκινητική εμπειρία για ήταν ένα ταξίδι που αγαπούσε ο πατέρας μου και είχε κάνει με πολύ κόσμο από την Ελλάδα. Ήταν λοιπόν σα να μ’ έστελνε εκείνος. Ναι, το «Μερκούρη» είναι ιταλικό».

«Στα ορεινά χωριά του Ασπρομόντε και στη νότια πλευρά της Καλαβρίας κοντά στο Ρήγιο μιλάνε Ελληνικά και Γκραικάνικα. Συναντήσαμε ανθρώπους που αγαπάνε τόσο πολύ την Ελλάδα που έλαμπε το πρόσωπό τους όταν καταλαβαίνανε ότι είμαστε Ελληνες».

«Ο Δήμαρχος του Κροτόνε μας είπε ότι όλη η πόλη είναι ελληνική. Στην πρωτεύουσα της Καλαβρίας, το Ρέτζιο, στην εκκλησία υπάρχει χαραγμένη μια φράση στα Ελληνικά “Περιελθόντες Κατηντήσαμεν εις Ρήγιον”. Στο ορεινό χωριό στην Μπόβα, την ακρόπολη των Γκραικάνων ο Δήμαρχος μας μίλησε Ελληνικά και Γκραικάνικα. Ακούσαμε την συγκινητική φράση “Είμαστε Έλληνες της Καλαβρίας αλλά δεμένοι με την Ελλάδα.” Μιλήσαμε με ανθρώπους που ξέρουν ότι το DNA τους είναι ελληνικό. Ηταν ένα υπέροχο ταξίδι και για μένα, γιατί για πρώτη φόρα βίωσα τον τόπο καταγωγής μου με αυτόν τον τρόπο».

Στα ορεινά χωριά της Καλαβρίας μιλούν ακόμα ελληνικά.

«Η συνεργασία μου με τον Πάνο Αγγελόπουλο για τη σειρά ντοκιμαντέρ ήταν μία πρόσκληση και πρόκληση για μένα. Ακολουθώντας τις σκηνοθετικές οδηγίες του παρουσιάζω με έναν ιδιαίτερο τρόπο τους αρχαιολογικούς χώρους, συναντώ και συνομιλώ με Ιταλούς με ελληνική καταγωγή, Γκραικάνους, Ιταλούς που αγαπούν την Ελλάδα, επισκέπτομαι βυζαντικές εκκλησίες, φτιαχνω σπιτικά μακαρόνια,χορεύω ταραντέλα και δείχνω τις φυσικές ομορφιές της Καλαβρίας. Είμαι σίγουρη ότι θα ταξιδέψετε μέσα από την σειρά και θα ζήσετε μία μοναδική κινηματογραφική ιστορική πολιτιστική εμπειρία».