FASHION NEWS

Τέλος στην αληθινή γούνα για τον οίκο Moncler. Τα luxury brands που είναι fur-free

Moncler Fall 2019 Imaxtree

Ο χώρος της μόδας έχει συμβάλει σε διάφορα “bad habits” που επηρεάζουν τον πλανήτη μας. «Κακές συνήθειες» που τώρα προσπαθεί να αποβάλλει μέσα από πρωτοβουλίες οι οποίες φροντίζουν για ένα καλύτερο τοπίο της μόδας. Εκτός από τα «πράσινα» πλάνα στα οποία δεσμεύονται διάφοροι οίκοι, υπάρχουν και αυτά που αφορούν την αληθινή γούνα και την χρήση της στις συλλογές τους. Ο οίκος Moncler είναι το πιο πρόσφατο luxury brand που δεσμεύεται σε αυτό. Σταδιακά, λοιπόν, το brand θα σταματήσει την χρήση αληθινής γούνας, μέχρι το έτος 2024.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τον περιβαλλοντικό του αντίκτυπο, ο οίκος Moncler θα σταματήσει να χρησιμοποιεί αληθινή γούνα στις συλλογές του, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Η καλλιέργεια γούνας είναι, χωρίς αμφιβολία, μια βάρβαρη πρακτική στην οποία πολλά brands βασίζονται ακόμα, και που οργανισμοί όπως o PETA, προσπαθούν να σταματήσουν μέσω των ενεργειών τους. Αυτό έχει οδηγήσει στην χρήση εναλλακτικών υλικών γούνας, προσφέροντας έτσι ενδιαφέρουσες και luxurious επιλογές στο καταναλωτικό κοινό. Εκεί στοχεύει και ο οίκος Moncler.

Η πρωτοβουλία του οίκου Moncler, όσον αφορά την αληθινή γούνα στις συλλογές του

Το γνωστό πολυτελές brand ρούχων, που ειδικεύεται στα outerwear, αν και χρησιμοποιεί ήδη υποκατάστατα γούνας σε κάποιες από τις δημιουργίες του, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει εντελώς την χρήση της. Στόχος είναι η Fall/Winter 2023 συλλογή (που θα παρουσιάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες), να περιλαμβάνει υποπροϊόντα που προσφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα με την αληθινή γούνα. Μέχρι το 2024, λοιπόν, που οι κολεξιόν του οίκου θα φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων, θα είναι η τελευταία φορά που θα δούμε τη χρήση αληθινής γούνας στα ρούχα του.

Τα brands που δεσμεύονται σε μια fur-free φιλοσοφία

Το Moncler δεν είναι το μόνο πολυτελές brand που ακολουθεί αυτή την φιλοσοφία, όσον αφορά την αληθινή γούνα. Την αρχή έκανε ο όμιλος Kering, που φιλοξενεί οίκους όπως τον Gucci, που το 2017, ανακοίνωσε ότι θα είναι fur-free. Ακολούθησαν οίκοι όπως ο Balenciaga, Bottega Veneta κ.α., χρησιμοποιώντας εναλλακτικές μεθόδους για τα γούνινα προϊόντα τους. Φυσικά, αυτό δεν οφείλεται απαραίτητα στην ευαισθητοποίηση των οίκων προς τα ζώα. Πριν ο χώρος της μόδας πει «ναι» στη faux γούνα, αρκετοί οργανισμοί και ακτιβιστές πάλεψαν γι’ αυτή την σημαντική αλλαγή. Σε αυτό, έχει βοηθήσει (θετικά αυτή τη φορά) και η λεγόμενη “cancel culture” στα social media, η οποία κάνει “call out” τα brands για τέτοια ζητήματα. Αυτό οδήγησε στην στροφή των οίκων μόδας σε πιο sustainable μεθόδους, μια θετική εξέλιξη για την βιομηχανία της μόδας. Κάπως έτσι, σημαντικοί οίκοι μόδας θέτουν το σωστό παράδειγμα και περνούν το σωστό μήνυμα.

Παρακάτω, μερικά brands που δεν χρησιμοποιούν γούνα στις συλλογές τους.

Prada

To Prada Group το 2019 ανακοίνωσε ότι όλα τα brands του (Prada, Miu Miu, Church’s, Car Shoe) δεν θα χρησιμοποιούν αληθινή γούνα. Μια υπόσχεση που ξεκίνησε άμεσα, από την Spring/Summer 2020 συλλογή.

Coach

Το 2018, το Coach ανακοίνωσε ότι θα είναι fur-free μέχρι το 2019. Αυτό αφορούσε όλα τα είδη αληθινής γούνας, όπως αλεπού, κουνέλι και τη βιζόν. Αυτό βέβαια, δεν αφορά όλα τα γούνινα προϊόντα του, μιας και ακόμα χρησιμοποιεί ανγκορά και μοχέρ.

Gucci

Ο οίκος Gucci έθεσε το σωστό παράδειγμα το 2017, όπου απαγόρευσε την χρήση αληθινής γούνας. Αυτό παρότρυνε και τα άλλα brands του οίκου Kering να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Ralph Lauren

Το αμερικανικό label Ralph Lauren ήταν από τα πρώτα brands που ξεκίνησαν αυτή την σημαντική «τάση». Το 2006 ανακοίνωσε ότι το Polo Ralph Lauren brand θα σταματήσει την χρήση αληθινής γούνας απ’ όλα τα προϊόντα του (ακόμα και από τις συλλογές οικιακών ειδών). Από το 2015, ακολούθησε την ίδια φιλοσοφία και για το main label του, Ralph Lauren, σταματώντας να χρησιμοποιεί γούνα σε ρούχα και αξεσουάρ.

Burberry

Στην πρώτη συλλογή του Riccardo Tisci, στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Burberry το 2018, ο βρετανικός οίκος δεσμεύτηκε να αρχίσει να μειώνει την χρήση γούνας στις συλλογές του.

Stella McCartney

Η βασίλισσα του sustainability δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα. Η Stella McCartney έχει να χρησιμοποιήσει τελείως αληθινή γούνα στις συλλογές της από το 2001. Μάλιστα, έχει δηλώσει ότι έχει επενδύσει στο να βρει εναλλακτικές μέσα από φυσικά ή βιώσιμα υλικά με σκοπό να δημιουργήσει το τέλειο, sustainable υποκατάστατο γούνας.

Chanel

Το 2018, επί Karl Lagerfeld, ο γαλλικός οίκος Chanel αποκάλυψε ότι θα απαγορεύσει την χρήση ζωικής γούνας και όλων των εξωτικών δερμάτων, όπως του κροκόδειλου ή του φιδιού.