ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Όταν η μόδα «γεννάει» αυτοπεποίθηση: Το σώμα επανέρχεται. Τι γίνεται με το στιλ;

Ιnstagram.com/monikh/

Αν και δεν έχω βιώσει ποτέ τη μητρότητα, υπάρχει ένα κοινό βίωμα: Το σώμα όλων των ανθρώπων αλλάζει αναπόφευκτα σε κάποια φάση της ζωής τους και όταν αυτό δεν αποτελεί προσωπική επιλογή, μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας. Η μόδα είναι βιώματα, είναι προσωπική υπόθεση, επιδρά σ’ εμάς (θετικά ή αρνητικά), αντανακλά πολλά. Συνεπώς το στιλ μιας γυναίκας που μόλις βίωσε τη μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή της αλλά και το σώμα της είναι πολύ πιθανό να αλλάξει.

Η ψυχολογία της λεχώνας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νέα εκδοχή της ζωής της. Ως νέα μητέρα έχει βαθιά ανάγκη να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της, μέσα στην καινούργια συνθήκη. Σε αυτή τη φάση, η μόδα και το στιλ μπορεί να λειτουργεί επιφανειακά και πρακτικά, αλλά, όσο περνάει ο καιρός, μπορεί να έχει ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο, αποτελώντας το μέσο  επανασύνδεσης με τον εαυτό της. Την ταυτότητά της. 

Η μόδα είναι προσωπική υπόθεση και αυτό αφορά απόλυτα και το στιλ της λεχώνας. Ο τρόπος που επιλέγει να ντυθεί μια γυναίκα που είχε εξαιρετική σχέση με τη μόδα πριν την εγκυμοσύνη ή τα ρούχα που επιλέγει να φορέσει μια νέα μητέρα μικρότερης ηλικίας, όλα συνδέονται με την ψυχοσύνθεσή της και φυσικά τις στιλιστικές της αναφορές. Αν και κάθε γυναίκα βιώνει τη μητρότητα διαφορετικά (σίγουρα δεν είναι για όλες μια ευχάριστη εμπειρία, όπως παρουσιάζεται συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), μιλώντας με μαμάδες που έχουν βιώσει αυτή την εμπειρία, καταλαβαίνω ότι ακόμα κι αν υπάρχουν στιλιστικές διαφορές μεταξύ τους, ένα πράγμα παραμένει κοινό: η αίσθηση της αυτοφροντίδας μέσω του στιλ τους.

Το στιλ της λεχώνας: Μια ενδυναμωτική πράξη αυτοφροντίδας

Η περίοδος της λοχείας αποτελεί μια βαθιά μεταβατική φάση στη ζωή μιας μητέρας. Είναι μια περίοδος φορτισμένη συναισθηματικά απ’ όλες τις απόψεις. Εκτός από τις νέες ευθύνες που ακολουθείται να υπηρετήσει, οι αλλαγές στην κοινωνική ζωή αλλά και το σώμα της επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο που ντύνεται.

Μέσα από όλα τα σημάδια από τυχόν τομές στην κοιλιά, τις ραγάδες και όλα τα κιλά που μπορεί να μην έχασε δια μαγείας μέσα σε 2 μέρες μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες βρίσκουν «στοργή» στη μόδα για να επανασυστηθούν. «Άκουγα ξανά και ξανά ότι “με το που βγεις από το μαιευτήριο θα είσαι -6 κιλά τουλάχιστον”. Δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο σε μένα», λέει η Μαριλένα που το σώμα της άλλαξε αρκετά μετά τη γέννα. Το κεφάλαιο «σώμα» είναι ένα τεράστιο για τις γυναίκες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους (από τη στιγμή που η κοινωνία έχει εξωπραγματικές απαιτήσεις για το πώς «πρέπει» να δείχνει), αλλά οι σωματικές αλλαγές που φέρνει μια γέννα, είναι διαφορετική πίστα.

«Οι ανασφάλειες στο σώμα μου, ήρθαν μετά τη γέννα», παραδέχονται η Γιάννα και η Μαρία, δυο γυναίκες που το στιλ τους είχε σημαντικό ρόλο στη ζωή τους μέχρι και πριν την εγκυμοσύνη. Η Μαριλένα κανονικοποιεί κάθε αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα μιας λεχώνας.

«Από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μέχρι και ένα 6μηνο αφότου γέννησα το σώμα μου άλλαξε πολύ. Ό,τι πιο φυσιολογικό δηλαδή, τα παιδιά κάπως πρέπει να βγουν από τα σώματά μας, οπότε προσαρμόζονται ανάλογα.»

«Μου άρεσε πάντα να ντύνομαι με αθλητικά ρούχα, οπότε 8 μήνες μετά τη γέννηση της κόρης μου, συνεχίζω να ντύνομαι έτσι. Θέλω άνεση πάνω απ’ όλα», δηλώνει η Γιάννα. «Δεν έχω σκεφτεί πώς θα ντύνομαι όταν θα αποκτήσω ξανά κοινωνική ζωή, αλλά με λίγη βοήθεια, θα ήθελα να το εξερευνήσω».

Το στιλ μπορεί αρχικά να έχει δευτερόντα ρόλο στη ζωή μιας νέας μητέρας, όμως στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ένας τρόπος επανασύνδεσης με την προσωπική ταυτότητα. Για πολλές λεχώνες, η επιλογή άνετων αλλά προσεγμένων ρούχων μπορεί να μην φαίνεται ότι είναι η πιο fashion forward επιλογή, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πράξη αυτοφροντίδας.

Για τη Νεφέλη η μόδα είχε σημαντικό ρόλο στη ζωή της πριν γίνει μητέρα. Αφού γέννησε, επανεξέτασε το στιλ της:

«Το είδα όλο σαν μια νέα φάση ζωής και καλώς ή κακώς υπήρξαν και ρούχα μου που αποχαιρέτησα. Αποδεχόμενη αυτή τη νέα πραγματικότητα, η ανασφάλεια που ένιωθα σταδιακά υποχώρησε.»

Αυτό την βοήθησε στο να ενσωματώσει τον παράγοντα «μητρότητα» στο προσωπική στιλιστική διαδρομή της. Από την άλλη, η Μαρία, 3 παιδιά μετά, ακόμα προσπαθεί να βρει τα στιλιστικά της πατήματα. «Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω το νέο σώμα μου και το στιλ μου». Προηγουμένως, η Μαρία αντιμετώπιζε τη μόδα με τόλμη. «Φορούσα τα πάντα! Σούπερ χαμηλοκάβαλα παντελόνια, εφαρμοστά φορέματα με ντεκολτέ και σχεδόν πάντα τακούνια!»

Τώρα, όπως και οι περισσότερες λεχώνες, στοχεύει στην άνεση. «Άνεση και μόνο. Να μπορώ να χωράω!». Αυτό είναι ένα κοινό για όλες τις νέες μητέρες και τους πρώτους μήνες της μητρότητας, αλλά, όπως σου είπα, αυτό είναι σημάδι self-care σε μια τόσο διαφορετική περίοδο στη ζωή τους. Είναι σημαντικό να μην το ξεχνάμε αυτό, ειδικά στην περίοδο της ψηφιακής εικόνας και ζωής μέσω της οποίας επιλέγουν να «ζουν» πολλοί/ές στα social media. 

Ας απενοχοποιήσουμε τα φαρδιά ρούχα που φοράνε οι μητέρες, νέες αλλά και πιο έμπειρες γιατί τους βολεύουν και ας τα δούμε σαν μια πράξη αυτοφροντίδας και ανάγκης. «Λόγω δουλειάς, αλλά και από προσωπικό ενδιαφέρον, αγαπώ τη μόδα και πάντα με συναρπάζει. Είμαι λουσού, αυτό δεν θα αλλάζει ποτέ», δηλώνει η Μαριλένα που λίγο καιρό μετά τη γέννα, άρχισε να ξαναβρίσκει τον εαυτό της, μέσω του στιλ της. «Τώρα που έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από τη γέννηση της μικρής, έχω ακόμα περισσότερη διάθεση για ωραίο ντύσιμο», αναφέρει η Νεφέλη που με αφορμή τη μητρότητα, έχει ανακαλύψει νέες πτυχές του στιλ της.

Στο δικό μου μυαλό, με τον τρόπο αυτό, η μόδα προσεγγίζεται ως ένα μέσο ενδυνάμωσης και όχι ως κάτι που πρέπει να αποφεύγεται. Το σώμα της γυναίκας, μετά από γέννα ή χωρίς γέννα, αλλάζει. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα, αλλά να της δίνει δύναμη. Το στιλ της, κατά την περίοδο της λοχείας, είναι σημαντικό να την ενδυναμώνει, είτε είναι μέσα από άνετα και φαρδιά ρούχα, είτε μέσα από ρούχα που αναδεικνύουν το αλλαγμένο της σώμα. Δεν χρειάζεται να επιστρέψει στο παλιό της σώμα για να ντυθεί ωραία. Μπορεί να το κάνει τώρα. Μπορεί επίσης να μην κάνει και τίποτα. Αρκεί να νιώθει όχι μόνο μαμά, αλλά πάντα ο εαυτός της.

Exit mobile version