ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου: Σε αυτά τα 3 ανοιξιάτικα shows θα βρεις τι να φορέσεις τώρα το φθινόπωρο

Roksanda Spring 2026 Launchmetrics Spotlght

Αυτοέκφραση και δημιουργικότητα. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που βρίσκουμε πάντα στα fashion shows στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου και που συνεχίζουν να κάνουν την αγγλική μόδα, τόσο exciting.

Αυτή η χωρίς όρια αντιμετώπιση των Άγγλων/ίδων σχεδιαστών/στριών στη μόδα, που μεταφράζεται τόσο στο ένδυμα όσο και στον τρόπο παρουσίασης των shows, στη συμπερίληψη (αποτελεί μεγάλο κομμάτι στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου), αλλά και στην ανάδειξη νέων ταλέντων, κάνουν την διοργάνωση να αξίζει πραγματικά όλη μας την προσοχή. Τώρα, με την Laura Weir στον ρόλο της νέας CEO του British Fashion Council (του οργανισμού που διοργανώνει την Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου), βλέπουμε έναν αέρα ανανέωσης όχι μόνο στη διοργάνωση αλλά και στα Spring 2026 shows των αγγλικών brands. Συλλογές που ισορροπούν άψογα ανάμεσα στη δημιουργικότητα και την εμπορικότητα, παρουσιάζοντάς μας ρούχα που μπορούν να φορεθούν όχι μόνο την άνοιξη αλλά και όλες τις εποχές του χρόνου, όπως τώρα το φθινόπωρο.

«Η μόδα δεν είναι μόνο τα ντεφιλέ και τα ρούχα. Η μόδα μάς δίνει μια γεύση του επόμενου κεφαλαίου της κοινωνίας και ήρθε η ώρα να γράψουμε μια νέα ιστορία μαζί», δηλώνει η Weir και μας υποδέχεται στη νέα εποχή της μόδας του Λονδίνου.

Όλα για το fit στο show του Aaron Esh

Σε συνεργασία με την Katy England (το δεξί χέρι του Alexander McQueen) που βοηθάει στο styling, και την εκπαίδευσή του στη Savile Row (όπου είχε εργαστεί και ο αείμνηστος σχεδιαστής) ο Aaron Esh δεν θα μπορούσε να αποφύγει τις συγκρίσεις με τον Lee (McQueen).

Αν και, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσε να αναλάβει τα καλλιτεχνικά ηνία του οίκου McQueen, τα καταφέρνει μια χαρά και ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ομώνυμου brand του. Μέσα από τη neo-romantic αισθητική του, το άψογο tailoring αλλά και τη φρέσκια αντιμετώπιση που έχει απέναντι στην πολυτελή μόδα, ο Esh καταφέρνει να ξεχωρίσει.

Για τη Spring 2026 συλλογή του, όπου στο front row βρέθηκαν όλα τα hip nepo babies σημαντικών ανθρώπων της μόδας (από την κόρη της σχεδιάστριας Phoebe Philo, μέχρι και τον γιο του φωτογράφου David Sim), ο σχεδιαστής έχει φτιάξει ξεκάθαρα cool ρούχα. Ρούχα που όμως συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορούν να φορέσουν.

Τα ρούχα του είναι για τη νεολαία– κατά κύριο λόγο. Skinny δερμάτινα παντελόνια που φορέθηκαν με μεταξωτά φορέματα με ασύμμετρα κοψίματα, αθλητικά jackets που συνόδευσαν στενές φούστες με ακανόνιστα τελειώματα και αβίαστα sexy φορέματα που συνδυάστηκαν με baseball hats, μάς δείχνουν τι θα φοράνε την επόμενη σεζόν όλα τα It British girls και boys.

Η αφοσίωση του Esh στην άψογη εφαρμογή και το tailoring που προέρχεται από την εκπαίδευσή του στη Savile Row, παρουσιάστηκε στη συλλογή μέσα από τα εκπληκτικά κοστούμια και τα πανωφόρια, όπως το breathtaking γκρι παλτό που συνόδευσε με «φτερά» που έφτιαξε από 30 διαφορετικά είδη σιφόν. Ο Aaron Esh θέλει να φτιάχνει ρούχα που ο κόσμος μπορεί όντως να φορέσει, και αυτή η συλλογή το επιβεβαιώνει.

Ένα show- ωδή στα underdogs στο show Chopova Lowena

Οι άνθρωποι που φοράνε ρούχα των Chopova Lowena, δεν είναι άνθρωποι της νόρμας. Έχουν έντονη προσωπικότητα και δεν φοβούνται να «αγκαλιάσουν» το weird ή να εκφράσουν τη διαφορετικότητά τους μέσω του ντυσίματός τους. Οι σχεδιάστριες Laura Lowena και Emma Chopova από τη Βουλγαρία, που έχουν ήδη αγαπηθεί από fashionistas απ’ όλο τον κόσμο με την χαρακτηριστική πλισέ φούστα- κιλτ τους (όπως και η δική μας Μαρίνα Σάττι), συνεχίζουν να κυριαρχούν στη μόδα όπως έδειξαν με τη Spring 2026 συλλογή τους στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου. Οι σχεδιάστριες μετατρέπουν τα “weird girls”, τους outsiders του προαυλίου, στα δημοφιλή κορίτσια (όπως είναι π.χ. οι μαζορέτες των ποδοσφαιρικών ομάδων στα αμερικάνικα σχολεία).

Με μια παιδικότητα και την χαρακτηριστική over-the-top αισθητική τους, που δεν φοβάται να αντισταθεί στην εμμονή με την «ήσυχη πολυτέλεια» που χαρακτηρίζει τη μόδα τελευταία, το show Chopova Lowena είχε ενέργεια, αδιαπραγμάτευτη δημιουργικότητα και αναφορές στα σχολικά χρόνια.

Με στοιχεία από τις παραδοσιακές ενδυμασίες των Σαρακατσάνων (Karakachani στα βουλγάρικα) και goth αισθητική, τα ρούχα ήταν εκκεντρικά και τρομερά μοναδικά. Tiered φορέματα που κρατιόντουσαν από παραμάνες (signature στοιχείο του brand), συνδυάστηκαν με φούξια ριγέ κολάν με βολάν και glitter.

Folklore πουλόβερ απέκτησαν μια παιδικότητα, με διακοσμητικά στοιχεία όπως ροζ αστεράκια, αθλητικά jerseys συνδυάστηκαν με ρομαντικές ροζ φούστες και “Emo” μπλούζες με τυπώματα φορέθηκαν με mini φούστες με βολάν και κολάν.

Τα κλασικά μοτίβα και τα graphic prints φορέθηκαν μαζί, δημιουργώντας ένα «στιλιστικό κομφούζιο» που όμως έβγαζε νόημα και το over-accessorizing με τις φολκλόρ ζώνες, τα «παιδικά» κρεμαστά κολιέ, τα ψυχεδελικά κολάν και τα καλσόν με glitter και pom- pom και φυσικά, το αναπολογητικό layering, έκαναν τη συλλογή «ζωντανή», ολοκληρωμένη και ενήλικη- ακόμα κι αν το concept ήταν τα κορίτσια στην εφηβεία. Από τις καλύτερες συλλογές του Chopova Lewona, γι’ αυτούς/ές που δεν φοβούνται να «φωνάξουν» την ατομικότητά τους.

Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου: 20 χρόνια Roksanda

Ένας από τους λόγους που η Roksanda Ilinčić παραμένει ενεργή εδώ και 20 χρόνια στον χώρο, είναι επειδή δεν φοβήθηκε ποτέ να εκφράσει την αισθητική της, μέσα από τη χρήση έντονων χρωμάτων, τη μίξη διαφορετικών υλικών αλλά και το τολμηρό design των ρούχων της, μέσω των οποίων παρουσιάζει μια σύγχρονη και φρέσκια ματιά στο γυναικείο ένδυμα.

Η Σέρβα Roksanda Ilinčić, γιόρτασε την επέτειο των 20 ετών από την ίδρυση του brand της, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου, στο ξενοδοχείο Chancery Rosewood. Για τη Spring 2026, ήθελε να τιμήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά σχέδιά της, επανακυκλοφορώντάς τα γι’ αυτή τη συλλογή.

Κάπως έτσι, το Margot (από τη συλλογή S/S 2012), το Anya (από τη συλλογή S/S 2016) και το Cataline (από τη συλλογή A/W 2022), επανεμφανίζονται στην επετειακή συλλογή με νέα υφάσματα και χρώματα. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτά τα 3 σχέδια που έκαναν homage στη δουλειά της σχεδιάστριας. Όλη η συλλογή ήταν εμπνευσμένη από παλαιότερες δουλειές της αλλά και τη δουλειά, γυναικών καλλιτεχνών.

Για τη Spring 2026 συλλογή, εμπνεύστηκε από την καλλιτέχνιδα Barbara Hepworth, της οποίας τα γλυπτά μεταφέρθηκαν στα ρούχα μέσα από τα εκπληκτικά πανωφόρια με sculptural σιλουέτες, όπως αυτό με το κροκό εφέ και τον τεράστιο γιακά. Eντυπωσιακά μεταξωτά φορέματα σε χαλαρή γραμμή, με λοξές λαιμοκόψεις και χαλαρούς γιακάδες, παρουσιάστηκαν μέσα από αφαιρετικά prints και bold χρώματα.

Από τη συλλογή όμως ξεχώρισαν τα τρομερά καλοφτιαγμένα φορέματα και πανωφόρια με τις άκρως σμιλευμένες σιλουέτες- ωδή στη θηλυκότητα (με την παραδοσιακή έννοια τουλάχιστον), από τα σούπερ κομψά μεταξωτά φορέματα με prints, αλλά και τα show-stopping με τα πολύχρωμα κρόσσια στο τελείωμα. Η γυναίκα της Roksanda είναι δυναμική, έχει αυτοπεποίθηση και δεν φοβάται να κάνει την παρουσία της αισθητή με τα ρούχα που φοράει. Αυτή τη γυναίκα εκπροσωπεί η σχεδιάστρια όλα αυτά τα χρόνια και το ίδιο έκανε και με τη Spring 2026 συλλογή της.

Exit mobile version